Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)

Vad får vi när ett spelföretag släpper tre moderna klassiker upputsade och klara för Playstation 4? Svaret är Uncharted: The Nathan Drake Collection, en samlingsutgåva av tre kritikerrosade spel redo att bemöta sina fans i ett kärt återseende som uppladdning inför nästa års Uncharted 4: A Thief’s End.

uncharted1

I denna samlingsutgåva får du alla tre spelen på en skiva med en gemensam och enhetlig meny. Flerspelarlägena är bortplockade men de är inte något som saknas överhuvudtaget. En hel del påstår att Battlefield-serien enbart spelas för sitt flerspelarläge. Jag vill påstå att Uncharted-spelen främst spelas för sina enspelarkampanjer med alla dess spännande karaktärer, finurliga pussel och spännande berättelser. Har spelen förändrats tillräckligt mycket för att fans skall vilja köpa dem igen? Är spelen fortfarande relevanta för de som har missat dem?

uncharted2

Bluepoint Games har fått det tacksamma uppdraget att finputsa Naughty Dogs spelserie Uncharted. Alla tre spelen körs i 1080p samt 60 fps, texturer har fått en högre upplösning, belysningen har blivit snyggare och modellerna har blivit mer detaljerade. Det är något med de enhetliga menyerna och finjusteringarna som gör att samlingen känns oerhört genomtänkt och välgjord. Separat hade jag gett alla tre spelen högsta betyg vid sina respektive releasedatum och att få dem alla samlade på en skiva inför releasen av nästa års uppföljare är en oerhörd ynnest.

uncharted3

Uncharted: Drake’s Fortune har en särskild plats i hjärtat hos många fans till spelserien, det är trots allt här vi först fick stifta bekantskap med äventyraren Nathan Drake och hans trogna vän Sullivan. Om jag skall vara ärlig så hade jag faktiskt inte spelat igenom hela första spelet innan jag påbörjade resan genom denna samlingsutgåva av spelen. Jag skaffade min Playstation 3 i samma veva som Uncharted 2: Among Thieves släpptes vilket innebar att jag påbörjade min bekantskap till spelen i fel ände. När jag hade klarat del två så lånade jag helt enkelt första spelet av min bror men jag spelade aldrig klart hela berättelsen. Steget mellan spelen var allt för stort, spelmekaniken kändes klumpig i jämförelse med spelet som jag precis hade klarat. Grafiken imponerade mig inte heller och kräsen som jag var så blev det ett abrupt slut i spelandet för min del. Tack vare denna nya utgåva förstår jag först nu hur korkad jag var. Att följa Nathan Drake i äventyret att hitta El Dorados förlorade skatter är ibland de bättre berättelserna som gjorts för spelkonsoler i stort. I denna samlingsutgåva känns stegen mellan spelen inte lika stort tack vare enhetligheten i utformningen av spelen och alla dess uppgraderingar. Trots att spelmekaniken inte är lika bra som i uppföljarna så gör upputsningarna av spelen att även första delen känns mer relevant i förhållande till sina uppföljare.

uncharted4

Om första spelet har en särskild plats i fans hjärtan så är det Uncharted 2: Among Thieves som uppfyller den platsen för mig. Som jag nämnde i förra stycket så var det här jag påbörjade mitt äventyr med Nathan Drake. Spelet tog allt som var bra med första delen och gjorde det bättre. Äventyret är större och tar spelaren till än fler platser än i första delen. Berättelsen har större konsekvenser för alla inblandade, karaktärerna och grafiken samt spelmekaniken har finputsats ytterligare. Det var först i andra spelet som det kändes som att jag som spelare tagit huvudrollen i en film som utspelar sig framför mig på min tv. Tack vare beslutet att börja använda motion-capture i Uncharted 2 så känns karaktärerna mer trovärdiga och skådespelarna får verkligen ta ut svängarna. Nolan Norths prestation som titelkaraktären glänser igenom skärmen med sin charm och sarkasm. Utöver återbesök från första spelets karaktärer Nathan, Sullivan och Elena så får vi också stifta bekantskap med nya ansikten som även återkommer i spelseriens tredje del.

uncharted 5

Trots att Uncharted 3: Drake’s Deception är Naughty Dogs tekniskt bästa prestation i Uncharted-serien så är det inte det mest minnesvärda äventyret. Jag kom på mig själv med att ha glömt större delar av spelets berättelse trots att det är äventyret som ligger närmst i releasedatum. Spelet tar verkligen serien till helt nya höjder rent mekaniskt och grafiskt men snubblar helt enkelt på att storyn inte håller samma nivå som sina föregångare. Förutom en spännande del kring hur Nathan Drake lärde känna Sullivan så faller berättelsen rätt platt. Mycket faller på spelets crescendo som helt enkelt inte levererar vad jag som spelare förväntar mig. När resan har sitt slut lämnas jag med känslan:- ”Var det här allt?”. Misströsta dock inte, föregångarna satte ribban högt och spelet är med alla mått mätt ändå en modern klassiker.

UNDC_SCREENS36 copy

Jag hade utan vidare kunnat skriva 800 ord om varje titel i spelserien men eftersom denna utgåva innehåller tre spel så håller jag mig kortfattad. Förutom Uncharted: Drake’s Fortune så känns spelen grafiskt nästan som att de skulle kunna ha varit skapade direkt för Playstation 4. Detta pekar på att Bluepoint Games sett sitt ansvar i att leverera spelserien till dess trogna fans samt öppna för möjligheten att skapa nya fans. Om det är något som jag saknar så är det Uncharted: The Golden Abyss som finns till PS Vita, det enda Uncharted-spel jag ännu inte har spelat. Förutom det så är detta en samling spel som ger dig mycket nöje för pengarna. Du får tre kompletta spel fyllda av äventyr, action och fantastiska vyer till priset av ett. Uncharted: The Nathan Drake Collection är ett måste för alla som spelat spelen på Playstation 3 och ett ännu större måste för de som har lyckats missa spelserien helt.

Vad får vi när ett spelföretag släpper tre moderna klassiker upputsade och klara för Playstation 4? Svaret är Uncharted: The Nathan Drake Collection, en samlingsutgåva av tre kritikerrosade spel redo att bemöta sina fans i ett kärt återseende som uppladdning inför nästa års Uncharted 4: A Thief's End. I denna samlingsutgåva får du alla tre spelen på en skiva med en gemensam och enhetlig meny. Flerspelarlägena är bortplockade men de är inte något som saknas överhuvudtaget. En hel del påstår att Battlefield-serien enbart spelas för sitt flerspelarläge. Jag vill påstå att Uncharted-spelen främst spelas för sina enspelarkampanjer med alla dess spännande karaktärer, finurliga pussel och spännande…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.