Transsiberian

Mellan Peking och Moskva sträcker sig den Transsibiriska järnvägen. På tåget vi får följa i Brad Andersons film från 2008 finns heroin gömt. Få vill ta på sig ansvaret att bära på den olagliga substansen, desto fler vill ha profiten som smugglingen innebär.

transsiberian04

Roy och Jessie har besökt Peking och genomfört välgörenhetsarbete. I stället för att flyga direkt hem till USA accepterar Jessie (Emily Mortimer, Hugo och Our Idiot Brother) sin makes önskemål om att åka den Transsibiriska järnvägen till Moskva innan de reser hem. På tåget lär de känna kupékamraterna Carlos och Abby. Den kristna tågnörden Roy (Woody Harrelson, The Hunger Games och Seven Psychopaths) älskar att bekanta sig med nya människor medan Jessie är mer avvaktande. Hon är misstänksam mot Carlos och ser sitt eget förflutna i Abby (Kate Mara, American Horror Story och House of Cards). När Roy kommer på avvägar är hon plötsligt strandsatt i det snöiga ryska landskapet tillsammans med främlingar.

transsiberian01

Det tar ganska lång tid innan Transsiberian blir riktigt spännande. När saker ställs på sin spets är man som tittare väldigt engagerade i hur det ska gå för Roy och Jessie eftersom man lärt känna dem så bra. För mig som inte tycker om att resa blir filmens resa dubbelt så obekväm just eftersom huvudkaraktärerna befinner sig i ett främmande land. Tanken på att drabbas av en olycka när man är utomlands är ytterst obehaglig för mig. Transsiberian är till största delen Emily Mortimers film. Jessie är en kvinna som lämnat sitt gamla liv och anpassat sig efter Roy som bevisligen inte endast varit make utan även en frälsare. Eftersom det äkta paret lär känna nya människor berättar de om sig själva för dem. Detta medför att den dialogdrivna karaktärsberättelsen får ett naturligt flyt och att replikerna aldrig känns förklarande för publikens skull.

transsiberian05

Intrigerna med heroinsmuggling och polisen, spelad av Ben Kingsley (Iron Man 3 och Schindler’s List), tar bilderna till större del hand om. Precis som i sin förra film, The Machinist, låter Brad Anderson bilderna snarare än replikerna skapa den paranoida misstänksamheten på ett sätt som påminner en hel del om filmerna av Alfred Hitchcock jag har sett. Fotot är dock inte lika vackert i Transsiberian trots att det filmerna har samma fotograf (Xavi Giménez). I The Machinist var det stillsamt att titta på de många välkomponerade bilder medan de i Transsiberian är tagna med en handhållen kamera vilket jag inte tycker tjänar berättelsen utan mest verkar ha som syfte att skapa en falsk nerv i berättelsen redan från första stund.

transsiberian02

Transsiberian har även det gemensamt med The Machinist att det är en europeisk produktion. Det verkar ha blivit filmen som öppnade dörrarna för Brad Anderson i Hollywood då han efter den regisserat såväl Vanishing on 7th Street, The Call och avsnitt till TV-serier som Treme, Boardwalk Empire och Alcatraz på amerikansk mark. Men skrivandet verkar han ha lagt åt sidan. Inte ens sitt avsnitt Spooked i TV-serien Fear Itself hade han skrivit själv. Alla behöver givetvis inte vara auteurer, men jag tycker att Transsiberian och även Next Stop Wonderland visar att Anderson är en man som har egna berättelser i sig som är värda att ta del av.

Mellan Peking och Moskva sträcker sig den Transsibiriska järnvägen. På tåget vi får följa i Brad Andersons film från 2008 finns heroin gömt. Få vill ta på sig ansvaret att bära på den olagliga substansen, desto fler vill ha profiten som smugglingen innebär. Roy och Jessie har besökt Peking och genomfört välgörenhetsarbete. I stället för att flyga direkt hem till USA accepterar Jessie (Emily Mortimer, Hugo och Our Idiot Brother) sin makes önskemål om att åka den Transsibiriska järnvägen till Moskva innan de reser hem. På tåget lär de känna kupékamraterna Carlos och Abby. Den kristna tågnörden Roy (Woody Harrelson,…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.