Time Out

På omslaget står det om det verkliga fallet som inspirerat Time Out. När man läst det ser man ett väldigt dramatiskt slut framför sig under filmens gång. Det blir på gott och ont aldrig så dramatiskt i Laurent Cantets film.

timeout01

Vincent har blivit uppsagd från sitt jobb och valt att inte berätta det för någon. I stället påstår han att han sagt upp sig och nu jobbar för FN. Hans nya liv går nu ut på att upprätthålla denna illusion utan att hans familj märker någonting.

timeout02

Jag brukar tala väldigt gott om Time Out och till och med framhålla den som en av mina favoritfilmer. Därför känner jag att det var ett misstag att se om den. Det hade räckt med att se den två gånger. Jag tyckte den blev ganska långtråkig. Aurélien Recoing i huvudrollen blir enformig att titta på och ger ett stelt intryck. Hans för filmen så viktiga ansiktsuttryck blir övertydliga och lämnar mig med ungefär samma känsla som när jag ätit överkokt pasta. Visst blev jag mätt, men jag hade hellre tuggat och njutit en stund också. Han är inte tillräckligt karismatisk för att kunna bära det långsamma berättandet som Laurent Cantet valde i Time Out. Det är oundvikligt att jämföra med hans förra film Överflödiga människor där speltiden var betydligt kortare och ändå lyckades ge det större persongalleriet mer djup och mänsklighet.

timeout05

Det finns en intressant berättelse i Time Out och det kanske är en film man ska nöja sig med att se en gång. Jag gillar upplägget att en man känner sig så personifierad av sin levnadsstandard att han är livrädd att förlora den. Vincent njuter även av den nyvunna friheten. Han glider runt i sin fina kostym och lever ett låtsasliv som går ut på att informera sig om sitt påstådda FN-arbete. Förutom att lugna sin familj genom att visa sig vara påläst börjar han även bedra sina vänner. När en ljusskygg äldre man tar kontakt med honom förstår Vincent i en stark scen att han trots den fina fasaden uppfattas på ett helt annat sätt än han tror.

timeout04

Time Out är en utgående film, men den verkar fortfarande finnas på lager i några butiker. Annars kan du säkert hitta den på biblioteken. Passa på att se kortfilmen Gömd som finns med som extramaterial. Det är en animerad liten film som baseras på en intervju med en gömd flyktingpojke.

På omslaget står det om det verkliga fallet som inspirerat Time Out. När man läst det ser man ett väldigt dramatiskt slut framför sig under filmens gång. Det blir på gott och ont aldrig så dramatiskt i Laurent Cantets film. Vincent har blivit uppsagd från sitt jobb och valt att inte berätta det för någon. I stället påstår han att han sagt upp sig och nu jobbar för FN. Hans nya liv går nu ut på att upprätthålla denna illusion utan att hans familj märker någonting. Jag brukar tala väldigt gott om Time Out och till och med framhålla den…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.