Toy Story Mania

Så här mitt i vintern är det relativt lugnt på spelfronten, alla de stora spelen har kommit ut för länge sedan och det kommer att dröja tills februari/mars innan vi se intressanta titlar igen. Under denna period är det populärt att släppa spel som annars aldrig hade fått någon uppmärksamhet.

Toy Story Mania är ett sådant spel. Baserat på den typen av karnivalspel som man brukar se på Liseberg och Gröna Lund, ni vet objekt som rör sig och som du försöker skjuta ner med ett gevär. Här så använder du din handkontroll, Wii-mote, PlayStation Move eller kropp om du har en Kinect. Jag testade spelet på Xbox 360 både med handkontroll och Kinect. Det finns sex olika världar och varje värld har åtta banor. Sex av dem är skjutbanor och två av dem är specialbanor där du gör olika saker, allt ifrån att fånga fallande ägg i korgar till att kasta bollar. Det hela bygger tydligen på riktiga attraktioner som finns på Disneyland.

Själva spelet i sig själv är rätt så harmlöst. Du styr ett sikte på skärmen samtidigt som Buzz och Woody kommer med uppmuntrande kommentarer, varje bana har speciella objekt som måste klaras av för att låsa upp nästa bana men de är inte särskilt svåra. Det är ett barnspel och fungerar som ett också. Jag insåg att jag inte var rätt man för jobbet och lämnade över uppgiften till mina barn, sju och tio år gamla.

Sjuåringen är inte en särskilt van spelare och tycker det är krångligt med en handkontroll medan tioåringen utan problem kan spela mer avancerade spel. Toy Story Mania passade dock båda utmärkt då endast de analoga kontrollerna och en knapp användes. Ännu lättare var det för dem att använda kinect även om den ibland hade problem att fånga deras rörelser och siktet ”fastnade” ner i något hörn. De hade riktigt roligt i ett par timmar på en lördag att spela igenom alla banor men när det hela var klart var det inget de kände ett sug att komma tillbaka till. Tioåringen anmärkte att spelet kunde vara kul att spela när kompisar kom på besök då de kunde stå framför tv:en och flaxa med armarna. Och jag tror att ett spel med kända figurer har större dragningskraft än ett Kinectspel där de inte känner igen någon.

Du får vad du betalar för när det gäller Toy Story Mania, ett enkelt billigt spel som roar för stunden men som inte håller särskilt länge. Det finns gott om Kinectspel som både är bättre och roligare.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.