Unfriended: Dark Web

En vanlig spelkväll över Skype förändras till en levande mardröm för en grupp vänner när det visar sig att en av deltagarnas nya dator innehåller en gömd grupp med hemmavideos på torterade kvinnor. När vännerna känner igen en av kvinnorna som den nyligen försvunna Erica börjar en kamp mot klockan och datorns rättmätige ägare, som hellre ser dem döda än låter sina hemligheter läcka ut…

Bild: Blumhouse Productions

I föregångaren Unfriended fick vi följa en snarlik grupp vänner som också stötte på ondska under vad som skulle vara en helt vanlig skype-kväll men förutom att båda filmerna är byggda på samma grundstenar i filmatisering och miljö skiljer de sig åt: Unfriended behandlar det övernaturliga i såväl story som dödsfall medan Unfriended: Dark Web är betydligt mer realistisk i sin approach. Vad som händer dessa ungdomar är nämligen inget som går emot några fysiska lagar: det är fullt möjligt att hacka sig in i en främlings dator och styra den: Dark web existerar och det gör också människorna som säljer och köper varor där. Denna verklighetsförankring ger en obehaglig ton i filmen och det är svårt att skaka av sig känslan av att någon tittar på dig genom webbkameran efter filmens slut.

Bild: Blumhouse Productions

Unfriended: Dark Web har ett upplägg som gör att du fastnar fort: det händer mycket på skärmen och växlar fort mellan relationsdiskussioner, skämtsamma dialoger vänner emellan och kryptiska meddelanden från någon som kallar sig Chiron. Dessvärre är det just detta upplägg som gör att du fyrtio minuter in i filmen har börjat tröttna; vad som gick fram och tillbaka börjar gå mest tillbaka och de lösa trådarna blir allt fler.  I Unfriended: Dark Web får vi aldrig rätt information för att gå vidare i storyn, snarare plot twist efter plot twist och vad som började som en givande historia slutar med att du slökollar som om det vore Hem till Gården.

Bild: Blumhouse Productions

Unfriended: Dark Web hade flera möjligheter att bli bättre och det är tråkigt att en film som börjar intressant slutar med gäspningar – tyvärr är det inget ovanligt inom skräckfilms-genren. Föregångaren Unfriended hade dynamiska karaktärer vars intriger må ha varit svåra att känna empati för men de gjorde åtminstone ett intryck: i Unfriended: Dark Web har jag efter slutet redan glömt bort hälften av de färglösa millenials-karaktärerna trots skådespelarnas tappra försök att göra dem karismatiska. De sadistiska morden finns kvar även i denna film men hastas igenom innan de kalla kårarna hunnit ta fart. Istället är det processen när hackaren Chiron tar över datorn som lämnar tittaren med ett obehag och en undran om ”Kan detta hända mig?”.

Det finns dock plan där Unfriended: Dark Web plockar poäng från sin föregångare; det är fler jump scares och ett betydligt mer mångsidigt karaktärsgalleri. Tyvärr räcker inte detta för att ro i hamn – det är fortfarande en film som valde fel väg, eller snarare vägar, och körde totalt vilse i sin andra halva.

Bild: Blumhouse Productions

Unfriended: Dark Web har sin filmatisering att tacka: utan att använda ett (relativt) nytt sätt att involvera tittaren hade den fallit platt. Nu sticker den, trots sitt röriga manus, ut i den nutida genren av skräckfilmer som annars visar lika mycket originalitet som Kardashian-systrarna.
Tillsammans med det heta ämne som hackers är i den moderna världen blir Unfriended: Dark Web en sevärd film för de som tycker om skräckfilmer och/eller är it-intresserad. Resterande del av mänskligheten kan däremot skippa den utan att känna att de missat något.

Unfriended: Dark Web har ännu inte ett releasedatum i Sverige men finns att se i andra länder.

En vanlig spelkväll över Skype förändras till en levande mardröm för en grupp vänner när det visar sig att en av deltagarnas nya dator innehåller en gömd grupp med hemmavideos på torterade kvinnor. När vännerna känner igen en av kvinnorna som den nyligen försvunna Erica börjar en kamp mot klockan och datorns rättmätige ägare, som hellre ser dem döda än låter sina hemligheter läcka ut... I föregångaren Unfriended fick vi följa en snarlik grupp vänner som också stötte på ondska under vad som skulle vara en helt vanlig skype-kväll men förutom att båda…

Review Overview

Betyg:

50

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.