Thunderbirds – Tracy Island

För några veckor sedan så fick vi hem ett stort, rött paket. Jag samlade barnen i tv-soffan och ställde fram paketet på vardagsrumsbordet. Nedräkningen startade och snart var julklappspappret borta. Innehållet i lådan gjorde barnen överlyckliga. Det var Thunderbirds – Tracy Island. Ett interaktivt fort med ljud, ljus och mängder av finesser.

Lådan innehåller många stora bitar av hårdplast och något hårdare gummi för att enkelt kunna sammanföra bitarna på ett bra sätt. Det medföljer även ett ark med klistermärken. Många klistermärken som ska monteras på olika delar. Fortet tar lite tid att få ihop, och en specifik bit gör mig riktigt frustrerad. En av de sista bitarna som ska på är av gummi och ska in i ett hål som också är av gummi. Problemet är att det redan sitter andra saker i vägen som gör att det inte går att göra motstånd för att få bitarna på plats på ett enkelt sätt. Men till slut lyckas jag.

När fortet är färdigt så ska det blinka och lysa och låta, men jag har svårt att hitta batteriluckan. Med lite logiskt tänkande så kanske jag hade hittat den relativt omgående. Man måste nämligen ta bort en lucka från instrumentpanelen för att sedan skruva upp en till lucka med en minimal skruvmejsel. Men när väl batterierna sitter i så blinkar det och låter, det kan jag garantera. Det är dock inte något jobbigt och besvärligt ljud. Finesserna är många och riktigt häftiga. Till en början så saknades raketerna, vilket gjorde att man inte kan leka fullt ut med fortet, de kommer nämligen separat. Men när de väl dök upp så blev det lek för hela slanten. Även raketerna innehåller ljud och finesser.

Minstingen i hushållet på 3 år tycker det är roligast. 6 åringen tyckte att det var roligt i fem minuter och äldsta på snart 9 år är inte alls intresserad utöver att det var en produkt som skulle testas och recenseras. Jag som vuxen tycker det är en riktigt rolig grej att leka med tillsammans med barnen. Ett enormt plus är att både fortet och raketerna är påkostade och rejäla i material. Vi har haft produkten i två veckor nu ungefär, och än är det helt. Detta hör inte till vanligheten. Dagens leksaker brukar ofta kunna vara i rätt usel kvalitet, men här känns det som att de verkligen har tänkt efter och tillverkat stadiga pjäser.

Leksettet, exklusive raketerna, går loss på 999:-, vilket kan låta rätt dyrt. Men med tanke på hur bra kvalitet den har och alla finesser den innehåller så är det helt klart värt det. Det jag tycker är mest negativt är att raketerna säljs separat, vilket innebär att man måste införskaffa raketerna för att kunna utnyttja leksettet fullt ut. Det hade kunna följt med i varje fall en raket. Men allt som allt så är det en riktigt rolig och underhållande leksak för alla åldrar – om man nu inte är jättekräsen och ointresserad av leksaker som mina två äldsta barn.

Betyget blir en stark femma tack vare kvaliteten och de olika interaktionerna. 

I samband med testandet så fick jag även möjlighet att prata med röstskådespelaren Christian Hedlund som gör rösten till Virgil i Thunderbirds-serien som går på barnkanalen.

Thunderbirds var en tv-serie från 1965 med marionettdockor som för några år sedan fick en nystart med en datoranimerad serie. Vad kände du till om Thunderbirds tidigare?
– Jag har sett enstaka klipp av den gamla serien och fascinerades av marionettdockorna och minns att det stack ut från andra barnprogram som jag följde. Sedan har jag en fascination av miniatyrer och modeller, och det var något jag fastnade för.

När jag var i London för ett par år sedan så satt jag och zappade på tv:n i hotellrummet, vilket man ofta gör och fastnade vid en animerad serie där det var en mörkhårig kille i en robot som hoppade över ett stup. Jag tyckte det såg häftigt och actionfyllt ut och tänkte att det skulle bli spännande att se om den serien kommer till Sverige snart. Några år senare så stod jag i dubbningsbåset för att röstlägga en ny serie för Barnkanalen då jag plötsligt kände igen just den specifika scenen och det visade sig då att det var just Thunderbird och min karaktär Virgil som jag fattade intresse för den dagen i London några år tidigare.

Din karaktär Virgil, styr skeppet Thunderbirds 2 i serien. Men om du fick välja en farkost som du skulle vilja ratta i verkligheten, vilken skulle du välja?
– Thunderbirds 2 är ju min favorit. Den är coolast. Och det är även den jag minns från min barndom. Den såg klumpig ut, men ändå häftig på något sätt. Så den skulle jag välja. Alternativt Thunderbirds 1, som är rymdstationen, men det skulle nog bli lite ensamt.

En sak som mina barn påpekade när vi såg serien var att det ser ut som att det är dockor, trots att det är datoranimerat. Är det något avsiktligt från skaparna tror du?
– Ja, det tror jag absolut. De vill nog behålla charmen som fanns i den gamla serien och har även kombinerat datoranimation med riktiga miniatyrbyggen för att modernisera det, men ändå hålla kvar det gamla.

Vad kan vi vänta oss av säsong två som snart har premiär på Barnkanalen?
– Som dubbare så ser man bara de scener där sin karaktär är med, men vi kommer få fortsätta träffa Internationella Räddningsstyrkan på många spännande äventyr.

 

Christian kan ni läsa och höra mer om på hans hemsida 1man20voices

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.