Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)

Alla Playstation-fans vet att det vankas spelglädje och kvalité när det släpps ett nytt spel av spelutvecklarna Naughty Dog. Ett spelutvecklingsföretag som har stått för skapandet av spel som Crash Bandicoot, Jak and Daxter och The Last of Us. Nu är det dags att återigen stifta bekantskap med äventyraren Nathan Drake i spelserien Uncharted. I A Thief’s End får vi följa med på ett fjärde och avslutande äventyr med Nathan och vänner. Ett äventyr som tar med dig på en resa genom Syd Amerika, USA, Skottland, Italien samt många andra fantastiska miljöer.

uc4f

Storyn i Uncharted 4 börjar några år efter det att vi senast följde med på ett av Nathan Drakes många äventyr. Nathan arbetar numera på ett bärgningsföretag och vardagstristessen har börjat infinna sig i hans liv. Från ingenstans dyker Sam upp, en bror till Nathan som han inte längre trodde fanns. Broderns liv står på spel och Nathan dras in i ett äventyr som tvingar honom att bryta flera löften han har givit till sin nyblivna hustru Elena. Berättelsen om en ofrivillig hjälte är långt ifrån unik men det vägs upp av att spelseriens skådespelare levererar sina bästa insatser i hittills. Vi får se nya sidor av Nathan Drake, uppväxten med brodern och ett fängelsebesök i yngre år. Som spelare kastas du mellan närgångna scener mellan två bitvis dysfunktionella bröder och grandiosa äventyr med världen som skådeplats. Utöver nya karaktärer träffar du också gamla bekanta ansikten så som Elena och Sully. Berättelsen engagerar men når tyvärr inte riktigt samma höjder som spelseriens tidigare äventyr.

uc4g

I tidigare spel i Uncharted-serien har vi fått röra oss i rätt linjära banor och äventyr, i detta fjärde äventyr har världen öppnats upp något. För att ta dig dit berättelsen kräver finns det numera flera håll att gå. Du kan välja att smyga dig på dina fiender eller braka rakt igenom alla miljöer. Under spelets gång fann jag mig ofta i situationen att jag blev omringad av fiender för att jag inte hade analyserat omgivningen jag begav mig in i. En känsla som både är häftig men stundtals frustrerande. Det är häftigt när du tvingas pröva flera olika taktiker innan det att du kan ta dig vidare. Frustrerande när du dör bara för att din omgivning är så pass stor att du inte ser vem som anfaller dig. En av spelets alla höjdpunkter är återigen att lösa alla finurliga pussel. Det är inte alltid helt självklart vad du skall göra och Drakes anteckningar är mer suggestiva än rakt fram. Om du mot förmodan inte klarar ett pussel dyker det till sist upp ledtrådar på skärmen som kan peka dig i rätt riktning.

uc4c

En annan sak som den öppna världen skapar möjlighet för är att du vid flera tillfällen kan använda dig av fordon för att ta dig fram. Banorna är så pass stora att spelet känns mer öppet än vad det egentligen är. En illusion som banorna i bil och båt hjälper till att skapa. Nytt för denna gång är också att  du kan använda dig av rep för att svinga dig fram eller för att klättra upp för olika klippor och hus. En ny spelmekanik som kan resultera i flera fall till döden innan det att du har hunnit bemästra förmågan. Det samma går inte att säga om spelets alla klättringssekvenser. Det är i princip omöjligt att falla till din död och det som skall känna som en utmaning blir mestadels repetitivt. Spelets alla actionsekvenser känns mer genomarbetade än i tidigare utgåvor. Fienderna är smartare än tidigare och om du stannar bakom samma skydd allt för länge kommer du snart att ha flera kulhål i ryggen.

uc4f

Spelutvecklarna visar återigen prov på att de skapar de snyggaste spelen till Sonys spelkonsoler. Flera gånger är vyerna och miljöerna så vackra att du bara vill stanna upp och njuta. Något utvecklarna också ger utrymme för vid flera tillfällen. Ibland genom vackra vyer men också genom stunder av lugn och fågelkvitter när du kör genom vackra skogsmiljöer. Animationerna är på en helt annan nivå än resten av världens alla spel. På en marknadsplats i spelet kan du se en kvinna laga mat, hon vänder på maten i stekpannan och rör sig helt naturligt. På samma marknadsplats kan Nathan klappa en lemur för att sekunden senare bli ikapp sprungen av samma djur som snabbt hoppar upp på din axel. Det är absurt hur vardagliga saker kan bli så imponerande när de genomförs i en virtuell värld. Något som påvisar hur viktiga detaljer är för helhetsupplevelsen av ett spel.

uc4h

Det märks också att Naughty Dog har tagit till sig av den kritiken som tidigare spelens flerspelarlägen har fått motta. I A Thief’s End får du seriens mest genomarbetade flerspelarläge med möjlighet att låsa upp nya karaktärer, vapen och förmågor. Du kan använda dig av enspelarlägets änterhake för att svinga dig fram och överaska dina motspelare, men också för att knocka dem. Det finns flera olika spellägen så som team deathmatch, plunder och command. Den största variationen ligger dock i de olika banornas utformning och de öppna miljöerna. Du får ständigt var på din vakt, annars kan du bli utslängd från en klippa eller bli knockad av en högt svingandes motspelare.

uc4d

Uncharted 4: A Thief’s End är ett värdigt avslut på en älskad karaktärs fantastiska äventyr. Naughty Dog har skapat det mest genomarbetade spelet i serien hittills, något som bland annat syns i alla detaljer, animationer och pussel. Även om storyn inte är Uncharted-seriens bästa, kommer spelet ändå att ge dig åtskilliga timmar av underhållning och glädje. För mig tog det drygt fjorton timmar att ta mig igenom enspelarläget, vilket är mer än godkänt för att spel av denna dignitet. Utöver huvudberättelsen finns det fler skatter att hitta i kampanjen och många matcher att spela i flerspelarläget. Givetvis är det tråkigt när en av ens favoritspelserier når sitt slut men spelets berättelse lämnar trots allt öppet för att någon annan skulle kunna plocka upp facklan.

Lästips: Jag har tidigare recenserat Uncharted: The Nathan Drake Collection för er som är nyfikna på tidigare spel i Uncharted-serien.

 

Alla Playstation-fans vet att det vankas spelglädje och kvalité när det släpps ett nytt spel av spelutvecklarna Naughty Dog. Ett spelutvecklingsföretag som har stått för skapandet av spel som Crash Bandicoot, Jak and Daxter och The Last of Us. Nu är det dags att återigen stifta bekantskap med äventyraren Nathan Drake i spelserien Uncharted. I A Thief's End får vi följa med på ett fjärde och avslutande äventyr med Nathan och vänner. Ett äventyr som tar med dig på en resa genom Syd Amerika, USA, Skottland, Italien samt många andra fantastiska miljöer. Storyn i Uncharted 4 börjar några år efter det att vi senast följde med på…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.