True List – Sanningen om serier – Episode 2: The Blacklist

true list (2)
Avsnitt 2 kommer handla om en av mina favoritserier, The Blacklist. Säsong 3 har precis avslutats och detta kan bli en långkörare, fast jag tror inte det var tänkt så från början… Jag började faktiskt kolla på The Blacklist för att jag hade slut på serier som jag brukar säga, men om jag är glad att jag började! Detta är en av de mest spännande serier jag sett på länge, svår att sluta titta på, svårt att gå och lägga sig.

blacklist 1
Ja, var ska jag börja, med Raymond ’Red’ Reddington så klart! Innan jag såg The Blacklist var James Spader känd för mig som en skådis från 80-talet*, han har lämnat den rollen för mig, nu är han bara Reddington. Vad handlar serien om, för att förklara snabbt. Elisabeth ’Lizzie’ Keen är en nyutbildad FBI-profilerare som helt plötsligt blir inkallad till ett viktigt möte på FBI. Raymond Reddington, som är med på FBIs ’most wanted-list’, har överlämnat sig själv till FBI med ett enda krav – han pratar bara med agent Keen.

blacklist 2
Det är bra från början. Upplägget är enligt följande, Reddington hjälper FBI med svårlösta fall, dvs han anger fd och nuvarande medbrottslingar. Varför gör han det, vad tjänar han på det? Jo, oftast gagnar det honom att dessa brottslingar åker fast och samtidigt får han vara nära agent Keen. Låter kanske inte helt originellt, nej det är det inte heller, men det är gjort på ett extra bra sätt. Den röda tråden genom serien är Reddingtons förhållande till Lizzie, som fortfarande inte är helt klart efter tre säsonger, och allt som pågår när de inte jagar brottslingar.

Skådespelet är överlag väldigt bra, James Spader gör helt säkert sitt livs bästa roll. Han har varit nominerad till Golden Globe två gånger men dessvärre inte vunnit, konkurrensen inom tv-serier är nog större än inom film idag.

black 3
Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 8,2
Antal säsonger: 3 (för närvarande, 4:e kommer i september 2016)
Säsong 1 & 2 kan ses på svenska Netflix
Mitt betyg: 8,5/10
Trivia: Raymond Reddingtons karaktär är löst baserad på en maffiaboss från Boston vid namn James ”Whitey” Bulger och tydligen var Kiefer Sutherland påtänkt för rollen som Red.

*Tydligen spelade han även advokat i ganska stora serier på tidigare halvan av 2000-talet, det hade gått mig förbi.

Trust no one.

Stay true until we meet again.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.