Total Recall (1990)

Arnold Schwarzenegger. Total Recall. Redan vid inledningssekvensen när den röda rinnande texten faller ner för skärmen med namnen och Jerry Goldsmiths idag klassiska soundtrack (som påminner om både Conan och Capricorn One) drar igång vet du att du är på väg att svepas med på en resa utöver det vanliga.

I min recension av 2012 års version av Total Recall berättade jag om Philip K. Dicks novell We Can Remember It For You Wholesale som publicerades för första gången 1966 i tidningen The Magazine of Fantasy & Science Fiction. Novellen på 23 sidor var inspirationen till båda filmerna, men 1990-talets version har betydligt fler kontaktpunkter med originalet än 2012 års version.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xjts5DrcdiU[/youtube]

Huvudpersonen Douglas Quaid, en vanlig arbetare, bestämmer sig för att besöka Rekall, ett företag som inplanterar minnen och upplevelser i hjärnan trots att han jobbarkompis råder honom att inte göra det. Folk har ju blivit lobotomerade där. När Quaid kommer till Rekall vill han först bara ha ett minne av en resa till Mars, men han blir intresserad av tilläggspaketet att få vara hemlig agent på resan. När de ska inplantera minnena upptäcker de att han redan har utsuddade minnen av att vara hemlig agent. Inget som Quaid visste något om såklart. Personalen på Rekall söver ner Quaid och skickar iväg honom i en taxi för att bli av med problemet. När han väl vaknar blir han stoppad av fyra män som försöker döda honom. När han sedan kommer hem och upptäcker att hans fru (Sharon Stone) inte är hans fru utan en som har i uppdrag att spela hans fru och hålla koll på honom börjar hela hans tillvaro falla i bitar. En minst sagt usel start på dagen.

Året är 1990 och Total Recall har legat i malpåse i ett flertal år. Olika regissörer har varit påtänkta för filmen som aldrig verkar bli av. Manuset är skrivet av Ronald Shusett, Gary Goldman och Dan O’Bannon. Shusett och O’Bannon hade skrivit Alien ungefär samtidigt som Total Recall men filmen hade som sagt hamnat i malpåse av olika anledningar. Patrick Swayze hade skrivit på för att spela Quaid men produktionsbolaget som Dino De Laurentiis ägde gick i konkurs och då övertalade Schwarzenegger bolaget Carolco med Mario Kassar i spetsen att köpa manuset för hans räkning. Du kanske inte tycker att Arnold och Swayze har samma kroppsbyggnad och anledningen var att Quaid skulle vara revisor enligt det ursprungliga manuset.Total Recall är huvudsakligen inspelad i Mexico City och all betonginteriör som ses är faktiskt inte studiobyggen utan faktiska platser, till exempel tunnelbanestationen som Quaid flyr iväg igenom. Inspelningen i Mexico var inte enkel då alla utom Arnold blev magsjuka. Arnold, som själv blev rejält magsjuk några år innan i Mexiko under inspelningen av Rovdjuret, fick sin mat influgen från USA under hela inspelningen. Det var inte bara maten som var problem utan även luftföroreningar. Det var så illa att en av producenterna, Elliot Schick, blev tvungen att transporteras tillbaks till USA med ambulansflyg. Några likställde att andas in luften var som att röka två paket cigaretter per dag.

För Sharon Stone var Total Recall i kombination med att samtidigt vika ut sig i Playboy det som skulle bli hennes stora genombrott. Hon tränade stenhårt för rollen och Arnold refererade till henne som en kvinnlig Terminator. Hon blev invald som hedersmedlem i Stunt Woman Association eftersom hon gör allt själv i filmen. Regissören Verhoeven var också den som föreslog att slagsmålsscenen mellan Stones karaktär Lori och Melina (Rachel Ticotin) inte skulle vara en ”catfight” utan mer kampsportsstrid mellan två krigare. Förmodligen något som är första gången vi får se i en storfilm. Verhoeven ville även att Stone skulle visa mer hud i kärleksscenen i början av filmen, något som Stone inte gick med på. Verhoeven kommenterar det hela med att han gav igen i Basic Instinct istället.Paul Verhoevens Total Recall är en våldsam och blodig historia som var än blodigare i första klippningen. Det har spekulerats i att Verhoeven gjorde detta medvetet för att sedan kunna skruva ner filmen till den nivå han ville ha samtidigt som han överlistade censurfolket. Visuellt är filmen imponerande med avancerade miniatyrbyggen och då med CGI som var av yppersta klass och fick givetvis en Oscar. Filmen kanske inte är vacker men tillsammans med The Abyss året tidigare revolutionerade den filmindustrin framöver. Året efter kom Terminator 2 och 1993 Jurassic Park som verkligen öppnade för CGI i film.

Med nysläppet ”Ultimate Rekall Edition” har filmen fått en helt ny transfer som är betydlig bättre än föregående Blu-rayversion. Allt har kontrollerats och godkänts av Verhoeven och är från de ursprungliga kameranegativen. Skillnaden i bildkvalitet är enorm och bevis för detta finns i extramaterialet där scener spelas upp med delad skärm. Kontrasten är betydligt bättre och även färgjusteringen är stor skillnad på och kanske främst mättnaden. Jag tror inte vi kan vänta oss en bättre överföring än så här och ger er givetvis rekommendationen att köpa denna utgåva.Även ljudet har fått sig en rejäl uppgradering mot föregående BD-utgåva. Dialogen är klarare, basen är bättre definierad och surroundet nyansrikare. Jerry Goldsmiths musik kommer till sin rätt och basen sparkar arsle precis där det behövs. Extramaterialet är en guldgruva av information och jag kan inte välja vad jag gillade mest. Se allt och fascineras.

Total Recall är fortfarande, trots mer än 20 år på nacken, en av de bästa ”mind fuck”-filmerna som gjorts på senare tid även om Inception lyckat leker med samma tankar. Visst är Total Recall en våldsam film men det finns en väldigt bra berättelse i botten som gör att den forftfarande håller.  Frågan som Philip K. Dick ville ställa var; är det på riktigt eller inte? Frågar vi Verhoeven svarar han ”-Jag lovar att de första tjugo minuterna är på riktigt i alla fall”.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Kul! Efter att jag hade sett Total Recall (2012) så efterfrågade jag en bra BD av Vehoevens version. Känns som att den här är klockren. Det blir ett köp direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.