True List – Sanningen om serier – Episode 5: Th1rteen R3asons Why

true list (2)

13 Reasons Why eller Tretton skäl varför är baserad på Jay Ashers bästsäljande bok med samma namn. I serien får vi följa high school-studenten Clay Jensen som får ett mystiskt paket med ett antal kassettband inspelade av Hanna Baker – hans klasskamrat och förälskelse. Genom kassettbanden får vi följa Hannahs känslomässiga ljuddagbok med tretton skäl till att hon bestämde sig för att avsluta sitt liv.

Så varför ska du se just denna serien, framförallt tycker jag att tonåringar och deras föräldrar ska se den, diskutera den, eller visa den i skolan och prata om den. Det händer så mycket när man är tonåring, allt är viktigt, framförallt vad andra tycker. Tyvärr är det nog även denna tid i livet när man är längst bort från sina föräldrar, dom förstår inte, dom är pinsamma, dom lägger sig i etc. Det är svårt att prata med någon om man mår dåligt och skolan har för dåliga resurser att hantera problemen.

Genom Hannahs och Clays berättelser får vi en viktig historia om utanförskap, vänskap och desperation som berör. Miljön må vara väldigt amerikansk high school men problemen är precis lika stora på svenska skolor. Serien har fått mycket kritik för vissa scener men skaparna vill ha den precis så, de tänker inte censurera något, men Netflix har lagt till varningstexter i början av avsnitten.

Första säsongen avslutas med ett specialavsnitt, Beyond the reasons, som handlar om bakgrunden till serien med intervjuer med skådespelarna och andra inblandade, se det också.

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 8,6
Antal säsonger: 1 just nu men säsong 2 är på gång
Kan ses på svenska Netflix
Mitt betyg: 8,5/10
Trivia: Joy Division förekommer ofta i serien som en referens till att sångaren Ian Curtis också tog sitt eget liv.

Please, be kind to each other.

Stay true until we meet again.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.