Till ungdomen

Bara för att undvika missförstånd så tycker jag inte relevansen av det som hände på Utöya är två av fem. Den 22 juli 2011 är ett fruktansvärt datum, men det gör inte en dokumentär bra per automatik.

Haak_innleggSTORT

Till ungdomen följer fyra skolungdomar, alla aktiva i varsitt politiskt parti. Sana är invandrare och har precis börjat engagera sig i Venstre. Henrik är både fotbollsspelare och skolans mest synliga representant för det kontroversiella Fremskrittspartiet. Haakon företräder Höyre och kommer från en svår uppväxt där hans mamma dog tidigt och hans pappa lämnade honom till farföräldrarna. Johanne kommer från Arbeiderpartiet och ser mycket fram emot den årliga ungdomskonferensen på ön knappt fyra mil från Oslo.

Til ungdommen

Dokumentären börjar som om Anders Behring Breivik inte funnits med att följa ungdomarna inför årets viktigaste händelse: skolvalet. Framförallt får vi se dem preparera inför alla debatter, som efter det horribla som ska hända aldrig kommer att bli av. Regissören Kari Anne Moe är med Johanne på ön men som tur är hinner hon därifrån och befinner sig istället med Sana i centrala Oslo när det smäller där. Det är starkt att som tittare vara så nära döden, även om jag sitter på säkerhetsavstånd av tusentals LED-kristaller. Ännu starkare blir det så klart att höra Johannes historia som överlevare.

TIL UNGDOMMEN

I övrigt har jag svårt att engagera mig, vilket inte är bra i en dokumentär som till stor del handlar om engagemang över allt. Lite beror det väl på att det är så tv-mässigt, i början av filmen nästan Kanal Lokal-klass. Ekonomin ökade säkert när dokumentären på en dag gick från att vara något bara för de mest politiskt intresserade, till att bli av världsintresse. Sana är väldigt omständlig och irriterande. Starka historier finns absolut: Vi får höra om Henriks kompis som valt Arbeiderpartiet och hur denne stannade hemma från Utöya. Den enda person denne bjudit med i partiet blev olyckligtvis dödad.

Sana-12_STORT

Det blir tydligt att skolvalet är en mycket större grej i Norge än vad det är i Sverige. Jag tycker nog ändå att Moe skulle styrt om dokumentären till att bara skildra Utöya. Skolval i Norge är helt enkelt inte ett tillräckligt intressant ämne för mig, även om det är intressant att följa hur arbetet i partierna fortgår efter tragedin. Det bästa med Till ungdomen är annars den fina melodin som ackompanjerar såväl de glada ögonblicken som sorgen.

 

About Kenneth Paulsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.