Ultimate Marvel vs. Capcom 3

För mig likt så många andra i min generation var det Street Fighter II som väkte slagskämpen i mig. Många timmar spenderas framför TV:n där jag och min bror slogs om ära och heder. Senare blev det både Tekken och Soul Calibur.

Jag skall inte påstå att jag är någon fightingspecialist men det står två Hori Fighting Sticks hemma hos mig tillsammans med Super Street Fighter IVTekken 6BlazBlueKing of Fighters m.fl. Då och då åker dessa fram och jag och mina döttrar eller polare tävlar om vem som egentligen är bäst. Finns det någon svart fläck på min karta över figtingspel är det Marvel vs. Capcom. Denna spelserie har av någon anledning aldrig spelats av mig och det är först för ett par år sedan, då jag plockade upp Marvel vs. Capcom 2 billigt på Xbox Live Arcade, som jag till slut introducerades för serien.

Jag vet att den har en lojal skara fans som älskar spelens helt sjuka combosystem och blixtsnabba action, så nu är Ultimate Marvel vs Capcom 3 är här på PlayStation Vita är det dags att råda bot på vad jag missat. Som ni märker har det adderats ett Ultimate framför originaltiteln. Detta då det i sann Capcom-anda inte tog många månader innan man hade släppt en ”uppgradering” av Marvel vs Capcom 3. Denna gav spelaren 12 nya karaktärer, nya moves till de redan existerande och förändrade även matcherna en aning, framför allt att du nu kan aktivera x-factor i luften. För den vanlige spelaren är det dock tveksamt hur mycket dessa förändringar faktiskt spelar roll. Det jag märker direkt när jag startar spelet är hur snyggt det är. Ultimate Marvel vs Capcom 3 ser exakt ut som PlayStation 3-versionen även på Vita, skall du ha ett spel att imponera på polarna med är det detta. Men allt sådant spelar mindre roll om det inte går att kontrollera sina kämpar på ett vettigt sätt, något som alltid har varit en Akilleshäl för portabla maskiner. Som tur är har Capcom insett detta och jobbat på att få spelet att fungera bra på Vita. Att utföra combos och olika specialmoves är enkelt och smidigt där d-paden fungerar utmärkt och knapparna reagerar snabbt och precist. Det går även att spela spelat med touchskärmen men det är lite väl enkelt, det är bara att trycka som en tok och hamra på axelknapparna för att göra specialkombinationer. Jag tror att de flesta klarar av arkadläget på mindre än tio minuter genom att använda dessa kontroller. Det går även att aktivera en variant där du använder de vanliga kontrollerna och den bakre touchskärmen. Det går stänga av dessa om du vill när du spelar online. En cool sak man har lagt till är möjligheten att använda din Vita som kontoll när du spelar Ultimate Marvel vs Capcom 3 på din PlayStation 3.

För den som spelar själv finns spelläget Heroes and Heralds en variant där du väljer sida och sedan vinner kort av olika fighters med vilka du slåss om att kontrollera en rad platser. Men förutom detta och arkadläget finns det ont om alternativ för den som vill spela själv, vilket är synd då ett spel som Ultimate Marvel vs Capcom 3 gör sig bäst hemma i soffan. Detta är också nackdelen med spelet för Vita, att du inte kan spela flera spelare hemma, för mig är partydelen en viktigt aspekt av fightingspel och något som försvinner här. PlayStation Vita-versionen av Ultimate Marvel vs Capcom 3 är ett tveeggat svärd, ett fantastiskt snyggt spel och en bra portering men fina kontroller. Men då det inte finns så många enspelarlägen är det inget spel jag spelar under en längre tid, utan efter ett tag tröttnar jag och spelar något annat. Äger du inte spelet tidigare kan det vara värt att fundera över att plocka upp det, men jag skulle rekommendera att du köper det till en stationär konsol istället.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.