Unearthly Stranger

unearthly stranger 01

Unearthly Stranger från 1963 är Brittisk science fiction-skräck med filmnoirkänsla fast helt utan B-filmskänsla eller kitsch. Berättelsen utspelar sig i London på ett statligt laboratorium för rymdforskning.

Forskaren Dr Mark Davidson (John Neville) ses springa genom Londons gator mitt i natten. Han flyr för sitt liv för att komma till sitt kontor där han sätter sig ner vid en rullbandspelare. Han börjar spela in ett meddelande till sin vän och kollega John Lancaster (Phillip Stone). Meddelandet börjar ”Inom kort förväntar jag mig att dö … att bli mördad … av någonting … du och jag vet att det är här.”.

Filmen hoppar tillbaka i tiden och vi får följa Davidson och Lancaster arbeta på ett viktigt projekt. Davidson tror att han är på gränsen till en gigantisk upptäckt som tillåter människor att resa ut i rymden med enbart tankekraft. Lancaster köper vissa delar av Davidsons forskning men resten avfärdar han som fria fantasier.

Unearthly-Stranger3

Säkerhetsofficeren Major Clarke (Patrick Newell) kommer in i berättelsen genom att ställa en hel del underliga frågor. Han försöker reda ut vad som hände med en annan forskare Geoffrey D. Munro (Warren Mitchell) som dött under mystiska omständigheter. Officiellt är det en hjärtattack, men något verkar ha kokat hans hjärna på ett oförklarligt sätt. Major Clarkes intresse är nu fokuserat på Davidsons nya Schweiziska fru Julie (Gabriella Licudi). Hans efterforskningar ger inte svar som han är nöjd med.

Unearthly Stranger är en tungt dialogdriven berättelse. Det finns inga specialeffekter utan spänning och skräck förmedlas helt genom snyggt foto och accentuerad filmmusik. Filmen har en rejäl dos filmnoir över sig med diskussioner om liv på andra planeter och möjligheten att resa genom tid och rum. Det finns inga gummikostymer som ska föreställa aliens utan filmen är jordad i verkligheten.

unearthly_stranger2

Ensemblen med Neville i spetsen är riktigt bra. Patrick Newell som den nitiske och obehagliga säkerhetsofficeren är stundtals lysande. Den Brittiska korrektheten i språk och uppförande tillför verkligen berättelsen. I en av birollerna ser vi Jean March (drottning Bavmorda i Willow) som sekreteraren Miss Ballard.  Regin står John Krish som senare är mer känd för TV-serierna The Saint och The Avengers. Fotot som är riktigt vackert är av Sidney Hayers (Burn, Witch, Burn).

 

Unearthly Stranger från 1963 är Brittisk science fiction-skräck med filmnoirkänsla fast helt utan B-filmskänsla eller kitsch. Berättelsen utspelar sig i London på ett statligt laboratorium för rymdforskning. Forskaren Dr Mark Davidson (John Neville) ses springa genom Londons gator mitt i natten. Han flyr för sitt liv för att komma till sitt kontor där han sätter sig ner vid en rullbandspelare. Han börjar spela in ett meddelande till sin vän och kollega John Lancaster (Phillip Stone). Meddelandet börjar "Inom kort förväntar jag mig att dö ... att bli mördad ... av någonting ... du och jag vet att det är här.".…

Review Overview

Betyg

70

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.