Trance

Hur mycket kan man egentligen åstadkomma med hypnos? Jag är rätt säker på att den här filmen tänjer på verkligheten en hel del, men tyvärr gör den det på ett ganska ointressant sätt.

Trance 01

En fräck konststöld under en auktion går inte riktigt som planerat. Efter vad som först förefallit vara ett misslyckat försök från Simon (James McAvoy – X-Men: First Class) att avstyra rånet blir han nerslagen av Franck (Vincent Cassel – A Dangerous Method) som rusar iväg med tavlan i behåll. Efter en flykt över några hustak och en sammanstrålning med de andra tjuvarna, visar det sig att väskan är tom. Den enda som kunnat göra detta är Simon som varit tjuvarnas mullvad på insidan, men nu visar det sig att slaget Franck gav honom tydligen gjort att han tappat minnet och därmed även glömt var han kan ha gömt undan tavlan. Efter att ha blivit övertygade om att han inte bara bluffar, skickar tjuvarna Simon till någon som kan hjälpa honom minnas, nämligen en hypnosterapeut vid namn Elizabeth (Rosario Dawson – Sin City). Hon inser dock snart att något inte står rätt till och bestämmer sig för att försöka hjälpa Simon och då kommer hennes kunskaper om hypnos väl till pass.

trance-james-mcavoyJag kan inte riktigt förstå varför Danny Boyle (Trainspotting, 127 Hours) intresserat sig för den här historien. Under de första 45 minuterna som handlar om själva stöten, om hur Simon tappat minnet och hur de väljer att ta till hypnos för att hjälpa honom, verkar Boyle nästan besvärad över berättelsen han förmedlar. Den är både klichéfylld och långsökt, utan något som gör den direkt unik. Bara valet av Cassel i rollen som brutal ledare för en liga, med en klädsam fransk accent känns väldigt trött. Jag har egentligen ingenting emot honom som skådespelare, men vem som helst hade egentligen känts fräschare i just den rollen. När de krystade intrigerna rullats ut börjar Boyle krångla till det ganska rejält under andra halvan av Trance. Det känns inte längre lika banalt, men samtidigt är det väldigt rörigt på ett sätt som inte lyckas involvera mig som tittare.

TRASA-34.DNGKaraktärerna som under första halvan varit, milt uttryckt, underutvecklade, börjar nu vändas ut och in på rejält. Vi glider in och ut i sekvenser som man aldrig riktigt är säker på om de är hypnos eller något som utspelas i verkligheten. Somliga av de vi lärt känna är kanske inte de vi tror, eller så har de någon dold agenda som de knappt är medvetna om själva. Någon har uppenbarligen tyckt att det här med hypnos är väldigt fräckt och förväntar sig att man som tittare ska svälja allt som presenteras. På ett sätt kanske det är lite spännande att leka med både karaktärer och med den verklighet som presenteras, men det känns samtidigt väldigt 90-tal. I grund och botten är det en ganska ordinär deckarhistoria med hypnos som gimmick och ett par vändningar som kanske är överraskande, men inte speciellt engagerande.

TRASA-767.DNGÄven på det visuella planet har Boyle roat sig själv så mycket som möjligt. Ju snårigare intrigerna blir, desto mer lånar han estetik från Film Noir och låter märkliga skuggor krypa närmare. Tankarna går till Strange Days, både i hur filmen ser ut och ämnet den hanterar. Sedan är det väl tyvärr även så att den hade behövt komma ungefär samtidigt som den för att inte kännas lika passé som den nu gör 2013. Speciellt då den inte lyckas ta med något nytt till bordet. En minst sagt trivial film, där man verkligen måste acceptera en hel del skarvande med trovärdigheten och inte ens då blir det speciellt spännande. Jag var någorlunda road hela vägen, men satt mest och funderade över varför Boyle valde just det här projektet.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.