Unika favoriter: Femte plats – La Antena

Mats valde ut La Antena som sin unika favorit (projektet kan du läsa om här) och den fick 12 poäng. Utlottning bestämde att Erik L skulle recensera filmen och resultatet kan du läsa här. Nedan ser du vad övriga recensenter tyckte om filmen.

Mats om La Antena:
Anledningen att jag valde La Antena är huvudsakligen två saker: fotot och den fantastiska musiken. Som amatörfotograf kan jag inte annat än bli inspirerad. Berättelsen är fylld av symboler och film noir-referenser i kombination med sprudlande fantasi. Argentisk film har jag inte sett mycket av och även om La Antena inte är en typisk sådan, så är den speciell och annorlunda då det är en modern stumfilm pratbubblor. Esteban Sapir är en ung oerfaren blandning av Tim Burton, Jean Pierre Jeunet och Terry Gilliam, vilket förklarar varför filmen inte är helt komplett, men det lovar å andra sidan gott för framtiden. La Antena kritiserar medias monopol, korruption och totaliärism, något som Sapir som reklamfilmare har sett från insidan. Jag ville välja en film som garanterat ingen sett tidigare i kombination med något som var visuellt kittlande.

Erik N:
Som en blandning mellan Metropolis och Le fabuleux destin d’Amelie Poulain eller en icke tecknad Hayao Miyazaki-film. Det är verkligen visuell overload så det står härliga till, men det var verkligen ingenting som fungerade på mig. Jag blev sanslöst uttråkad och efter halva filmen var jag övertygad om att den enerverande musiken skulle driva mig till självmord. Nu blev det inte så, men det gör inte La antena bättre för det.

Mattias:
Det här borde jag egentligen gilla. En lekfull film med ett politiskt budskap i Orwell-anda. Ändå blev jag ganska uttråkad trots kort speltid och allt ögongodis. På omslaget får jag reda på att jag kommer att gilla La Antena om jag gillar Tim Burton, Guy Maddin och Terry Gilliam. Jag skulle vilja lägga till Jean-Pierre Jeunet på den listan. Maddin känner jag inte till, men de övriga har gjort några filmer jag tycker om (främst Gilliam). La Antena är säkert en lämplig present till vilken estetgymnasist som helst.

Anton:
Innan The Artist fanns La Antena. Udda och underlig där stumfilmen inte bara blir en gimmick. Fantastiskt soundtrack och en mängd geniala bildlösningar. Tyvärr tar den mig aldrig riktigt förbi ytan och in till känslorna. Men när ytan är tillräckligt intressant är det gott så.

Rikard:
Jag var initialt oerhört positiv till La Antena. Jag tänkte att detta skulle vara som en film av Jean-Pierre Jeunet som jag av någon anledning helt missat. Men riktigt så blev det inte. Det blev påfrestande mycket idéer, vissa bra vissa dåliga, och stumfilm har aldrig gått hem i mitt hushåll.

Mats om åsikterna:
Jag trodde att fler skulle gilla filmen men av olika anledningar. Som Erik uttrycker det är filmen en visuell overload och får mig att göra jämförelsen med Baz Luhrmans Moulin Rouge. Soundtracket till filmen är verkligen en vattendelare, antingen gillar man det eller hatar man det, och jag förstår dessa kommentarer. Det är kul att läsa hur andra uppfattat filmen, men jag rekommenderar ändå att våra läsare ser den för att skapa en egen uppfattning.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.