True List – Sanningen om serier – Episode 6: Maniac

Hey! I’m back again, känns fantastiskt och nya kollegor som också kommer börja skriva om tv-serier, så kul!Men tillbaka till veckans serie Maniac som ni kan se på Netflix. Och som sig bör i mitt liv så läser jag aldrig recensioner innan jag ser något. Så jag hade ingen aning vad som väntade mig, men vad ska jag säga… Välkommen på en helt galen och surrealistisk färd in i det omedvetna eller in i fantasin eller in i verkligheten, bestäm själv. Det blir en resa i tid och rum, hur du än gör.

Från första stund är serien väldigt skum, väldigt lite förklaras, vilket är skönt. Men håll dig vaken, så kanske du lyckas hänga med. Maniac utspelar sig i någon slags dystopisk närliggande framtid men inte som vi är vana att se framtiden. Det känns mer som att vi hamnat någonstans mellan 70 och 80-talet, eller kanske mer som en framtidsfilm såg ut på 80-talet!För att försöka förklara lite av förvirringen, huvudpersonerna Annie (Emma Stone) och Owen (Jonah Hill) deltar i en förstudie till en drog som kommer lösa mänsklighetens alla psykiska besvär. Alla kommer bli lyckliga helt enkelt med hjälp av tre piller och en känslosam dator. Under denna förstudie förflyttas försökspersonerna mellan tid och rum i deras minnen, tankar och deras omedvetna, sanning och drömmar blandas.Regissören Cary Joji Fukunaga är förmodligen en riktig filmnörd, för serien är fullproppad med fantastiska filmreferenser från början till slut. Jag funderar till och med över att se serien igen bara för att lista alla filmreferenser. Serien är rakt igenom helt galen, vilket jag tycker är underbart. Men under ytan ligger även mycket allvar och det är en känslosam serie.Maniac är inte för alla, men den passade mig perfekt. Vad ska jag säga, den är väldigt snygg, konstig, tänkvärd och rolig, inte lätt att lyckas med det. Skådespeleriet är fantastiskt helt igenom, fotot är snyggt och regin nästintill felfri. Så bara se den nu! Den är helt klart värd 6,66 timmar av ditt liv.

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 8,2
Antal säsonger: 1 och tror att det förblir så.
Kan ses på svenska Netflix
Mitt betyg: 9/10
Trivia: Owens efternamn i serien är Milgrim. Vilket påminner om det psykologiska experimentet Milgram’s 47 som testade om försökspersoner kunde orsaka andra människor smärta genom auktoritära instruktioner.
The pattern is the pattern.
Stay true until we meet again.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.