True List – Sanningen om serier – Episode 9: The Handmaid’s Tale

Det kändes lämpligt att avsluta året med den bästa serien jag sett i år, The Handmaid’s Tale, eller det är faktiskt den bästa serien jag sett på många år. Serien bygger på Margaret Atwoods prisbelönta roman med samma namn från 1985.

Tänk dig att vi i vår tid har skapat ett samhälle som är värre än det var i romarriket. Inga lagar eller regler gäller längre förutom de som bestämts av Gideon, ett totalitärt samhälle som finns någonstans i före detta USA. I Gideon gäller enbart de lagar och regler som bestämts där, de finns i en omgjord bibel. I enlighet med dystopins olika scenarion har de här valt infertilitet hos kvinnor, något som kommer utrota mänskligheten.

Vissa kvinnor kan fortfarande få barn, de används som tjänarinnor (handmaids) till de rikare paren. Deras uppgift är att skaffa barn till paren under en ceremoni. När eller om de lyckas få barn med mannen i huset går de vidare till ett annat barnlöst par. Tjänarinnorna har inga namn, de får namnet av anföraren i huset.

Om du försöker fly, är olydig eller inte uppfyller det du ska göra så blir du skickad till kolonierna. Det är ett arbetsläger där du kommer dö, då marken och luften är svårt förgiftad. Du är ständigt bevakad, du är en slav, du har ingen egen vilja, lita inte på någon.

Min absoluta favoritgenre är dystopier och The Handmaid’s Tale är en fulländad dystopi. Allt som inte får bli verklighet blir det. Men i sann anda lever den mänskliga viljan kvar, det kommer alltid finnas motstånd mot orättvisor, alltid. Jag skulle vilja säga att kärleken övervinner allt, och i vår tid tror jag fortfarande på det, men i Gideon överlever enbart de starkaste.

Ja, nog om det. Vilken serie, jag ville aldrig att den skulle ta slut, varje avsnitt är som en fulländad film utan slut. Skådespeleri, regi, scenografi är så otroligt bra. Jag saknar den, jag tänker på den, jag längtar efter nästa säsong. Mycket av historien är osagt, jag ska läsa boken då jag tror den kommer ge mig vissa svar. Även om historien beskriver ett mardrömsscenario så glömmer den aldrig hoppet, och det är väl det enda vi kan leva på.

Så låt oss tro att kärleken övervinner allt. Ha ett riktigt gott nytt 2019!

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 8,6
Antal säsonger: 2, en 3:e säsong är planerad till 2019.
Kan ses på: HBO Nordic
Mitt betyg: 9/10
Trivia: Margaret Atwood har nyligen meddelat att det kommer en uppföljare till The Handmaid’s Tale i september 2019 med titeln The Testaments.

Under His Eye. Stay safe and true until we meet again.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.