Uncharted: The Lost Legacy

Under fjolårets Playstation Experience avtäcktes det första Uncharted-äventyret utan seriens huvudkaraktär Nathan Drake. I det fristående äventyrsspelet The Lost Legacy får vi istället spaka Chloe Frazer som även medverkat i tidigare spel. Vid sidan om henne får vi återse Nadine Ross, antagonisten i Uncharted 4: A Thief’s EndKlarar sig spelserien utan Nathan eller är detta senaste kapitel ett snedsteg?

Uncharted: The Lost Legacy utspelar sig strax efter Uncharted 4. Chloe Frazer har anlitat legoknäkten Nadine Ross för att hitta en antik indisk artefakt. Detta måste de göra innan en ökänd krigsherre, Asav, får tag i den och använder dess monetära värde för att tillskansa sig ännu större makt i en instabil krigsregion. Tillsammans med Chloe och Nadine får du uppleva ett spännande äventyr i djupt i Indiens vildmark. Längs vägen stöter vi på bekanta ansikten, välbeväpnade legoknektar och kluriga pussel. Det är också ett av få äventyr i spelserien som inte innehåller något övernaturligt inslag. Huvudkampanjen tar mellan sju och tio timmar att spela igenom och när du har klarat av den kan du hoppa över till flerspelarläget.

Chloe Frazer och Nadine Ross är tyvärr inte lika utvecklade eller roliga karaktärer som Nathan Drake eller Sullivan. Samtidigt hade det varit ologiskt att göra ett nytt äventyr med Nathan Drake när karaktären redan fått ett värdigt avslut i Uncharted 4. The Lost Legacy känns lite som vad Blue-Shift och Opposing Force var för Half-Life 1, en möjlighet att leka vidare i en värld vi redan har stiftat bekantskap med. Berättelsen är inte särskilt unik, äventyrets huvudkaraktärer skall hitta ett antikt föremål innan en farlig antagonist gör det. Det finns inte heller några större nyheter rent spelmekaniskt sedan det förra spelet. Detta är helt enkelt ett spel för spelseriens fans eller någon som vill prova det mest finputsade Uncharted-äventyret hittills. Nyheter visar sig ha hamnat sekundärt när en av sommarens stora speläventyr skall sammanfattas.

I min recension av Unharted 4 klagade jag över att man fick svinga runt med rep alldeles för ofta. En spelmekanik som skalats tillbaka i detta äventyret tillsammans med ett av spelseriens signum, klättring. Missförstå mig inte, du kommer fortfarande att få klättra en hel del! Men balansen mellan spelets olika inslag har aldrig varit så här finputsad. Från senaste spelet i serien har utvecklarna också plockat med de stora öppna banorna där vi får transporteras oss omkring med bil. Banor där du kan ta dig an dina fiender antingen genom att köra rakt in i ett camp med din bil, eller genom att smyga runt i det höga gräset och avverka dem en efter en.

The Lost Legacys flerspelarläge är i mångt och mycket samma som det som följde med Uncharted 4. Men precis som i huvudkampanjen är nyheterna få. Lite nya banor och möjligheten att spela med karaktärer och skins från den nya huvudkampanjen är inte särskilt imponerande. Den mest spännande nyheten är survival arena där du tillsammans med vänner återigen skall besegra vågor efter vågor av fiender. Denna gången med nya fiendetyper som du aldrig har stött på tidigare. Om du har spelat flerspelarläget i Uncharted 4 är det dock tveksamt om nyheterna är tillräckligt motiverande för att du skall vilja ge dig i kast med spelet online några fler gånger. Det är dock snyggt att ägare till de båda spelen kan mötas sinsemellan.

The Lost Legacy kan vara det sista Uncharted-spelet vi får spela på ett tag och utvecklarna Naughty Dog har verkligen finslipat spelets olika inslag och skapat ett välbalanserat äventyr. Tyvärr är inte Uncharted-spel komplett utan Nathan Drake. Om Naughty Dogs Uncharted 4 hade varit ett lika välbalanserat äventyr som The Lost Legacy hade jag nog gett spelet en femma i betyg. Om The Lost Legacy hade haft en mer intressant story och även Nathan Drakes medverkan, hade även detta kunnat bli en stark femma. Nu blir mitt betyg istället en stark fyra och en stark rekommendation till alla att prova spelet. The Lost Legacy är inget snedsteg, men det är inte heller något steg framåt.

Under fjolårets Playstation Experience avtäcktes det första Uncharted-äventyret utan seriens huvudkaraktär Nathan Drake. I det fristående äventyrsspelet The Lost Legacy får vi istället spaka Chloe Frazer som även medverkat i tidigare spel. Vid sidan om henne får vi återse Nadine Ross, antagonisten i Uncharted 4: A Thief's End. Klarar sig spelserien utan Nathan eller är detta senaste kapitel ett snedsteg? Uncharted: The Lost Legacy utspelar sig strax efter Uncharted 4. Chloe Frazer har anlitat legoknäkten Nadine Ross för att hitta en antik indisk artefakt. Detta måste de göra innan en ökänd krigsherre, Asav, får tag i den och använder dess monetära värde för att tillskansa sig…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.