Unravel 2

Den Umeå-baserade spelstudion Coldwood skapade för några år sedan ett fantastiskt spel om en garnfigur vid namn Yarny. Med dess fantastiska grafik och kluriga pussel så blev jag förälskad. För några veckor sedan annonserades uppföljaren, och släpptes samma dag. Och jag har spelat igenom det på PS4. 

I en fyr så kan Yarny teleportera sig till olika banor.

Jag var lite orolig över att det skulle kännas forcerat och väldigt fort fram för en uppföljare drygt två år senare, att de inte skulle ha lagt ner lika mycket hjärta och själ i spelet. Men där hade jag fel. Rent utseendemässigt så är det väldigt likt det första. Den största förändringen är att Unravel 2 är byggd för multiplayer där det gäller att samarbeta för att kunna klara banorna och dess hinder. Det är ett väldigt välgjort och fungerande koncept som de lyckas riktigt bra med. Det fungerar även alldeles utmärkt att spela det ensam också då du snabbt och enkelt kan välja vilken av dina två Yarnys du vill kontrollera.

Första spelet hade en stark och rörande historia om minnen. I uppföljaren handlar det enbart om vänskap rakt igenom, där de tidigare tillbakablickarna nu är utbytta mot två ungdomar som slår sig undan från vuxenvärlden. Vänskapsdelen har de fokuserat väldigt mycket på för denna gång kontrollerar spelaren/spelarna två Yarnys som sitter ihop. Där är alltså inget garnnystan som tar slut om du går för långt utan att fylla på. Här rör du dig fritt medan du sitter fast med en annan Yarny, och det är viktigt. Vänskapen sätts på prov genom kluriga hinder.

Samarbete är A och O

Själva storyn är rätt kort och det går ganska snabbt att spela igenom det. Däremot låses det upp flera utmaningar med varje bana. Där är tanken att du ska utveckla alla nya rörelser och hinder du lärt dig under spelets gång. Dessa utmaningar är riktigt svåra, men när en utmaning är avklarad så belönas du med en ny Yarny som du kan använda och skräddarsy din egen lilla figur. Du kan ändra huvudform, ögon, kropp och färg för att göra en egen, unik spelkaraktär.

Det är ett riktigt bra och snyggt spel, men den saknar det där lilla extra som fanns i Unravel. I första spelet så blev spelaren överöst med känslor av alla dess slag, men här finns det inte riktigt några speciella känslostormar som vilar över spelet, som spelare blir man inte lika berörd under spelets gång. Men trots detta så är det ett riktigt bra spel som bjuder på en lagom dos underhållning för två.

Du kan just nu testa en demo version på PS4, Xbox One och PC.

Den Umeå-baserade spelstudion Coldwood skapade för några år sedan ett fantastiskt spel om en garnfigur vid namn Yarny. Med dess fantastiska grafik och kluriga pussel så blev jag förälskad. För några veckor sedan annonserades uppföljaren, och släpptes samma dag. Och jag har spelat igenom det på PS4.  Jag var lite orolig över att det skulle kännas forcerat och väldigt fort fram för en uppföljare drygt två år senare, att de inte skulle ha lagt ner lika mycket hjärta och själ i spelet. Men där hade…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.