Thoroughbreds

Thoroughbreds handling fokuserar kring det omaka paret Amanda och Lily som motvilligt blir vänner. Tillsammans tar en plan om hämnd form som är riktad emot Lilys styvfar som kommer att förändra båda deras liv för alltid.

Thoroughbreds var först skriven som en pjäs, vilket kan kännas av på sina ställen. Den byter väldigt sällan miljö och utspelar sig för det mesta i Lilys hem. Detta påminner mig om en annan film, även den en pjäs från början, nämligen Sleuth (1972). Även här finns det gott om undertoner av obehag. Kanske lät sig manusförfattaren, som även regisserade Thoroughbreds, inspireras av denna.

Den av karaktärerna som fascinerade mig mest var knarklangaren Tim som spelades av Anton Yelchin. Han är en aggressiv tölp men detta är en bara en fasad som är genomskinlig för både Lily och Amanda. Även om dialogerna och korta och informationen vi får är sparsam målas det upp en väldigt levande bild om vem Tim är. Detta är tecken på briljant berättarteknik då små subtila signaler kan berätta långa sagor utan att på något skölja fakta över oss.

Anton Yelchin avled tyvärr 2016 blott 27 år gammal och detta blev hans sista roll.

Under hela filmens gång är jag relativt nöjd med vad mina sinnen erbjuds men framförallt i filmens klimax satt jag och bara gapade. Just den scenen är riktigt kraftfull och kan vara ett av mina topp tio-ögonblick i samtliga thrillers jag sett någonsin. Med ens lyfte hela filmen och knöt ihop säcken på ett ljuvligt sätt. Resultatet är en enormt bra rulle som jag hoppas fler kommer att ta tillfället i akt att uppleva och njuta av.

På många sätt påminner Thoroughbreds mig även om filmen The Killing of a Sacred Deer (recension kan ni läsa här). Stämningen är surrealistisk och drömsk. En obehaglig känsla av att något inte står rätt till nyper försiktigt i nackskinnet. På samma vis som skådespelarna gör i The Killing of Sacred Deer så talar deras karaktärer på ett något monotont och onaturligt vis medans deras intensiva blickar möts. Det finns även fler liknelser mellan dessa två filmer då både rekvisita och karaktärernas handlingar talar ett eget språk mellan replikerna. Detta är alltså en film med många lager som förmodligen förtjänar mer än en titt.

Filmen släpptes på köpfilm 6:e augusti 2018.

Thoroughbreds handling fokuserar kring det omaka paret Amanda och Lily som motvilligt blir vänner. Tillsammans tar en plan om hämnd form som är riktad emot Lilys styvfar som kommer att förändra båda deras liv för alltid. Thoroughbreds var först skriven som en pjäs, vilket kan kännas av på sina ställen. Den byter väldigt sällan miljö och utspelar sig för det mesta i Lilys hem. Detta påminner mig om en annan film, även den en pjäs från början, nämligen Sleuth (1972). Även här finns det gott om undertoner av obehag. Kanske lät sig manusförfattaren, som även regisserade Thoroughbreds, inspireras av denna.…

Review Overview

Betyg

90

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.