Turbo: Super Stunt Squad

Om man ändå bara tänkt att göra ett spel vars enda syfte är att marknadsföra en film – varför inte bara köra på ett säkert kort som man vet fungerar?

gaming-turbo-super-stunt-squad-screenshot-1

När jag slår på Turbo: Super Stunt Squad så får jag börja med att välja en snigel. So far so good. Jag vet att den kommande filmen Turbo handlar om sniglar som lyckas få någon slags superfart, så jag ställer genast in mig på att jag kommer att få spela ett racing-spel med dessa figurer. När jag väl valt min snigel får jag välja mellan en- eller tvåspelarläge och väljer att spela ensam. Sen förflyttas jag direkt in i självaste spelet, och blir väldigt förvånad. Jag trodde det skulle bli någon slags filmsekvens eller att jag skulle få välja någon typ av story mode så man får lära känna sin snigel. Nej, pang på rödbetan så kastas man in i spelet och min tanke är direkt att jag ska gasa och vinna någon typ av tävling. Jag trycker på X-knappen på min PlayStation3-kontroll allt vad jag har för att ”gasa”, men det händer inget. Jag trycker då på cirkel. Inget händer. Fyrkant? Nope. Trekant då?

Jag blir frustrerad, trycker på alla knappar, och upptäcker då att gasar – det gör man minsann på R1. Detta kan vara vanligt att man gör det på Xbox 360, men på PlayStation 3 brukar ”gas” vara på X och jag känner mig lite dum efteråt. Detta är alltså ett barnspel och det tar mig ett x antal minuter att hitta gasknappen? Hur som helst så kan jag starta men upptäcker ganska snabbt att gasa inte alls är det stora objektivet här. Även om en supersnabb snigel finns på skärmen framför mig är hans syfte inte att vara snabb. Istället finns det nämligen olika typer av uppdrag man kan välja mellan att göra på banan, och inget av dem handlar om att jag ska gasa iväg. De mesta går på tid, och man ska ta poäng genom att hoppa och göra ”snygga” trick à la Tony Hawk. Man måste sedan uppnå en viss poäng under en viss tid för att kunna gå vidare och utföra ett annat uppdrag. Jag trycker bara på en massa knappar och hoppas på det bästa.

gaming-turbo-super-stunt-squad-screenshot-7

Jag måste säga att gasandet i spelet och snigelns så kallade ”snabbhet” är en ordenlig teaser. Min instinkt är att köra iväg någonstans i stället för att hoppa runt som en dåre och utföra trick som inte ens är speciellt roliga eller snygga. Man känner sig lite som en busschaufför som måste bromsa in och stanna för att plocka upp jobbiga ungar varje gång man äntligen har fått upp farten lite. Uppdragen är jobbiga, jag har ingen aning om vem jag styr förutom att det är en tecknad, halvgullig snigel, och min spelkänsla ligger på botten av havet. Grafiken känns dessutom medioker och musiken skulle jag aldrig komma ihåg även om den skulle spelas upp för mig i detta nu.

turbostuntsquad02Man kanske inte bör ha så höga förväntningar på ett spel som baseras på en barnfilm, men jag tycker ändå att de kunde ha ansträngt sig lite. Varför inte utveckla ett vanligt plattformsspel eller bara ett racing-spel som inte kan slå fel? Jag har svårt att förstå vem målgruppen är då spelet är för komplicerat för barn och för barnsligt för tonåringar/vuxna. De borde ha studerat Mario-spelen eller Crash Bandicoot och snott idéer rakt av i stället för att göra det här totalt onödiga spelet. Då kanske man hade tyckt det var lite roligt i alla fall.

 

About Anna Kramer

Kvinna född 87 och bor i Skellefteå, Norrland. Huvudintressen är tv-spel, anime, manga, film och andra nördigheter man kan komma på. Så förutom när jag allmänt nördar jobbar jag, träffar familj och vänner, uppskattar god mat och spontanitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.