Triss i Skräckserier!

Mitt första inlägg här på seriebloggen följer mitt tidigare skräcktema. Då Halloween precis passerat och november är en deprimerande mörk månad passar det extra bra med några skräckserier att mysa ned sig framför!

Foto: IMDb

Chilling Adventures of Sabrina
Netflix

Det är över 20 år sedan Sabrina – Tonårshäxan sändes på tv och älskades av flera generationer. Nu återupplivar Netflix den populära historien om en tonårstjej som kämpar med att balansera sitt vardagsliv med alla utmaningar som uppstår för häxor. De klassiska karaktärerna i form av Sabrina, hennes kärleksintresse Harvey, fastrarna Zelda och Hilda samt katten Salem och flirtandet med serieboksvärlden finns kvar men där tar likheterna slut.

Versionen från 1996 var en lätt och humoristisk serie som sällan gick på djupet, den nya är motsatsen: Sabrina är en medveten ung kvinna vars hjärta brinner starkt för rättvisa och de hon älskar. Hon är betydligt mer av en tänkare än Melissa Joan Hart’s version och hela serien är såväl djupare som mer välgjord. Sabrina – Tonårshäxan var kul att titta på men inte så mycket mer än så; Chilling Adventures of Sabrina är däremot knuten till flera aktuella ämnen och med Sabrina som feminist känns den modern trots de gammaldags, mystiska miljöerna.

Den är också betydligt mer brutal än sin föregångare; här dyrkas djävulen, mord begås och demoner kommer på besök. Det är stundtals en mörk historia som lyfts av en välskriven sarkasm i dialogerna och ger ett intressant perspektiv på häxor som satanister.

Chilling Adventures of Sabrina är definitivt en av höstens bästa serier och rekommenderas för alla som vill se en perfekt kombination av morbiditet och mystik.

Foto: IMDb

 

Foto: IMDb

Light as a Feather
HBO Nordic

HBO är inte sena med att haka på trenden med magi och övernaturligt; förutom A Discovery of Witches och Legacies (som dyker upp i ett kommande inlägg) har de släppt Light as a Feather, en magisk tolkning av leken med samma namn. I serien får vi följa en grupp tonårstjejer vars vänskap sätts på prov när Violet börjar på deras skola. Efter att ha utsatt Violet för ett elakt spratt får vännerna dåligt samvete och går med på att leka en lek med henne, en lek som går ut på att en av deltagarna förutspår den utvaldes död. Det är en makaber lek men tjejerna tänker att det är precis vad det är: en lek. Det visar sig att de har väldigt fel när en av vännerna dör i en olycka, identisk med vad Violet förutsåg…

Light as a Feather är en skräckserie i modern fattning som på många sätt känns som en typisk tonårsserie. Handlingen är ständigt framåtgående, intriger dyker upp bakom varje hörn och det finns flertalet onödiga kärleksdramer inklämda. Det är inte en serie som håller samma, höga kvalitet som de andra två men den passar bra för de som vill ha något mer lättsmält. Den är snarare rå än läskig men passar sin genre och bjuder på en intressant, sadistisk version av en lek många av oss nog lekte som barn.

Light as a Feather är inte en serie du behöver följa varje sekund och passar därför extra bra för de som är lite trötta efter allt Halloween-firande.

Foto: IMDb

 

Foto: IMDb

The Haunting of Hill House
Netflix

I filmatiseringen av boken med samma namn möts vi av den utan tvekan mest obehagliga historien av de tre. The Haunting of Hill House är fylld av scener som både får dig att hoppa till och ligga vaken, vaksamt lyssnandes efter ljud. Vi får följa barnen i familjen Crain i nutid när de, traumatiserade av moderns självmord under barndomen, försöker reparera sina liv. Varvat med detta kastas vi tillbaka i tiden där vi får se hur de som små barn upplevde händelser som än idag inte har någon förklaring. När ett av syskonen dör måste de alla mötas igen i samma hus som orsakade dem så mycket smärta. Var det psykiska problem som orsakade mammans förfall eller var det, som fadern tror, ren ondska i form av ett hus?

The Haunting of Hill House är en skräckhistoria i sitt esse som lyckas vara nyskapande trots att den porträtterar den, numer nästan uttjatade, historien om en familj i ett hemsökt hus. Den är inte ren perfektion, som vissa kritiker hävdar, utan kan tyvärr kännas lite tom under vissa avsnitt i mitten av serien. Detta är dock ett vanligt fenomen inom tv-serier: den tar snabbt fart igen och i andra halvan byggs spänning snyggt upp inför det stora kriget mellan människor och formlös ondska (vilket ofta är den starkaste).

The Haunting of Hill House kniper också åt sig en plats på listan för höstens bästa tv-serier på samma sätt som Chilling Adventures of Sabrina: genom briljant sceneri, starka skådespelarinsatser (av framför allt barnen) och ett intressant, nytänkande perspektiv på äldre historier. Skillnaden är ett The Haunting of Hill House verkligen får det att krypa i skinnet på tittaren!

Foto: IMDb

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.