Thor the Dark World

thor_dark_world_02

Marvel-sagan fortsätter med Thors nästa äventyr. Denna gång är det onda svartalver som tänker sänka universum i evigt mörker. Förra filmen var rätt så underhållande i sin hybrid av serietidning, Shakespeare och Wagner. Kan man spinna vidare på detta?

En gång i tiden ville svartalvernas ledare Malekith slänga de nio världarna i mörker och styra dem. Till sin hjälp hade han ett vapen vid namn Eter. Med hjälp av denna och att de nio världarna var i en perfekt linje hade han nästa lyckats om det inte vore för Thors farfar. Men Eter går inte att förstöra så man gömde det så långt bort man kunde. Snabbspola femtusen år och Thor har äntligen fått ordning på allt rackartyg som Loki ställt till med och det är fred på de nio världarna. Men de är återigen på väg att hamna i perfekt linje och när Jane Foster snubblar över Etern och råkar släppa lös den är Malekith på jakt efter henne och vapnet. Inte ens Thor själv kan stå emot honom utan måste ta hjälp av sin halvbror för lyckas. Låt äventyret börja.

thor_dark_world_03

Vad som vann mitt hjärta i förra filmen var hur ”over the top” den var, allt var för otroligt fånigt, högdraget, bombastiskt och postmodernt estetisk så det räckte och blev över. Men det var charmen med filmen också, en kille som är gud och svingar sin hammare hade kunnat bli en utomordentligt tråkig film men Kenneth Branagh lyckades undvika det. Men nu är han utbytt mot Alan Taylor, mest känd för att han regisserat en massa avsnitt till olika HBO-serier. En skillnad jag märkte direkt var att, titeln till trots, denna film är betydligt mer lättsam än den första. Precis som i The Avengers finns det gott om humor och självdistans i filmen. Något som fungerar väl, en film om Thor hade lätt kunnat bli högtravande utan denna sortens humor.

Annars bjuds vi på det sedvanliga ögongodiset när saker och ting skall förstöras och stora strider där saker och ting exploderar, till skillnad från den förra filmen så utspelar sig en stor del av Thor the Dark World på Asgård, något jag är tacksam för, vi såg alldeles för lite av det stället förra gången. Som väntat är det Tom Hiddleston som dominerar vad det gäller skådespel, som gammal teaterskådespelare briljerar han över de andra skådespelarna. Den enda som kan mäta sig med honom i filmen är Stellan Skarsgård. Chris Hemsworth gör dock ett fint jobb som Thor, lagom arrogant och stöddig. Anthony Hopkins känns dock mest trött och är där för att få ytterligare pengar i plånboken. Även Natalie Portman och hennes karaktär blir inte mer än Thors kärleksintresse i denna film.

thor_dark_world_04

Thor the Dark World är precis som den första filmen habil underhållning i väntan på att nästa storfilm med The Avengers skall dyka upp. Som vanligt gäller det att notera saker och ting i filmen som sedan Avengers: Age of Ultron kommer att knyta ihop. Gillade du den första filmen kommer du nog finna denna underhållande också.

Marvel-sagan fortsätter med Thors nästa äventyr. Denna gång är det onda svartalver som tänker sänka universum i evigt mörker. Förra filmen var rätt så underhållande i sin hybrid av serietidning, Shakespeare och Wagner. Kan man spinna vidare på detta? En gång i tiden ville svartalvernas ledare Malekith slänga de nio världarna i mörker och styra dem. Till sin hjälp hade han ett vapen vid namn Eter. Med hjälp av denna och att de nio världarna var i en perfekt linje hade han nästa lyckats om det inte vore för Thors farfar. Men Eter går inte att förstöra så man gömde…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.