Union Square

Mira Sorvino_Tammy Blanchard_5956

Jenny bor på Manhattan med sin fästman. Hon har lämnat sin dysfunktionella familj i Bronx, trots att hon säger att hon kommer från Main, för ett mer ordnat liv. En dag ringer det på dörren och där står hennes syster, Lucy, som sveper in i Jennys liv och ställer allt på ända.

I dessa dagar tycks filmidéerna gå ut på att följa spår som redan är ingångna. Är det inte uppföljare så är det omstarter eller nystarter, och dessutom har vi tvillingfilmerna att ta hänsyn till. En tvillingfilm är en film som som behandlar samma tema som en liknande film behandlar från ett annat bolag. Inget vidare nytänkande utan snarare ett symptom på en feghet som finns i branschen. Man satsar helt enkelt på säkra kort. Utan att bedöma deras kvalitet, men ta filmer som The Hunger Games och Divergent, så förstår ni vad jag talar om. Samtidigt finns det en hel värld av oberoende filmskapare som vågar och vill satsa på underfundiga filmer som kan ta det där steget som ingen riktigt vågat förut. Oftast handlar det om pengar, eller snarare handlar det alltid om pengar. Det är därför roligt att upptäcka ett nytt bolag, för mig, som satsar på att ta hit film som nog annars inte skulle ha nått våra ögon.

Mira Sorvino_Tammy Blanchard_7843
Nancy Savoca, som står för regin, har jag inte mött tidigare. Det kan ha sin förklaring att det är åtta år sedan hon gjorde en film sist. Var går gränsen för teater och filmad teater? När jag ser denna film så är det detta som cirkulerar i mitt huvud. Det känns som om filmens manus är tänkt som en teaterpjäs, omedvetet eller medvetet. Tyvärr har inte filmmediets stora möjligheter används. Den huvudsakliga handlingen sker i en liten lägenhet på Manhattan. Samtidigt kan jag förstå det valet, eftersom handlingen är koncentrerad på samspelet mellan systrarna. Steg för steg får vi följa deras väg mot sammanbrott och möte.

Mira Sorvino

Mira Sorvino, som spelade huvudrollen i Mimic, är en fullständigt lysande, utagerande kvinna, som får varje känslostorm att kännas. Inte med identifikation, tyvärr, utan snarare med en fascination som då vi ser henne bryta fullständigt ihop på Union Square när hennes älskare vägrar att träffa henne. Vi står där, bredvid, och betraktar henne.

Tammy Blanchard_7415

Tammy Blanchard, som spelar hennes syster, har flytt från familjen och lever i en lögn. Hennes sätt att visa sin inre strid, med små medel, för handlingen framåt. Det är detta, som på ett sätt, är filmens svaga punkt. Likt rälsen för ett tåg ser vi spåren framåt var det barkar hän. Vi ser det, vi anar det, vi vet det, och vi kan bara betrakta det. Filmen kryper inte in under huden, på ett det sätt som gör att det inte går att lämna den, även då sista rutan har försvunnit bort.

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.