Total War Saga: Thrones Of Britannia

Detta är inte nästa spel i Total War-serien, detta är ett mellanspel utvecklat av ett eget team där Creative Assembly kan testa lite nya idéer och samtidigt erbjuda spelet till en lägre prislapp för spelaren. Det är viktigt att komma ihåg för annars går man in med fel förväntningar.

Många spelare har verkar ha gjort det, efter drygt en vecka är betygen minst sagt blandade på Steam. Många är upprörda över att saker har tagits bort. Detta verkar vara mycket av fokus, vad som tagits bort, inte det som har lagts till. Samtidigt har utvecklarna varit noga att påpeka detta innan spelet släpptes. Framförallt saker som sällan används av merparten av spelare har fått stryka på foten här. Så vad har försvunnit? Det finns inte längre spioner i spelet. Dina arméer har tre olika sätta att marschera, du kan inte längre lägga dig i överfall. Mindre städer och byar har inte något försvar utan dessa kan man ta direkt.

Många av dessa förändringar har direkt att göra med tidsperioden också att göra. Du spelar under vikingatiden i Storbritannien och Irland. Du har en karta som är lika stor som Totat War: Attila men istället för hela Europa och Mellanöstern har du två öar. Så för mig känns det naturligt att mindre städer inte har något beväpnad styrka som skyddar dem. Det gör också att du måste spela annorlunda. Dina arméer måste vara mer mobila och vara ute fält för att kunna reagera på ett uppror eller en invaderande armé. Att koncentrera styrkor kan snabbt leda till snöbollseffekt på andra delar av kartan. Här är också din kung legalitet och hans påverkan på sina undersåtar viktig. Är du en svag kung med starka adelsmän under dig kommer du spendera mycket tid i inbördeskrig.

Och när det väl är dags för strid är det mycket som har ändrats. Numera så påverkar inte byggnader vad du kan rekrytera för trupper. Istället finns en global pool baserad på den teknologi du har. Och när du skaffar dig trupper så får du inte alla på en gång utan de rekryteras över tid. Och de kräver mat och pengar för att underhållas. Så du måste hålla koll på hur mycket mat du har också. Det är intressant koncept som fungerar bra. Då kommer inte springa runt med stora arméer i början av spelet utan små arméer där du har tagit vad du fått tag på. Hur får du nya bättre enheter? Genom att rekrytera sämre enheter. Många kräver att du har minst tio av en viss typ i din armé för att låsas upp. Och de bättre enheter tar längre tid att återhämta manskap då det finns färre man att ta av. Så det finns en intressant balans här.

Och balans handlar det mycket om. Total War Saga: Thrones Of Britannia utspelar sig under en mindre tidsperiod på en mindre karta. Du kan inte längre ha ett stort imperium som sträcker sig över hela kartan och dominera allt. Du måste hela tiden tänka på att balansera ditt rike för alla skall vara nöjda. Med det sagt så har vi samma snöbollsproblematik i spelet som vi har i alla Total War-spel. När du når en viss punkt är du så mäktig att du vet att du kommer vinna och det handlar bara om hur lång tid det tar. En annan sak som kändes lite obalanserad var vikingainvasionerna. Det var väldigt enkla att hantera. Det var inte stor invasion utan mer en armé som landade och kunde snabbt hanteras.

Total War Saga har en hel del spännande idéer och tankar och gör ett utmärkt jobb att skapa en annorlunda kampanj. Men det är samtidigt Total War och kommer inte vinna över de som varit skeptiska till spelet tidigare.

Detta är inte nästa spel i Total War-serien, detta är ett mellanspel utvecklat av ett eget team där Creative Assembly kan testa lite nya idéer och samtidigt erbjuda spelet till en lägre prislapp för spelaren. Det är viktigt att komma ihåg för annars går man in med fel förväntningar. Många spelare har verkar ha gjort det, efter drygt en vecka är betygen minst sagt blandade på Steam. Många är upprörda över att saker har tagits bort. Detta verkar vara mycket av fokus, vad som tagits bort, inte det som har lagts till. Samtidigt har utvecklarna varit noga att påpeka detta…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.