Thor: Ragnarok

I Thor: Ragnarok bjuds åskådarna på en färd genom kosmos där vår favoritasagud råkar på utomjordingar och dödsgudinnor – men också gamla vänner.

Det var många som undrade var Thor (Chris Hemsworth) och Hulk (Mark Ruffalo) höll hus i samband med drabbningen i Captain America: Civil War, där i det närmaste varenda en av karaktärerna som presenterats sedan starten 2008 (Iron Man) var med och slogs. ”Ni kommer att få se var de två karaktärerna höll på med lite längre fram”, sades det då, och när trailern till Thor: Ragnarok dök upp så såg vi inte bara en nyfriserad Thor, utan även en arg, rustningsbeklädd Hulk.

Inledningsvis får vi en kort förklaring till vad Thor har sysslat med den senaste tiden, och det har inneburit att han har haft fullt upp med åtaganden runt om i de nio rikena. Väl tillbaka i Asgård blir han varse om att Hel (Cate Blanchett), dödsgudinnan, är på väg att uppfylla den gamla profetian Ragnarök – Gudarnas sista öde.

I ett hetsigt flyktförsök via Rimfrost hamnar Thor på en skrotig planet som fungerar en sorts soptipp där allt som kommer ur kurs i rymden hamnar. Helt sonika känns det som om Thor är en karaktär i Star Wars-universumet, vilket är en känsla som tyvärr inte smakar så bra. Här träffar Thor till slut på Hulk, som numera är en obestridd krigare i ett gladiatorspel som anordnas av en riktigt märklig filur spelad av Jeff Goldblum, och Marvels universum binds ånyo ihop. Denna sammanvävning av karaktärer i alla filmer är en av Marvels allra största styrkor – det är fascinerande att det fungerat så bra det har gjort under så pass lång tid. Fler karaktärer från tidigare filmer dyker upp under filmens gång, men vilka det är behöver vi inte gå in på nu.

I regissörstolen sitter nya zeeländaren Taika Waititi, ett relativt oprövat kort på den här nivån som kanske främst är känd för Hunt for the Wilderpeople med Sam Neil. Waititi har främst sysslat med komedier, och det märks tydligt i Thor: Ragnarök. Där humorn genomgående satt som en smäck i Hunt for the Wilderpeople fungerar den inte alls lika bra i Thor: Ragnarök, utan blir i slutändan nästan lite av en akilleshäl. Humorn har varit vältajmad i det närmaste varje Marvel-film till dato, men här är tajmingen väldigt svajig och skämten alldeles för många. Det var många som ansåg att det var alldeles för mycket humor och otajmade skämt i Star Wars: The Last Jedi – i Thor: Ragnarok har vi betydligt mer av den varan, tyvärr. Det blir lättsamt, vilket i sig inte är ett generalfel, men det blir svårt att ta mycket på allvar av filmens händelser.

Waititis mål med Thor: Ragnarok var att komma ifrån de deppiga, tunga superhjältefilmer som varit det senaste, och som även kommer den närmsta tiden. Sett utifrån den synvinkeln är filmen en frisk fläkt, men balansen mellan komik och allvar är tyvärr inte av allra högsta kvalité. Vidare är Hel en häftig karaktär, men hon kommer tyvärr i skymundan och blir mest ihågkommen som en valfri, trött slutboss. Som tidigare är filmen ett rejält ihopkok av nordisk mytologi, Star Wars och Sagan om ringen. Den senare gör sig påmind ännu starkare i och med att både Cate Blanchett (Galadriel) och Karl Urban (Èomer) har roller i denna film. En del ljusglimtar finns dock. Thor och Hulk är en efterlängtad comeback, Fenrisulven gör (äntligen) debut samt en rolig teaterscen där Luke Hemsworth (bror till Chris), Matt Damon och Sam Neil gestaltar Thor, Loki och Odin. På det stora hela är Thor: Ragnarok en helt okej Marvel-rulle som dock hade mått bättre av lite mer allvar och mindre komik.

Länk till Alvas recension från pressvisningen av filmen.

I Thor: Ragnarok bjuds åskådarna på en färd genom kosmos där vår favoritasagud råkar på utomjordingar och dödsgudinnor - men också gamla vänner. Det var många som undrade var Thor (Chris Hemsworth) och Hulk (Mark Ruffalo) höll hus i samband med drabbningen i Captain America: Civil War, där i det närmaste varenda en av karaktärerna som presenterats sedan starten 2008 (Iron Man) var med och slogs. ”Ni kommer att få se var de två karaktärerna höll på med lite längre fram”, sades det då, och när trailern till Thor: Ragnarok dök upp så såg vi inte bara en nyfriserad Thor,…

Review Overview

Betyg

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.