Twin Peaks – The Entire Mystery

FWWM 17

En sak som jag kan vara säker på när jag än en gång ska titta på Twin Peaks är att oroliga nätter och mardrömmar är att vänta. Den 25 år gamla TV-serien är det sista spöket jag har kvar från barndomen. När jag var 13 år och såg den första gången kunde jag nog inte föreställa mig att jag även som vuxen skulle få nätterna förstörda av det som jag trodde skulle vara en helt vanlig deckarserie. När Twin Peaks nu släpps på Blu-Ray för första gången får även prequelfilmen Fire Walk with Me den respekt som den så väl förtjänar. Och äntligen (ÄNTLIGEN!) får vi se scenerna som klipptes bort ur filmen och bland dem finns även några scener som utspelar sig efter TV-serien. Mer om dessa längre fram.

Twin Peaks 06

Den unga Laura Palmer hittas mördad i småstaden Twin Peaks. FBI-agenten Dale Cooper reser dit för att undersöka om hon fallit offer för samma mördare som tog livet av en annan ung kvinna ett år tidigare. Under mordutredningen får både Cooper och vi tittare lära känna de smått excentriska invånarna i den lilla staden nära den kanadensiska gränsen.

Twin Peaks är en serie som man ska avnjuta oförstörd. Jag har lagt upp texten så att den ska kunna läsas även om man inte har sett den tidigare. När jag kommer in på min analys av innehållet kommer du att bli varnad, men även här undviker jag att avslöja någonting som förstör berättelsen.

Twin Peaks 10

Det som gör Twin Peaks unik är kombinationen av Mark Frosts traditionella TV-berättande och David Lynchs konstnärliga infall. Det finns många anekdoter om Lynch och hans idéer som han låter ta plats oavsett om de passar in i berättelsen han för tillfället arbetar med. Hans senaste film Inland Empire visar med stor sannolikhet hur hans filmer hade sett ut om han låtit infallen få fritt spelrum utan att sätta upp ramar för historien. Enligt mig blir det bäst när han har en författarpartner vid sin sida som sätter idéerna i ett sammanhang. När ramen för berättelsen är tydlig har jag som tittare lättare för att engagera mig i scenerna som inte driver historien vidare utan som bara finns där för att det är vackert, otäckt eller roligt.

Twin Peaks 18

Det har nästan blivit en sanning att första säsongen av Twin Peaks är något av det bästa som producerats för TV. Lika sant är det att andra säsongen spårade ut. Jag håller inte alls med. Det är i andra säsongen som saker och ting verkligen tar fart. Jag har sett hela serien mellan 10 och 20 gånger och tycker att de sista avsnitten i första säsongen bitvis är ganska tråkiga att ta sig igenom när man vet vad många av spåren kommer att leda fram till. Det blir många knutar som ska knytas upp snabbt och spår har lagts ut utan någon långsiktig plan för vad dem ska leda fram till.

Twin Peaks 02

Under mitt tittande hade jag sällskap av den 23-åriga Frida som knappt var född när Twin Peaks hade sitt genomslag. Hon hängde tidigt upp sig på en massa detaljer och motsägelser som jag aldrig ägnat en tanke. Till exempel har jag aldrig någonsin förstått exakt vad bedrägeriet kring sågverket och Ghostwood egentligen handlar om. Det har inte spelat någon roll för mig. Jag har varit fokuserad på karaktärernas dubbelspel och scenernas undertext. Med den förklaringshysteri som råder inom film och TV i dag tror jag inte att Twin Peaks hade varit möjlig. Som tittare får man vara beredd att underkasta sig seriens egen logik och bara njuta, skratta, gråta eller bli fullkomligt skräckslagen. Vi talar trots allt om en serie där en framstående FBI-agent kastar sten mot en flaska för att få reda på mördarens identitet. Det är en underbar åktur om man vågar lita på upphovsmännen trots att de går vilse emellanåt.

Twin Peaks 05

Det finns 30 avsnitt av Twin Peaks (jag räknar piloten som ett avsnitt) och av dessa har David Lynch själv regisserat sex stycken, bland annat piloten och det 90 minuter långa avsnittet som inleder den andra säsongen. Det finns en anledning till att han ligger bakom just dessa sex avsnitt eftersom samtliga introducerar nya element eller spelar avgörande roll för mytologin. Övriga regissörer får bara låna Twin Peaks en stund. Men nästan alla avsnitt har åtminstone ett litet guldkorn som hör till de mest minnesvärda scenerna i serien. Lynchs egna avsnitt står i en klass för sig. Det är inte på grund av de övriga regissörerna jag drömmer mardrömmar om Twin Peaks. Detta är helt och hållet Lynchs förtjänst. Den karaktär som jag fortfarande hemsöks av blir inte lika otäckt i andras regi. Lynch har vetat precis hur han ska klippa, regissera och lägga musiken för att jag fortfarande ska sitta med en klump i halsen när jag ser dessa scener.

Twin Peaks 17

Men Twin Peaks är så mycket mer än hemskheter och en mordhistoria. Det är en såpopera med klassiska kärleksintriger som ibland kan vara lite påfrestande att ta del av. Men Lynch och Frost kommer undan med de banala intrigerna tack vare att karaktärerna är så roliga och älskvärda. Scenerna med Andy, Lucy och senare även Dick har så mycket hjärta och humor att det inte spelar någon roll att konflikten i sig är trams. Jag kan inte annat än att älska en serie där en man som Andy får vara polis. Man kan tänka sig att det bara skulle vara ett komiskt inslag men han har sina stunder då han får briljera på sitt eget sätt. Det är väl just dessa kvaliteter som Harry (stadens sheriff) har sett. Harry blir jag allt mer förtjust i. Det är befriande att samarbetet mellan polisen och FBI är så friktionsfritt i Twin Peaks. Kemin mellan Kyle MacLachlan (Cooper) och Michael Ontkean (Harry) är perfekt. Kanske jag blev påverkad av några outtakes på fjärde disken som jag såg innan serien, men jag blev glad varenda gång de båda var i bild tillsammans.

Twin Peaks 07

I sin recension av DVD-boxen valde Erik att ge Twin Peaks full pott. Hur mycket jag än älskar Twin Peaks kan jag inte göra det. Det finns alldeles för många sidospår som jag har svårt för att stå ut med. Mest framträdande är James äventyr utanför Twin Peaks i andra säsongen. Däremot tycker jag att de ofta utskällda avstickarna med Nadine (en av mina favoritkaraktärer) och Dick är roande. Det är inte heller alla regissörer som lyckas hitta rätt ton hos skådespelarna för att det ska passa in i Twin Peaks skruvade värld. Jag blev glad över att serien fungerar även på nya tittare. Frida var märkbart uppjagad efter främst ett avsnitt och jag fick faktiskt dåligt samvete över att jag bjudit in henne. Varför utsätta andra för det som jag själv känner en sådan skräckblandad förtjusning inför?

Twin Peaks 24

Efter ett visst avsnitt, de som sett serien vet vilket avsnitt jag talar om, gav jag Frida möjligheten att hoppa av och inte se mer. Jag menade att vi hade kommit fram till det lyckligaste slutet Twin Peaks har. Lynch och Frost gjorde sitt bästa i det sista avsnittet för att precis som i det avslutande avsnittet i första säsongen skapa så många cliffhangers som möjligt för att skapa ett intresse inför den tredje säsongen. Men någon sådan blev det inte. I stället blev det en nattsvart prequellångfilm som inleddes med att en TV-apparat slogs sönder.

FWWM 02

Långfilmen Fire Walk with Me utspelar sig innan TV-serien och blev utbuad när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes 1992 efter att serien lagts ner. Det fanns tankar om att fortsätta berättelserna om Twin Peaks i filmform, men när långfilmen floppade blev det ingenting av planerna. När jag såg den på bio som 14-åring var den väldigt svårsmält och fullkomligt skräckinjagande. Det är dock en film som växer. Det som skrämde livet ur mig som tonåring framstår numera mest som djupt tragiskt och obehagligt. Fire Walk with Me släpps för första gången på Blu-Ray i en utgåva som godkänts av David Lynch själv. Det är även på denna disk som boxens mest åtråvärda extramaterial finns: de efterlängtade bortklippta scenerna ur Fire Walk with Me som jag skriver om senare.

FWWM 05

Filmen inleds med att vi får följa FBI-agenten Chester Desmond (Chris Isaak) under utredningen av mordet på den unga kvinnan som mördades ett år innan Laura Palmer. När utredningen inte når något resultat flyttas vi ett år framåt i tiden och får se hur Laura Palmers sista vecka i livet såg ut.

FWWM 07

Fire Walk With Me är så proppfull med sin egen skönhet, skräck, humor och sorg att händelserna som det berättades om i TV-serien verkar ha stoppats in av pliktskyldighet. Det är stämningen som fängslar snarare än berättelsen. Jag hade velat se en hel film med Harry Dean Stantons karaktär och alla de udda typerna som bor på hans trailer park. Han är väldigt rolig och får dessutom en av de finaste stunderna i filmen när han från ingenstans plötsligt berättar om hur han bara vill stanna där han är. Det är bara ett bloss och några ord, men kombinerat med Stantons kroppsspråk och blick är det makalöst gripande och bjuder en fantasifull tittare på ett helt livsöde.

FWWM 27

Bäst i filmen är dock scenen när Laura ska till Twin Peaks eget Roadhouse. Mötet med Log Lady utanför och insikterna som hon och Donna sedan gör ackompanjerade av den fantastiska Questions in a World of Blue (som framförs av Julee Cruise på scenen) är några av de finaste minuterna Lynch någonsin filmat. Jag minns att någon recensent efter biopremiären skrev att Sheryl Lee var bättre på att spela ett lik än en levande människa. Måhända finns det några repliker som klingar lite falskt ibland, men i scenen på Roadhouse och i resten av filmen visar hon att hennes förmåga att uttrycka sig med ansiktet är desto bättre.

FWWM 28

I det här stycket och framåt kommer jag att komma in på sådant som kan uppfattas som spoilers och senare även skriva om utgåvans innehåll. Men jag kommer fortfarande inte att avslöja de stora hemligheterna. Men jag vill nämna två av dem tema som jag tycker är intressantast i Twin Peaks. Båda fördjupas i Fire Walk With Me. Det första är vänskapen mellan Laura och Donna och hierarkin mellan dem. Alla har väl någon gång i livet mött flickor (och pojkar) som Donna som lever sina liv genom en mer populär vän och låter sina egna drömmar och sin egen vilja stå tillbaka. I serien kände Donna stor skuld över att hon kände sig befriad när Laura dog. Det kulminerade när hon besökte Lauras grav och äntligen kunde lätta sitt hjärta. Även då hon berättar om en kväll när hon och Laura hade träffat några äldre pojkar fanns det spår av de tvetydiga känslor hon hade för Laura. Det är två av mina favoritscener i serien och absolut de två tillfällen där Lara Flynn Boyle visar upp sina främsta skådespelartalanger. Lara Flynn Boyle ville inte vara med i Fire Walk With Me och ersattes av Moira Kelly. Hon gestaltar Donna lika oskyldig som i första säsongen och vi får se hur hennes relation till Laura såg ut i praktiken. Det är hela tiden Laura som driver på och Donna går i hennes skugga.

FWWM 18

Det andra temat är det som handlar om offer och förövare. Redan i de första avsnitten spekulerades det i att Laura lät sig själv bli mördad och att hela staden tog hennes liv i och med att de inte hjälpte henne. Det är en väldigt obehaglig tankegång som i Twin Peaks leder fram till slutsatsen att döden är det enda alternativet för någon som blivit utsatt för övergrepp om de inte själva ska förvandlas till ett monster. På sätt och vis hade Laura kunnat vara en av kvinnorna i Lars von Triers Guldhjärtatrilogi där kvinnor på olika sätt offrade sig för andra. Twin Peaks berövar i stor utsträckning sina karaktärer på fri vilja och gör dem till offer för någonting de inte kan kontrollera. Om man ser på de bortklippta scenerna från TV-serien verkar det ha funnits möjligheter att utveckla temat om hur offer hanterar ett trauma i den sällan använda karaktären Johnny Horne. Där sägs det att han valt att befinna sig i barndomen på grund av en traumatisk händelse.

FWWM 22

David Lynchs i mitt tycke bästa film vid sidan om Fire Walk with Me är Blue Velvet från 1986. Gemensamt för Twin Peaks och Blue Velvet är att båda handlar om småstadens hemligheter. Hemligheter som de boende måste tysta ner när de inte kan gömma sig i storstadens anonymitet. I Twin Peaks romantiserar Cooper naturen och småstaden. Men samtidigt vill han dra fram allting som det inte talas om i ljuset. Han rör om och väcker kanske mer ondska till liv när han utmanar den i syfte att utrota den. Vid ett tillfälle konfronterar en antagonist honom och menar att allting förändrades när han kom till Twin Peaks. Innan dess hade det varit ett lugnt ställe där småskurkarna kunde jobba relativt ostört. Cooper lyssnar koncentrerat och verkar överväga om han faktiskt gjort saker och ting värre genom att inte respektera småstadens tysta överenskommelse. Scenen inträffar under den del av serien som ofta anses vara den svagaste, men precis som jag skrev ovan har även de sämsta avsnitten något ögonblick som gör dem sevärda.

FWWM 20

En del av kritiken mot Fire Walk with Me har handlat just om att de mörka hemligheterna i Twin Peaks inte längre är någonting som endast antyds eller berättas om. Plötsligt tvingas man se hur vidrig småstadens skuggsida egentligen är. Droger, övergrepp och misär tvingar sig skoningslöst på tittaren. Det är en djupt tragisk film som kan vara svårsmält till en början, men som växer varje gång man ser den.

FWWM 19

Extramaterialet innehåller det mesta man kan önska sig. Varje avsnitt har precis som tidigare utgåva en introduktion från Log Lady. Nytt är däremot ”förra gången i Twin Peaks”- och ”nästa gång i Twin Peaks”-segmenten. (De sistnämnda sändes aldrig i Sverige.) På första discen finns även några påskägg gömda som är tagna ur intervjuer från tidigare utgåvor av serien. Vidare finns det små promos, bildgallerier och liknande som man kanske tittar på någon gång. På den tredje discen dyker det första riktigt intressanta upp: A Slice of Lynch. Samtalet mellan Lynch, Mädchen Amick, Kyle MacLachlan och John Wentworth fanns även i den så kallade Guldboxen. Den här gången är den förlängd med några minuter vilket innebär mer snack och fler anekdoter. Det kan jag inte få nog av. På fjärde discen finns de bortklippta scenerna från serien och några outtakes. Förutom scenerna i dålig kvalitet som fanns med på den förra utgåvan finns här några nya med bra kvalitet som i stor utsträckning är hämtade från pilotavsnittet. Bäst är den förlängda scenen med Lucy och Andy från sista avsnittet.

Twin Peaks 04

Return to Twin Peaks på disc 5 handlar om fansen och den årliga Twin Peaks-festivalen. Det roar mig inte alls. Jag har aldrig förstått behovet av att dela sina nördiga intressen med andra under den typen av omständigheter. Jag har medvetet undvikit att ta med ikoniska bilder av miljöer, träd, ugglor, kaffekoppar och så vidare i den här recensionen. I stället ville jag lägga fokus på karaktärerna. Men det är intressant att se Location Guide där man får se hur miljöerna som etablerades i pilotavsnittet ser ut i dag. Bakom titeln The Glastonbury Archives döljer sig (precis som övrigt extramaterial på femte discen) gammalt material som funnits med på tidigare DVD-utgåvor. En del kommer till och med från Artisans gamla utgåva av första säsongen. Höjdpunkten An Introduction to David Lynch kommer därifrån och förutom anekdoter om filmskaparen tillhandahålls även tips om hur man kan förhålla sig till hans verk.

Twin Peaks 13

Ännu mer extramaterial från arkivet presenteras som Postcards from the Cast på disc 6. Dessa små vykort är intervjuer med skådespelarna där de verkar ha fått fria händer att berätta om vad de ville. Det handlar inte alltid om Twin Peaks. Dessa intervjuer kommer från Artisans box och följs av Paramounts eget extramaterial från deras utgåva av andra säsongen på disc 7. Det innebär ännu fler intervjuer med skådespelare, regissörer och även Jennifer Lynch som skrev Laura Palmers dagbok. När dessa intervjuer gjordes glömdes Mark Frost bort helt (jag är medveten om att även jag gör mig skyldig till det) och det mesta handlar om att cementera bilden av David Lynch som geni. Men det blir några roliga anekdoter. Inte minst från Don S. Davis (Major Briggs) som berättar om sin lilla olycka under inspelningen.

Twin Peaks 15

På disc 8 som även innehåller de sista avsnitten av Twin Peaks hittar man Secrets From Another Place: Creating Twin Peaks, en fyrdelad dokumentär på drygt 100 minuter som handlar om piloten, första säsongen, musiken och andra säsongen. Det är den mest ambitiösa dokumentären om Twin Peaks som producerats som extramaterial och sammanställdes för Guldboxen 2007. Information som man tidigare har behövt pussla ihop med hjälp av olika källor sammanfattas på ett mer överskådligt sätt. Här får Mark Frost äntligen den uppmärksamhet han förtjänar och driver på berättandet. Kompositören Angelo Badalamenti har berättat om tillkomsten av Laura Palmer’s Theme i otaliga intervjuer och så även här. Det är en historia man måste höra om man är det minsta intresserad av Twin Peaks.

FWWM 15

När jag hösten 1996 besökte internet för första gången var Twin Peaks och Weezer de första grejerna jag ”yahooade”, ”alta vistade” eller vad man nu gjorde när man sökte på den tiden. Jag hittade manuset till Fire Walk with Me och läste det från början till slut. Där fanns massor av scener som inte fanns med i filmen och dessa skulle även ha blivit filmade. Genom åren har jag skrivit under flera upprop med syftet att scenerna skulle släppas. Det tog 18 år, men nu är de äntligen här, samlade under titeln The Missing Pieces.

FWWM 03

Under de första tio minuterna får vi se fler scener med Chris Isaak och Kiefer Sutherland. Bland annat slagsmålet mellan agent Desmond och sheriff Cable. Man hade verkligen velat se mer av Sutherlands karaktär i filmerna som aldrig blev av. Han hade varit ett intressant tillskott bland FBI-agenterna. Mer FBI-affärer följer i drygt tio minuter när fler scener med Cooper och slutligen även David Bowies karaktär tar över. Det märkliga montaget som finns kvar i Fire Walk with Me utgör bara en liten del av det som vi här får se från rummet ovanför närbutiken och Gordon Coles kontor. Efter att ha sett det fyra gånger tror jag mig nästan förstå vad det handlar om. Men bara nästan. Det obehagliga spektaklet avslutas helt oväntat med ett pruttskämt som faktiskt är hur roligt som helst.

FWWM 01

Efter dessa inledande scener flyttas vi raskt till de välbekanta miljöerna i Twin Peaks. Många av karaktärerna från serien klipptes bort från filmen, men nu kan man äntligen få träffa dem en gång till. Efter att ha sett scenerna har jag full förståelse för varför de klipptes bort. Fire Walk with Me handlar om Laura och det hade troligen brutit filmens flöde väldigt mycket mycket om scener med till exempel Josie och Pete plötsligt hade dykt upp. Många av de förlängda scenerna med Laura och Bobby har överflödig information om sådant det berättades om i serien och jag kan inte se att de skulle fylla någon funktion i filmen. Däremot finns här en middagsscen med familjen Palmer som är något av det mest hysteriska jag har sett. Denna och andra vardagsscener i Lauras hem hade jag gärna sett i filmen eftersom det gör hennes död så oändligt mycket mer smärtsam när man sett henne som älskad dotter i en smått excentrisk familj.

FWWM 29

Min favorit bland scenerna är den där Donnas pappa ger Laura några tröstande ord. Det är väldigt vackert att mannen som i serien berättar att det var han som hjälpte Laura till världen även säger orden som hjälper henne att finna ro i döden. Warren Frost som spelar doktor Hayward blev en ny favorit för mig under den här sittningen med serien. Han är den ultimata mysfarbrorn och enormt sympatisk. The Missing Pieces avslutas med drygt fem minuter material som visar vad som hände efter serien. Ingenting förklaras, men ringen som introduceras i Fire Walk with Me binds här ihop med serien och hade troligen fyllt ett syfte om serien följts upp i filmform. Disc 9, där Fire Walk with Me och The Missing Pieces finns, avslutas med några gamla skådespelarintervjuer vars enda fördel är att de är korta.

Twin Peaks 16

Förutom Reflections on the Phenomenon of Twin Peaks som fanns med på New Lines DVD-utgåva av Fire Walk with Me finns det på tionde och sista disken i denna omfattande box en del nytt. Jag har lyckats hitta två påskägg där i alla fall det ena är en höjdaranekdot om vadslagning under inspelningen av Fire Walk with Me. De obligatoriska trailrarna och bildgalleriet för filmen finns här också. De tio olika menyerna för varje disk är samlade under Atmospherics och innehåller en del bortklippta sekvenser från serien. De som heter ”Water” och ”The Red Room” ska ni titta lite extra på. Moving Through Time: Fire Walk with Me Memories är nyproducerad men de flesta intervjuerna verkar vara gjorda i samband med extramaterialet som funnits på tidigare utgåvor.

Twin Peaks 11

Tillsammans med The Missing Pieces är Between Two Worlds det som borde generera mest intresse hos den inbitne fanatikern. Rykten och önskemål om en tredje säsong florerar ständigt på internet, men det här kan vara så nära vi kommer en uppföljare till Twin Peaks. David Lynch samtalar med Ray Wise, Grace Zabriskie och Sheryl Lee om Twin Peaks och deras minnen. Man får se deras reaktioner när de för första gången får se den bortklippta middagsscenen från Fire Walk with Me bland annat. Men störst av allt är de inledande tio minuterna där David Lynch låter deras karaktärer Leland, Sarah och Laura berätta vad de gör 25 år efter händelserna i TV-serien. Hela familjen Palmer är samlad mellan två världar och i vars en monolog talar de om sorg och att gå vidare. Det är väldigt vemodigt och Zabriskie briljerar med sin skådespelarkonst.

Twin Peaks 08

Här och var hade jag problem med att bild och ljud inte var synkroniserat. Främst gäller det delar av extramaterialet (bland annat de bortklippta scenerna) och andra avsnittet i säsong två. Jag skrev till Paramount och bad om en kommentar som jag fortfarande inte har fått. På olika forum har jag läst att det finns andra som har samma problem. Det har hävdats att synkroniseringsproblemen beror på att mjukvaran i Blu-Rayspelaren inte är uppdaterad. Jag provade att se de bortklippta scenerna hos en kompis som har Playstation 3 och där såg det bra ut. I mitt hem finns två spelare och en av dem har uppdaterad mjukvara och problemen kvarstår lik förbannat.

Twin Peaks 23

Jag bad även Paramount kommentera hur det kommer sig att man inte gjort en nyöversättning av TV-serien eftersom vi i alla fall var några stycken som skrev till dem och påpekade felaktigheterna som förekom i översättningen på DVD-boxen. Översättningen är såpass märklig att jag skulle säga att den är förvirrande om man inte behärskar engelska. Jag och Frida stängde av texten redan efter första avsnittet när jag upptäckte att alla de gamla felen fanns kvar. Det som jag anser är det stora lyftet med den här boxen är ljudet. Musiken får ta ordentligt med plats (man skulle nog behöva textning ibland) och fyller hela rummet på ett ytterst njutbart sätt. Det är bara att skruva upp ljudet och falla in i det underbara universum som kallas Twin Peaks.

 

En sak som jag kan vara säker på när jag än en gång ska titta på Twin Peaks är att oroliga nätter och mardrömmar är att vänta. Den 25 år gamla TV-serien är det sista spöket jag har kvar från barndomen. När jag var 13 år och såg den första gången kunde jag nog inte föreställa mig att jag även som vuxen skulle få nätterna förstörda av det som jag trodde skulle vara en helt vanlig deckarserie. När Twin Peaks nu släpps på Blu-Ray för första gången får även prequelfilmen Fire Walk with Me den respekt som den så väl…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

4 comments

 1. Underbar läsning.

  Kombinationen av känslomässigt engagemang, kompetent skrivförmåga och utförlig beskrivning av utgåvans innhåll gör detta väldigt läsvärt.

  Tack, herr Berg.

 2. Gillar också Mattias långa recensioner av boxar. Minns även Bo Widerberg och Lars von Trier.
  Angående Twin Peaks så är det årets release för mig, men har inte sett den än. Jag tänkte avnjuta hela boxen när jag har tid att se alltihop med så få avbrott som möjligt. Kanske en kall helg under hösten/vintern. 🙂

 3. Tack så hemskt mycket för berömmet. Det värmer mer än ni kan ana.
  Kram.

 4. (Med den avataren ser det nog inte riktigt ut som att jag menar vad jag skrev. Får hitta en snällare bild någon dag.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.