Trolls

När jag var liten så samlade jag på lyckotroll/penntroll. Dessa små charmiga figurer som antingen låg i leksakslådan eller satt på en söndertuggad penna i plugget med hår spretandes åt alla håll. De var otroligt söta och jag tänkte att det skulle bli charmigt med dessa karaktärer i en film. De är fortfarande söta i varje fall…

I början av filmen så får vi en liten backstory i scrapbooking stil, vackert gjord i stop-motion. De elaka Bergerna äter små lyckotroll för att en gång per år få känna lycka i deras mörka, dystra tillvaro. Men när den lille prinsen ska smaka sitt första troll så har de rymt. 20 år passerar och trollen lever ett lyckligt liv någonstans i skogen, utan skymten av Bergerna. Tills en dag, då trollen har en stor fest och pruttar glitter och bajsar cupcakes och sjunger till gamla slagdängor, så hittar Bergernas gamla kock deras gömställe och tar några troll till fånga. Prinsen som nu har blivit kung ska äntligen få smaka sitt första troll. Men trollens lilla prinsessa Poppy försöker naturligtvis att stoppa det hela.

Historien är en salig blandning av Askungen, Sagan om ringen, Smurfarna och gud vet vad. Trollen påminner inte riktigt om de gamla trollen jag är van vid från min barndom. Här har de strösslats på med glitter, skrikiga färger och gulli-gull, vilket fungerar alldeles utmärkt för barnen som nu ständigt tjatar efter Trolls leksaker av alla dess slag, men det blir lite för skrikigt för min del. Och jag stör mig allt mer när sångnummer efter sångnummer utdelas om vart annat. Nu såg jag filmen tillsammans med mina barn, dubbad till svenska, vilket jag ofta gör när jag recenserar den här typen av film. Och alla sångnummer är även dem dubbade till svenska, men det fungerar faktiskt helt okej. Jag skulle garanterat störa mig lika mycket även fast jag såg originalversionen. Den svenska dubbningen är väldigt bra med Mimmi Sandén och Måns ”mums-mums” Zelmerlöw i huvudrollerna.

Trolls bjuder som sagt på mycket färg, glitter och gulli-gull, men är mycket bra animerad och trots allt rätt behaglig att titta på. Musiken är en salig blandning av gamla och nya hits och dyker upp allt för ofta för att man ska palla med. Blu-ray versionen innehåller sing-a-long och partyversion där man kan sjunga med i alla sångerna. Storyn är inget nytt och det blir väldigt tråkigt och förutsägbart. Det är sällan det händer något spännande, men ibland dyker det upp något genialt skämt, som oftast går över huvudet på barnen. En kul grej som jag uppmärksammade när jag gick igenom rollistan, både original och dubbningen, var att Aino Jawo och Caroline Hjelt från Icona Pop spelar samma karaktär i båda versionerna.

När vi kollade på filmen så somnade mellangrabben och minstingen är inte speciellt intresserad av film som är längre än 5 minuter. Så där satt jag själv och såg Trolls. Jag tror dock att barnen ändå kan uppskatta en film som denna, men inte jag. Alva har också recenserat Trolls, och den texten hittar du här.

När jag var liten så samlade jag på lyckotroll/penntroll. Dessa små charmiga figurer som antingen låg i leksakslådan eller satt på en söndertuggad penna i plugget med hår spretandes åt alla håll. De var otroligt söta och jag tänkte att det skulle bli charmigt med dessa karaktärer i en film. De är fortfarande söta i varje fall... I början av filmen så får vi en liten backstory i scrapbooking stil, vackert gjord i stop-motion. De elaka Bergerna äter små lyckotroll för att en gång per år få känna lycka i deras mörka, dystra tillvaro. Men när den lille prinsen ska…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.