Turbo

Turbo-2013-3Dreamworks tragglar på och släpper ännu en formstöpt och lite lagom loj barnfilm med någon slags ambition om att även kunna underhålla den vuxna publiken.

Snigeln Turbo drömmer om något annat än att käka tomater i trädgården. Han vill en dag vinna Indy 500 och bli den snabbaste någonsin, vilket rimmar illa med i princip alla hans genetiska förutsättningar. Av sin stora förebild Guy Gagné lär sig dock Turbo att aldrig sluta tro på sina drömmar och efter en bisarr olycka begåvas han med superkrafter som gör honom snabbare än blixten. Efter att ha lärt känna ett gäng andra sniglar som gillar racing och hamnat hemma hos den vänlige taco-försäljaren Tito bär det snart av till Indianapolis för att tävla.

Turbo-Movie-e1363796472647Konceptet med att ingenting är omöjligt bara man vill det tillräckligt mycket och att man aldrig ska låta någonting stå i vägen för en drömmar är vanligt förekommande i filmer, kanske främst amerikanska sådana. I Turbo väljer manusförfattarna att ta sig an de greppet genom att stjäla friskt från andra succéer i genren. Det blir lite för mycket som känns igen från Ratatouille, även om matlagningen är utbytt mot racing och lite väl mycket som påminner om Cars, där jag antar att man hoppats att de designade singlarna skulle bli populära leksaker. Stanken av cyniska marknadsföringsknep ligger betydligt tyngre över filmen än lukten av bränt gummi. Tyvärr finns inget av värmen, finessen eller hjärtat bakom karaktärerna kvar, utan det blir en rätt trist vandring mellan olika obligatoriska scener som funnits med på någon checklista.

Jag tycker inte heller att man tar till vara på chanserna som finns att stanna upp och etablera någon form av relation till karaktärerna eller göra något spännande med det rätt absurda scenariot med en snigel som på fullaste allvar tävlar mot bilar rattade av människor. Det blir lite svårt att hitta något fotfäste i en sådan värld och det blir heller aldrig fantasieggande att befinna sig i fritt fall. Istället blir det en rätt tråkig och stel berättelse om en drömmare som naturligtvis kommer att nå sitt stora mål i slutet, utan att någon egentligen lär sig något eller att jag som tittare bjuds på några skratt. På något vis hade det varit roligare om den vågat vara än mer tydlig i sin nyliberala propaganda om att alla minsann är sin egen lyckas smed och inte bara försöka linda in det i någon form av välmenande berättelse med påklistrad värme i kamratrelationerna.

turbo-titoUtan att vara någon expert på genren känns det som att Turbo måste tillhöra bottenskiktet och att man har betydligt mer att hämta i exempelvis Frost eller redan nämnda Ratatouille. Det enda egentliga förtjänsten som finns skulle väl möjligtvis vara att det är djur i huvudrollerna och av någon anledning tycker jag alltid att det blir lite bättre i den här typen av filmer än när vi ska titta på animerade människor.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

One comment

  1. Turbo och Planes är de sämsta animerade filmerna jag sett på länge.
    1 i betyg på bägge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.