Topplista: Fredagen den 13:e

Jag tar tillfället i akt och plitar ner en topplista över alla Friday the 13th-filmer (Freddy vs. Jason ej medräknad). Jag vänder dessutom på steken och kör från bäst till sämst. Håll till godo!

 1. Friday the 13th: Part 3D (1982)

Tredje delen i serien innehåller inte bara scenen där Jason får tag i sin ikoniska mask, den innehåller även 3D-effekter, brutala mord, motorcykelgäng, droger, harpungevär och ormar. Allt som krävs för en maffig slasherrulle.

 1. Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Final Chapter är fjärde delen i serien, och redan då hade de planer på att ta död på Jason, men tji fick dem. Bra stämning genomsyrar hela filmen. Medverkar gör bland andra Cripsin Glover (pappa McFly i Back to the Future) och Corey Feldman (Stand by Me, The Goonies och Gremlins)

 1. Friday the 13th: Part 2 (1981)

Första rullen Jason mördar loss i skulle kunna vara den bästa i serien, men en liten, tunn Jason med hängslebyxor och ett örngott över huvudet drar ner helhetsbetyget en aning.

 1. Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

Filmens protagonist har telepatiska krafter som hon bekämpar Jason med. Ett tydligt grepp inom slashergenren i slutet på årtiondet. Är otroligt malplacerat här, men man får välja sina fighter då filmen innehåller mycket annat godis. Kane Hodder har tagit över rollen som Jason och gör med sin solida kroppshydda den bästa tolkningen av Crystal Lake-häckaren någonsin (han repeterar rollen i del 8 och 9 också).

 1. Friday the 13th (1980)

Originalet hade varit bättre med Jason som mördare istället för sin mamma Pamela. Inget ont om henne, hon är läskig så hälften vore nog, men när Jason genom åren blivit den ikoniska mördaren i filmserien (många verkar inte veta att det är mamma Voorhees som är mördaren i första) vill i varje fall undertecknad se honom i varje film. Kevin Bacon gör här en av sina första långfilmer.

 1. Friday the 13th (2009)

En av de bättre remakes på äldre skräckfilmer som kommit på senare år. Faller en aning på att den inte har samma känsla (såklart) som de äldre filmerna, men framförallt: Jason tar inga fångar! Tråkigt att den, ännu, inte fått någon uppföljare då potentialen finnes.

 1. Jason Lives: Friday the 13th Part VI (1986)

Nyheten med denna rulle var humorn. Den högst medvetna alltså, tidigare har det mest varit ofrivillig humor. Någonting som tyvärr inte går hem hos undertecknad, även fast många av fansen håller denna som en av de bästa i serien, om inte den bästa. Alice Cooper bidrog med dängan He’s Back (The Man Behind the Mask).

 1. Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)

Den enda film som inte utspelar sig, förutom några minuter i början, vid (det expanderande) Crystal Lake. Dock utspelar sig merparten på en båt än i Manhattan som titeln skyltar med. Filmen karaktäriseras av massa flashbacks där huvudpersonen via en drunkningsolycka har någon slags connection med Jason. Långtråkig rulle som tänder till en aning väl på plats i New York.

 1. Friday the 13th: A New Beginning (1985)

Med Jason död (förtillfället) är det någon annan som tagit över hans mask och machete. Utspelar sig nästan uteslutande på en farm mitt ute i skogen inte i närheten av Crystal Lake. Det här är den Friday the 13th-film som har minst Friday the 13th-känsla. För övrigt är detta del fem i serien.

 1. Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

Filmen har otäckt stor potential med ett anslag som får undertecknad att svettas, med en Kane Hodder som en groteskt biffig Jason som får undertecknad att svettas ännu mer, men en… nä, det var det. Sedan sprängs Jason i bitar och ett slags Alien-liknande symbios som måste ta över en människokropp för att överleva. Hade fungerat skapligt som en valfri annan skräckfilm, men här blir det pannkaka av alltihop. Milt sagt. Kul slut där vi får se en annan känd karaktär gästspela.

 1. Jason X (2001)

Jason i rymden. Jason som robot. En av de fem sämsta filmerna jag sett i hela mitt liv.

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.