Unbreakable

Alla har väl någon gång drömt om att vara superhjälte med övermänskliga krafter? Redan de gamla grekerna hade superhjältar. Akilles var en av de mest framstående grekiska superhjältarna. I Unbreakable upptäcker huvudpersonen David Dunn att han precis som Akilles är osårbar.

unbreakable 04

 

David Dunn (Bruce Willis) lever ett vanligt Svensson-liv. Han arbetar som ordningsvakt på en idrottsarena och bor med sin fru och son. Äktenskapet är på upphällningen, Dunn och hans fru sover i separata sovrum och skilsmässoröken ligger tung i det Dunnska hemmet. En dag blir Dunn sensationellt ensam överlevare utan minsta lilla skråma efter en stor tågolycka och senare blir han kontaktad av den fragile serietidningsfantasten Elijah Price (Samuel L. Jackson), som ställer frågan: ”-Har du varit sjuk en enda dag i hela ditt liv?”. Price menar att Dunn är osårbar och en superhjälte – den superhjälte Price har sökt med ljus och lykta efter. Dunn avvisar Price som galen och försöker gå vidare med sitt ganska miserabla liv. Price ger dock inte upp och till slut tror även Dunn att han är osårbar och en hjälte.

unbreakable 02

I denna film finns egentligen bara två karaktärer av vikt och det är Dunn och Price – övriga personer är rena statistliknande biroller. Dunns fru och son har förvisso lite mer framträdande roller, mest för att bygga upp Dunns rollkaraktär och placera honom i en kontext och frågan är om inte filmen kunnat fungera lika bra utan dem. Bruce Willis spelar den tragiske Dunn väl, även om det stundtals känns lite träigt. Dunn är förvisso en ganska träig karaktär och det är egentligen först i sista scenen man ser en glimt tändas i Dunns ögon. I Prices ögon lyser dock galenskapen redan från första stund. Här har vi utan tvekan en udda person, som ligger precis i gränslandet mellan galenskap och geni. Samuel L. Jackson är som klippt och skuren för denna roll. Eller, förresten, klippt är han inte, för han har försetts med en yvig och annorlunda kalufs, som förstärker intrycket av karaktären.

unbreakable 03

Regissören M. Night Shyamalan har valt att inte göra denna film om en superhjälte till en orgie i superdåd, där en superskurk skall bekämpas i en magnifik slutstrid. Skurken finns förvisso där som superhjältens motpol, men någon slutstrid uppstår inte – ett grepp som känns fräscht och bra. Shyamalan har på ett effektfullt sätt låtit färgerna i filmen vara med att föra handlingen framåt och det är också ett grepp jag uppskattar. Unbreakable har trots det uppenbara uppföljningsupplägget (till dags dato) inte fått någon uppföljare.

En lite annorlunda hjältesaga som fått oförtjänt dålig kritik. Synd, för jag hade mycket väl kunnat tänka mig att se en uppföljare på detta. Sevärd tycker jag.

 

Alla har väl någon gång drömt om att vara superhjälte med övermänskliga krafter? Redan de gamla grekerna hade superhjältar. Akilles var en av de mest framstående grekiska superhjältarna. I Unbreakable upptäcker huvudpersonen David Dunn att han precis som Akilles är osårbar.   David Dunn (Bruce Willis) lever ett vanligt Svensson-liv. Han arbetar som ordningsvakt på en idrottsarena och bor med sin fru och son. Äktenskapet är på upphällningen, Dunn och hans fru sover i separata sovrum och skilsmässoröken ligger tung i det Dunnska hemmet. En dag blir Dunn sensationellt ensam överlevare utan minsta lilla skråma efter en stor tågolycka och…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.