Tom and Jerry: Shiver Me Whiskers

Tom och Jerry har återupplivats flera gånger sedan sextiotalet. Varje gång har någon bestämt sig för att gör något nytt som fört karaktärerna längre ifrån vad de från början var. Nu i Shiver Me Whiskers har man återgått till rötterna.tom_jerry2

Karaktärerna Tom och Jerry behöver knappast någon introduktion och jag minns som barn hur jag satt framför TV:n med danska DR1 och kollade på de gamla Tom och Jerry-klassikerna som alltid avslutades med ”det var allt för den 25-öringen”. Serien från början var rak. Katten Tom får spö av musen Jerry på diverse finurliga sätt och det var allt som behövdes. Överdriven slapstick med förnedring som huvudingrediens. Tom och Jerry var aldrig vänner utan det var ett påfund som först provades på 60-70-talet. På nittiotalet kom kanske det som de flesta Tom och Jerry-älskare kallar den värsta synden, de lät karaktärerna prata i filmen Tom and Jerry: The Movie.
tom_jerry0I Shiver Me Whiskers eller Landkrabbor med morrhår som den svenska titeln är har man återgått till Tom och Jerry från 40-talet, putsat bort diverse skavanker som rasistiska stereotyper och moderniserat utan att förstöra grundidén. Berättelsen utspelar sig i piratmiljö vilket ger gott om utrymme för Tom och Jerry att puckla på varandra på finurliga sätt. En skattkarta i flaskpost och tre piratbröder som kämpar om samma skatt utgör ramberättelsen som är tämligen enkel.  Kartan har en förbannelse över sig och en glödande dödskalle leder piraterna mot skattön. På det engelska ljudspåret kan man glädjas åt att Mark Hamill gör dialogen till den glödande dödskallen.tom_jerry1
Innehållet hade fungerat på 10 minuter men dras ut till 70 minuter. Några minuter för länge för min smak, men 8-åringen är grundligt road när karaktärerna springer, jagar varandra och faller ner för saker. För oss vuxna finns några roliga skämt också med pirater som pratar med endast ”yarrr”-ljud och papegojor som måste översätta vad de egentligen säger. Inte ens piraterna förstår vad piraterna säger.

 

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.