Tony Hawk’s Pro Skater 1 & 2

Mycket vatten har runnit under broarna, men nu är det dags att dra på sig Vansen och greppa tag i brädan för nu är höken lös igen.

När nyheterna började spridas om att de skulle komma remake på Tony Hawk’s Pro Skater 1 & 2 började suget, och nostalgin, komma direkt. Efter att i princip ha blivit påtvingad spelet i högstadiet – som relativt nybliven hårdrockare i den åldern ville man inte beblanda sig med skatekulturen. Gav det dock ett försök, och jag fastnade direkt. Minns att jag under ett sportlov satt uppe till två-tre på nätterna och bara lirade. Efter Tony Hawk’s Underground 2 (2004) har dock den virtuella brädan fått stå och samla damm. Fram tills nu.

Remakes på spel ligger ju i tiden numera, förutom Tony Hawk kommer även en remake på Mafia i slutet av september medan Crysis får en remake under nästa vecka, och de två viktigaste punkterna här är att lösa en grafik värd denna generation samt att behålla det nostalgiska värdet. De två punkterna löses på det stora hela bra. Även fast grafiken lämnar en hel del att önska, det är ju ljusår bakom exempelvis Red Dead Redemption 2 som har snart två år på nacken, men den känns ändå helt okej. Jag personligen var inte ute efter en sagolik wow-känsla när jag satte det här på nedladdning, det kan jag verkligen inte påstå. Grafiken är alltså okej, men för det här ändamålet (läs: spelet) duger den gott.

Andra punkten, nostalgin, finns det gott om. När jag susade ner från rampen in i lagret och gjorde min första kick-flip och nosegrind för första gången på 16 år kom det ändå små rysningar i kroppen. Alla de olika tricken man kan skräddarsy hur man vill (ifall man vill ha Indy 900 pil upp, pil ned + O etc) finns kvar och utmaningarna på varje bana likaså. Samla bokstäverna till SKATE är ju en riktig klassiker, och visst är det svårt till en början att komma upp till 200 000 poäng för att klara sick-utmaningen, men efter att ha spelat i drygt två timmar så sitter ju kontrollen som en smäck och det känns som om man inte har lämnat ifrån sig brädan överhuvudtaget. Efter närmare tio timmar är det inga större problem att göra en combo på ett par hundra tusen poäng. Svårighetsgraden är på det stora hela väldigt lätt, även fast vissa stats point och hopp är lite luriga stundtals, men det är allt som oftast för att undertecknad stundtals är lite för dum för att fatta hur man kommer dit eller vad man ska göra.

Ett nytt inslag är create a park, där du kan göra precis som det låter. Så det är ganska fylligt – skapa egna skateparker samt två stycken spel. På tal om att skapa eget – det är sedan gammalt att skapa sin egen karaktär att lattja omkring med. Visst, Tony Hawk, Chad Muska och Eric Koston är ju med tillsammans med ett gäng nya åkare (däribland Tonys son Riley), men det hör ju till att skapa sin egen åkare, klä den och sedan skaffa statspoäng så att man själv blir vassare än höken själv. Men det gör man ju självklart precis som man vill, såklart.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 & 2 är ett supernostalgiskt spel som lockar fram skatedjävulen i dig. Det är inte lika roligt som det var när det begav sig, men det är som sagt en nostalgitripp av rang. Nu hoppas jag att spelet blir en försäljningssuccé så att de börjar arbetet med att piffa upp de båda Underground-spelen, för de spelade jag betydligt mer än dessa två.   

Mycket vatten har runnit under broarna, men nu är det dags att dra på sig Vansen och greppa tag i brädan för nu är höken lös igen. När nyheterna började spridas om att de skulle komma remake på Tony Hawk’s Pro Skater 1 & 2 började suget, och nostalgin, komma direkt. Efter att i princip ha blivit påtvingad spelet i högstadiet – som relativt nybliven hårdrockare i den åldern ville man inte beblanda sig med skatekulturen. Gav det dock ett försök, och jag fastnade direkt. Minns att jag under ett sportlov satt uppe till två-tre på nätterna och bara lirade.…

Review Overview

Betyg

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.