The X-Files – The Event Series

Jag skall erkänna att jag aldrig såg klart X-files förra gången den gick på tv. Någon gång runt säsong sju började tröttna på hur serien gick i cirklar och verkade fokusera mer på humor än allvar och när Mulder försvann mer och mer gjorde jag det också. Så jag såg aldrig klart de två sista säsongerna. Däremot såg jag The X-Files: I Want to Believe som jag gillade även fast den, eller kanske på grund av, inte fokuserade på mytologin i serien.

Säsong 10 eller the event series om man så vill utspelar sig 14 år efter säsong 9. Mulder blir en dag kontaktad av Walter Skinner som ber honom ta möta Tad O’Malley. O’Malley är en konservativ nyhetspresentatör på nätet som påstår sig ha upptäckt en stor konspiration. Tillsammans med Scully beger sig Mulder för att träffa honom och få se hans bevis. Något som kommer att slå sönder hela den världsbild som Mulder ha byggt och få honom att ifrågasätta allting han tror på. Sanningen finns där ute och den är långt farliga än man tidigare kunnat ana. X-files återöppnas och Mulder och Scully beger sig återigen på en resa för att finna sanningen.

Att göra en ny säsong efter 14 år är svårt. Mycket har förändrats och det vi minns med nostalgiska ögon kanske inte är så bra som vi kommer ihåg att det var. Framförallt en serie om denna som ändå lyckades ha pulsen på sin samtid på ett bra sätt och få en bra balans mellan det mystiska, otäcka och den naturliga förklaringen. Sedan gillade jag att serien spred ut sina mythos-avsnitt, det fanns alltid ett sug att lära sig mer om den stora konspirationen men man fick snällt vänta. Det fanns en balans där också. Det var något man tappade under de sista säsongerna, det kändes inte alls lika fokuserat och bra. Så vad gör man när man skall återuppväcka en serie som denna? Man tar in de två bästa manusförfattarna som serien har haft, James Wong och Glen Morgan. På pappret verkar det som en god ide.

Och det börjar bra. Det första avsnittet är klassisk mark, konspirationer, maktens män som försöker tysta ner saker och ting, händelser som går att tolka på flera olika sätt. Efter att ha sett det kände jag att serien var tillbaka på allvar. Tyvärr håller det inte i sig. Andra avsnittet håller också god kvalité och det tredje avsnittet som är ett klassiskt humoravsnitt är kanske det bästa i hela säsongen. Det är precis den där rätt Arkiv X-känslan blandad med humor. Tyvärr går det sedan neråt. Framförallt de två sista avsnitten håller inte alls särskilt hög kvalité och jag påminns varför jag valde att sluta att titta. Det sista avsnittet har så mycket logiska luckor och ett slut som gör mig synnerligen frustrerad. Vilket känns synd för här fanns så mycket potential ändå, men det känns som att man ville för mycket och skapa ett sådant klimax att alla ville veta vad som händer sedan.

Jag känner nästan tvärtom. Men bara nästan. Det är fortfarande The X-files, en serie jag har ser mer av än någon annan serie och något som påverkade mig mycket under min uppväxt på 90-talet. Detta är verkligen en serie jag kom att bära med mig och jag blir ändå glad när jag ser Mulder och Scully dyka upp i rutan och munhuggas på gammalt sedvanligt sätt. Men jag vet inte om dagens tv-klimat är något för denna serie, den är som bäst när den får tid på sig, när det kan gå ett par avsnitt utan att det ”händer” något. När allting inte måste vara in your face hela tiden. Jag ger dessa sex avsnitt godkänt och hoppas att Fox till nästa säsong hittar en bättre balans.

Jag skall erkänna att jag aldrig såg klart X-files förra gången den gick på tv. Någon gång runt säsong sju började tröttna på hur serien gick i cirklar och verkade fokusera mer på humor än allvar och när Mulder försvann mer och mer gjorde jag det också. Så jag såg aldrig klart de två sista säsongerna. Däremot såg jag The X-Files: I Want to Believe som jag gillade även fast den, eller kanske på grund av, inte fokuserade på mytologin i serien. Säsong 10 eller the event series om man så vill utspelar sig 14 år efter säsong 9. Mulder…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.