Tokyo Godfathers

När jag bara hade hört titeln förväntade jag mig någon slags Yakuza-variant av Goodfellas, med snygga kostymer, maktspel och våldsamma uppgörelser på någon karaokebar. Nu visade det sig ju vara en animerad film om uteliggare som får ett spädbarn på halsen i juletid, vilket inte gjorde mig besviken.

Tre människor har hemlösheten gemensam. De håller ihop, kanske mest för att slippa vara ensamma i ett för uteliggare skoningslöst Tokyo, snarare än att de tycker så mycket om varandra. Den store skäggige lunsen Gin, den homosexuella före detta nattklubbssångaren Hana och Miyuki, en tonårstjej på rymmen från föräldrahemmet. När de en dag rotar igenom soporna snubblar de över ett litet barn som någon lämnat åt sitt öde. Tillsammans bestämmer de sig för att ta hand om barnet tills dess att de lyckats leta reda på modern. Under tiden är det juletid och snön faller.

En film om godhjärtade människor i samhällets utkant och spädbarn som samtidigt utspelar sig kring jul skulle kunna bli plågsamt sentimentalt, inställsamt eller sötsliskigt. Alla dessa fallgropar undviker dock Tokyo Godfathers, framförallt genom att visa på hur karg och farlig storstaden kan vara för människor som ingen låtsas om eller föraktar. En riktigt brutal och blodig misshandelsscen höjer åldersgränsen på filmen rejält och redan i inledningen har en av de vuxna huvudpersonerna gjort ganska olämpliga tafsanden på den tonåriga av dem, medan de brottas på ett inte allt för vänskapligt sätt. Visst finns det genuin omtanke trion emellan, men den är inte rosenskimrande. Det är skönt när en film om trasiga människor faktiskt låter dem vara trasiga på riktigt, speciellt i en animerad sådan.

Trots skiten och mörkret är det ändå en hjärtevärmande historia. Förmodligen förstärks de glimtar av värme och ljus som ändå förekommer av att världen de lever i känns precis lika taggig som den förmodligen är. Karaktärerna har alla ett förflutet, vars historia rullas upp för oss och i vissa fall även visar sig få betydelse i jakten på det lilla barnets mamma. Kanske knyter man ihop vissa av trådarna lite för omsorgsfullt, även om jag antar att man siktat på någon slags känsla av julmirakel, men jag hade gärna sett lite mer hängande i luften som obesvarat.

Tokyo Godfathers 02

Tokyo Godfathers är även väldigt vacker att titta på. De nästan fotografiliknande miljöerna i dystert grågrönt, snöfallet som nästan känns 3D och sedan de mer seriefigursliknande karaktärerna som känns distinkta. Jag är verkligen ingen van anime-tittare, har inte ens blivit speciellt fångad av Hayao Miyazaki, men just det visuella fungerade verkligen på mig. Såg av en slump franska L’illusionniste dagen efter denna och jag tyckte att det fanns något lugnt och rogivande i hur de båda är tecknade, även om de egentligen ser helt olika ut. Däremot är det stundom något hysteriskt och hyperaktivt över karaktärerna, deras känsloutbrott och beteende som inte alls föll mig i smaken. Jag hade hellre sett att de fått vara mer dämpade eller åtminstone inte ständigt hänge sig åt överdrivet grimaserande så fort något ska uttryckas.

Jag kan som sagt var inte säga att jag är något fan av genren anime eller har någon som helst kunskap om den, men Tokyo Godfathers fungerade för mig. Åtminstone till stor del, även om jag inte kunde koncentrera mig till max hela tiden. Det visuella och det kärva blandat med det varma blir riktigt fint. En del överdrivna utsvävningar irriterar, men ändå helt klart värd att ge en chans.

[clear]

[small_divider]

Tokyo Godfathers var Antons filmval i projektet Unika favoriter. Den uppskattades av alla deltagare och vann den lilla tävlingen. Vad Anton själv och övriga deltagare har att säga om filmen kan du läsa här.

[clear]

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.