Tigrar & tatueringar

”En supercool roadmovie för de minsta”. Så lyder Tigrar & tatueringars slogan och det är precis vad man får, med en kaxig tjej som centralfigur. Denna danska produktion bryter av mot de barnfilmer jag sett tidigare, på gott och ont. Vissa aspekter är uppfriskande medan andra är lite oroande. Det är en tatuerare, ett motorcykelgäng, en tiger och en cirkus som allt kretsar kring.

Screen1

Sexåriga Maj bor med sin farbror Sonny, eller ”Tato-Sonny” som han också kallas då han är tatuerare. Maj vill gärna hitta en riktig familj med en pappa, en mamma och en lillebror. En dag när både Sonny och hans kund, en motorcykelknutte, somnat ger sig Maj på att tatuera och motorcykelknuttens rygg fylls av barnteckningar. När Sonny ser vad hon gjort bestämmer de sig för att fly, rädda för knuttens hämnd. De ger sig iväg på Sonnys motorcykel och under sin flykt träffar de på en massa underligt folk och fä, däribland skogens väsen och en cirkus.

mon-tonton-ce-tatoueur-tatoue-tigre-og-tatoveringer-tigers-and-tattoos-17-6-g

Jag är lite kluven till Tigrar & Tatueringar. Det är mycket i den som känns friskt och vågat, samtidigt som det fins en baktanke om att man kanske har det rätt bra där man är. Gräset är kanske inte grönare på andra sidan. Den undviker inte vuxna teman och när Sonny och cirkusmamman flirtar framställs det inte riktigt som det brukar i barnfilm. Kul också med en tjej i huvudrollen och denna gång en som, liksom Pippi, på många sätt är klokare än de vuxna men samtidigt behöver tryggheten hos de vuxna. Men det är också några scener där jag tycker det händer saker som borde ha förklarats bättre/gjorts annorlunda. Som scenen när cirkuspojken berättar vad som hände med hans riktiga pappa, eller när Sonny slår till Maj. Det är såklart saker man som vuxen kan prata med sina barn om, men samtidigt gör det mig tveksam till om filmen verkligen är lämpad för de minsta. Man kanske ska vara något år äldre än min dotter som är tre för att den ska uppskattas till fullo.

mon-tonton-ce-tatoueur-tatoue-tigre-og-tatoveringer-tigers-and-tattoos-17-4-g

Animationsstilen gillar jag. Det är snyggt och färgglatt och både enkelt och detaljrikt på en gång. Saker och ting är rätt ordentligt skruvade, som Sonny med sina pinnsmala ben men med jättearmar. Samtidigt är det ingenting som är gulligt utan berättelsen är i grunden allvarlig, men skönt nog blir det ett lyckligt slut. Har du barn kring 4-5 år kan det vara kul att se denna lite annorlunda barnfilm.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.