Underworld: Awakening

Kriget mellan vampyrer och varulvar fortsätter. I mitten hittar vi som vanligt en skjutglad och latexklädd Kate Beckinsale.

I Underworld: Awakening får vi åter stifta bekantskap med supervampyren Selene (Kate Beckinsale). Människan har blivit varse om att varulvar och vampyrer är verkliga väsen och myndigheterna beslutar sig för att utrota dem eftersom de anses hota vår existens. Selene och hennes hybrid-pojkvän hamnar i trubbel, blir tillfångatagna och placeras i kryogeniskt förvar på forskningsföretaget Antigen. Hoppet verkar vara ute, men det visar sig att Selene har en okänd bundsförvant som hjälper henne att återfå sin frihet. Men vem är denna person och vilka motiv ligger bakom fritagningen?

Detta är den fjärde installationen i Underworld-serien och för att få största möjliga behållning av filmen bör du ha sett de andra delarna. Eftersom den i princip tar vid där Underworld: Evolution slutade (Underworld: Rise of the Lycans är en prequel), har du helt naturligt en bättre relation till karaktärerna och storyn i sig. Men även om du har missat föregångarna finns det ingen anledning att undvika Underworld: Awakening, då den klarar av att stå på egna ben och fungerar alldeles utmärkt som fristående film. Det är trots allt en actionfilm med varulvar och vampyrer vi talar om, inte Jean-Paul Sartres filosofiska funderingar.

Filmens svenska regissörer, Måns Mårlind och Björn Stein visar att de kan hantera det här med välkoreograferade och kompetent regisserade actionscener. Underworld: Awakening trampar gasen i botten från första stund och lämnar inte mycket utrymme åt känslor eller karaktärsutveckling. Det är en 90 minuters övernaturlig actionfest där tomhylsorna regnar, adrenalinet pumpar och blodet sprutar åt alla håll. Klippningen är rapp, scenografin är stilig och specialeffekterna håller en god nivå. Kate Beckinsale är som klippt och skuren för rollen som Selene, medan kollegorna Stephen Rea och Charles Dance gör förhållandevis bleka insatser.

Med tanke på varelserna som utgör filmens protagonister och antagonister är det kanske lätt att tankarna vandrar iväg till en annan filmserie, nämligen Twilight-sagan. Men lika omgående tar likheterna slut. Här snackar vi moderna blodsugare som skulle käka glittrande High School-vampyrer till frukost, och varulvarna är inga trånande tonårshunkar med sorgsna ögon, de är muskulösa mördarmaskiner. Där Twilight-filmerna erbjuder svårmodiga tonårsromanser kontrar Underworld-serien med våldsamma sammandrabbningar som ofta resulterar i förlorade lemmar eller läckande hjärnsubstans. Det här är helt klart underhållning för en actionorienterad publik.

Mårlind och Stein har tidigare givit oss Storm, den svenska actionfilmen där Eva Röse sparkar stjärt i morotsfärgat hår. Även om Storm visade på ambitioner hos de båda herrarna, nådde de inte hela vägen fram vilket också återspeglades i den ljumma kritik som filmen erhöll. Med Underworld: Awakening har de däremot en etablerad filmserie att luta sig mot och det verkar ha gett dem en större trygghet vilket också visar sig i slutprodukten. De förvaltar materialet väl och levererar en underhållande och händelserik film i samma anda som sina föregångare.

Utgåvan bjuder på utmärkt bild med fin skärpa och svala metalliska färgtoner som tilltalar esteten i mig. Svärtan är riktigt djup och även om majoriteten av filmen utspelar sig nattetid och karaktärerna ofta rör sig bland skuggorna är det aldrig några svårigheter att se vad som sker. Det enda jag egentligen kan anmärka på är att kontrasten ibland verkar ha skruvats upp ett par snäpp för mycket, men det kan eventuellt vara en bieffekt av att filmen ursprungligen är producerad för att visas i 3D.

Öronen får lyssna till en händelserik ljudmix som sprider sig ut i kanalerna och backas upp av en kraftfull bas när så behövs. Dialogen ligger emellertid lite lågt i mixen och har en förmåga att låta aningen platt, vilket är synd när ljudbilden i övrigt fungerar så bra. Utgåvan innehåller också ett trevligt utbud av extramaterial att gotta sig i och man har inkluderat allt från informativa kommentarspår och featurettes, till bloopers och tecknade kortfilmer.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.