Tiger Woods PGA Tour 14

2009 krockade Tiger Woods med ett träd efter det att hans fru svingat en golfklubba efter honom. Otrohetsskandalen som ledde fram till detta gjorde att mängder av sponsorer lämnade honom, men inte EA som stod kvar vid hans sida och fortsatte publicera spel med hans namn på. 2013 var han återigen världsetta och EA släpper sitt bästa golfspel på länge.tiger_woods_14_02

Golf är en märklig sport, män och kvinnor som går runt och slår på små bollar med metallklubbor för att få dem i hål. Och en sport där det är bra att ligga på minus! Samtidigt är golf i soffan lätt beroendeframkallande, det är lätt att bli sittande och tänka ”bara en runda till”. Jag gick igenom hur många dagar jag spelat olika spel sedan jag köpte min Xbox 360 (http://360voice.gamerdna.com) och på topp tio ligger tre Tiger Woods-spel tillsammans med Peggle, Call of Duty och NHL. Det säger en del om hur beroende jag är av spelen. Det jag gillar med golf är att förutsättningarna ändras, en runda är sällan lik en annan, samtidigt som det gäller att använda sin tidigare kunskap för att attackera hålen på rätt sätt.

Inför detta års upplaga har EA varit inne och finjusterat spelet, det handlar inte så mycket om en revolution som en evolution. Det är svårt att göra något radikalt annorlunda med ett golfspel men EA har gjort sitt bästa för att detta skall kännas som en färdig och slipad produkt. Saker och ting känns väldigt mycket som de gjorde för ett par år sedan men lite bättre, lite tajtare. En sak som jag uppskattar är att du numera utvecklar din karaktär. Istället för att göra en massa minispel och annat för att öka dina färdigheter så börjar du på Web.com Tour som ligger under PGA Tour. Där får du jobba dig fram och vinna turneringar tills din karaktär är tillräckligt bra för att utmana de riktiga proffsen. Det är ett välkommet avbrott, istället för att hålla på med en massa idiotiska utmaningar för att göra din karaktärer bättre så du faktiskt har någon chans, får du här börja från grunden och arbeta dig uppåt.tiger_woods_14_03

Utmaningarna finns dock kvar, men inte i samma format. Här kallas det Legends of the Majors och du får uppleva golfens utveckling från sent 1800-tal fram tills idag. Formatet är samma, klara ett visst antal hål på ett visst antal slag, rädda dig ur en bunker på X antal slag, sänk en lång putt etc. Skillnaden är att här kan man göra det för nöjes skull och det är inget som måste göras – tack för det EA. Även spelmekaniken är bättre, längden på slaget avgörs av hur långt bak du för klubban och hur fort du för den framåt. Inte en massa konstigheter utan rakt och enkelt spel, en linje visar hur långt bak du skall föra klubban och resten är upp till dig. Detta gör att spelet känns mer realistiskt och jag hade helt klart lättare att klara de mer svåra slagen i denna utgåva.

Online är allt sig likt, det finns ett klubbhus i år också men numera kan man vara hundra personer i samma klubb. Det finns gott om turneringar att deltaga i och du spelar själv, även om du via vita linjer ser hur det går för dina motståndare. Överlag känns det väldigt lätt och enkelt att spela, oavsett om du väljer att spela hemma i soffan eller möta andra online. Extra trevligt är också att vi i år får ta del av LPGA Tour. För första gången i Tiger Woods kan man alltså spela en säsong med en kvinnlig karaktär. Tyvärr så är spelet som vanligt inte utan sina problem. Det finns en hel del buggar, som dels skapar frustration på banorna och dels gör att man ibland blir helt låst i menyerna och måste stänga av spelet. Buggarna känns mer påtagliga i år än tidigare, framförallt i menyerna, inne i spelet är det som tur är få.tiger_woods_14_04

Tiger Woods PGA Tour 14 kommer knappast att locka massor av nya fans till sporten eller spelserien, men gillar du de tidigare spelen är detta helt klart ett lyft jämfört med de två-tre senaste åren.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

2 comments

  1. Sitter fortfarande och spelar Masters och tycker att 2012-versionen är riktigt vass. Har dock inte provat 13 men vet att det inte fick det bästa av betyg.

    Dags att uppgradera alltså?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.