Transformers 1-5 (4K UHD)

Michael Bays Transformers-filmer har sedan första filmen släpptes år 2007, fått ett rätt svalt mottagande av kritikerkåren. Vi på Filmfenix kan inte påstå att vi är några förkämpar till Bays robotfilmer heller. Oavsett vad vi eller andra kritiker tycker verkar det finnas fans till filmserien eftersom det har släppts så många delar. Alla filmerna har spelat in sin budget flera gånger om, trots det har intresset börjat svalna på den inhemska amerikanska marknaden. Årets Transformers: The Last Knight är första filmen i serien att inte spela in sin egen budget i USA. Nu finns dock hela filmserien på 4K Ultra HD Blu-ray för allmän beskådan. Nedan har jag skrivit korta recensioner av de två första filmerna och länkat till tidigare texter om de övriga filmerna serien. I slutet av texten lämnar jag även ett omdöme om dessa nyutgåvor på UHD Blu-ray.


Michael Bays första äventyr på en Tranformers-invaderad Jorden är också den bästa i serien. En stor del av behållningen är relationerna inom familjen Witwicky och de händelser som leder till att de uppdagar att de har de mekaniska livsformerna Autobots i sin närvaro. Se filmen för Shia LaBeoufs och John Turturros underhållande skådespelande och dialog. Även för den sakta uppbyggnaden som leder till Transformers avslöjande. Bays hantering av Megan Fox som sexig troféflickvän känns dock mer än lite förlegad.


Det börjar tyvärr gå utför redan i andra filmen. Utan överraskningsmomentet om vilka Autobots och Decepticons är, finns det bara utrymme för karaktärsutveckling och robotar som slåss. Filmen innehåller massa robotar, desto mindre karaktärsutveckling. Den onda Decepticon roboten Megatron väcks till liv och försöker återigen göra livet surt för oss jordbor. Filmen räddas till en godkänd popcorn-rulle med hjälp av LaBeoufs och manusförfattarnas humor samt en stordos av häftiga specialeffekter.

 


En av Filmfenixs mest underhållande recensioner någonsin skrevs av Mats Lundberg år 2012. ”Nej, inte ens Michael Bays kommentarer kring filmen som ”tonen i filmen är som en Black Hawk Down på hemmaplan” eller att han jämför Megatron med Överste Kurtz från Apocalypse Now.” – Ett citat från Mats recension angående eventuella överraskningar som Transformers: Dark of the Moon inte levererade. Resterande delar av recensionen är en lista på allt ni behöver veta om filmen. – Läs hela recensionen här.

 


När vi summerar 2014 kommer Transformers Age of Extinction vara den film som spelade in mest pengar över hela världen. Enda filmen detta år som spelade in över en miljard dollar. I Kina slog den rekord över mest inspelade pengar. Efter att ha sett filmen ställer jag mig en fråga. Vem gick och såg detta frivilligt?” – Detta är ett utdrag av vad Pär Wirdfors skrev om fjärde Transformers-filmen 2014. Ni kan läsa hela hans recension här.

 


”Transformers: The last knight (hädanefter benämnd TTLK) faller tungt mot marken på samma sätt som en robotalstrande planet inte gör det. Jag tror att TTLK har en handling och att den inbegriper några av de här sakerna: Världen har förklarat krig mot alla transformers, autobots som decepticons. De som finns kvar lever gömda eller skyddas av människor, som Cade Yeager (Mark Wahlberg). Cade hamnar i England. Kung Arthur och Merlin använder sig av en transformerdrake för att vinna en strid. Saker går sönder.” – Detta ett utdrag ur Alva Bexells text om den senaste Transformers-filmen som hon skrev så sent som i juni i år. Ni kan läsa hela hennes recension här.

Sammanfattningsvis är detta en väldigt dyr filmserie som snabbt gått från lättsam och underhållande till riktigt usel. När tre olika av våra skribenter har gett tre olika filmer i serien en etta i betyg, då får vi ändå betrakta det som säkerställt att filmerna är långtifrån några mästerverk. Samtidigt röstar alla filmkonsumenter med plånboken och det finns bevisligen tillräckligt många av er som vill se fler Transformers-filmer för att det skall bli verklighet. Utöver en sjätte del i filmserien, är även en spinoff planerad med autoboten Bumblebee som huvudfokus.

Utgåvorna: 1.44:1, 1.90:1, 2.00:1, 2.28:1, 2.35:1 och 2.39:1 är några av alla de format som filmerna har visats i. Filmerna har spelats in på över ett dussin olika typer av kameror och format. Men en sak har de alla gemensamt. De har färdigställs i 2K för att sedan skalas upp till 4K för release på Ultra HD Blu-ray. Filmerna har ingen märkvärdig hantering av färgdjup även om svärtan i bilden stundtals är riktigt läcker. Samtliga fem filmer har stöd för Dolby Atmos och har ett Dolby TrueHD 7.1-ljudspår. Det är uppenbart att regissören Michael Bay har använt filmserien som en personlig lekstuga för att prova ny teknologi, olika kameror och format. Resultatet är en aningens rörig helhetsbild. Som enskilda releaser är dock samtliga filmerna uppgraderingar ifrån sina releaser i 1080p. Majoriteten av allt extramaterial är enbart tillgängligt på tillhörande blu-ray-skivor. Fyra av fem filmer har enhetlig, enkel och snygg design på sina omslag. Den femte och sista filmen har inte fått samma omslagsdesign av någon anledning som för mig är helt okänd.

Michael Bays Transformers-filmer har sedan första filmen släpptes år 2007, fått ett rätt svalt mottagande av kritikerkåren. Vi på Filmfenix kan inte påstå att vi är några förkämpar till Bays robotfilmer heller. Oavsett vad vi eller andra kritiker tycker verkar det finnas fans till filmserien eftersom det har släppts så många delar. Alla filmerna har spelat in sin budget flera gånger om, trots det har intresset börjat svalna på den inhemska amerikanska marknaden. Årets Transformers: The Last Knight är första filmen i serien att inte spela in sin egen budget i USA. Nu finns dock hela filmserien på 4K Ultra HD Blu-ray för…

Review Overview

Medelbetyg för Transformers-serien
Medelbetyg för utgåvorna

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.