UFC Undisputed 3

Jag har aldrig förstått grejen med MMA, Mixed Martial Arts. Jag har heller aldrig försökt att sätta mig in i sporten. Det har bara varit en sådan sak som passerat och inte intresserat mig. Men jag har förstått att det är en sport som växt sig stor de sista åren och har många tittare.

Det faktum att både THQ och EA har försökt sig på att släppa spel baserat på tävlingsformen tyder även det på att det finns många där ute som är villiga och intresserad av att spela MMA-spel. För ovanlighetens skull är det i denna sport faktiskt inte EA som leder utvecklingen, deras EA Sports MMA, var ett okej spel men hamnade i konflikt med UFC, den största organisationen inom sporten och har inte sålt så väl. Istället är det THQ och deras UFC Undisputed som är spelet att klå. Förra året fick vi ingen uppföljare då bolaget inte ville bli som EA och släppa spel på spel. Istället tog man längre tid på sig att utveckla UFC Undisputed 3.

Det första som slår mig efter ett par timmar är djupet. Här finns en autenticitet som du hittar i få spel, det är verkligen ett ärligt försök att fånga allt som har med UFC att göra. Redan från början väljer du om du vill ha de enklare kontrollerna eller de mer avancerade som ger dig extra djup. Sedan har du en tutorial på runt en timme att ta dig igenom, där du lär dig alla aspekter av spelet. Det blir snabbt rörigt i mitt huvud med vad alla knappar gör och hur jag får till alla kombinationer. Du kan verkligen göra allt som syns i ringen i detta spel. Alla tekniker finns med och alla är så realistiskt representerade som möjligt. För en ny spelare som mig kan allt detta vara lite överväldigande då jag har fullt sjå bara med att blockera, sparka och slå. När närkamp, nätet och fastlåsningar kommer in i beräkningen tappar jag kontrollen och känner mig korkad som inte fattar allt. Men efter en stund börjar det hela sitta bättre på plats och jag förstår hur jag kan gå ifrån det ena läget till det andra. Det krävs dock timmar av spelande innan kontrollerna känns naturliga för mig. Detta är styrkan i spelet men också nackdelen, de flesta spelare kommer snabbt att kunna avgöra om UFC Undisputed 3 är ett spel för dem. Kommer du att begripa alla kontroller och komma in i spelet eller kommer du bara kunna spela det men aldrig klara av det där lilla extra som ibland krävs? Även om utvecklarna har tagit steg för att göra spelet enklare är det fortfarande en simulator av sporten som kräver att du är hängiven för att kunna uppskatta allt.

Karriärsläget är minst lika komplext, efter att du skapat din fighter och valt hans stil så är det dags att börja vandra mot toppen med träning, matcher och mer träning. Ett smart system gör att du bara kan fokusera på ett visst antal saker mellan varje match och du måste hela tiden välja var du vill lägga fokus och vad du vill bli bättre på. Skall du ha en snabb fighter med bra rörlighet, eller en stark som kan dela ut hårda slag? Du rör dig genom tre ligor, där både UFC och Pride är representerade. Pride är Japans största och var förut världens största MMA-organisation. Den stora skillnad är att Pridematcher, till skillnad från UFCs oktagoner, går i vanliga boxningsringar och att du får lov att sparka mot huvudet på motståndare som ligger ner. Förutom karriärsläget finns det gott om andra saker att pyssla med i spelet, Title Mode, Title Defense, och Ultimate Fights, plus möjligheten att spela online.

Det är online som spelet verkligen kommer till sin rätt, även om AI:n är riktigt bra. Mot en mänsklig motståndare märks det om du har lärt dig allt du behöver kunna gällande kontrollerna. Två duktiga spelare kan ha jämna och spännande matcher, även om jag med min okunskap fick mer stryk än vad jag vann matcher. Du kan även ha Fight Camps där du tillsammans med andra spelare bildar en grupp och slåss tillsammans för ära och berömmelse. UFC Undisputed 3 har ett större djup än man tror från början och det är nästan synd att kalla det ett sportspel, simulator vore ett bättre ord.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.