The Wolverine

Sommaren är den perfekta tiden på året att titta på film. Det är underbart att sätta sig i en sval biosalong och slippa värmen utanför. Därför är det tråkigt att så ointressanta filmer har premiär den här sommaren. The Wolverine och Kick-Ass 2 är undantagen och nu har äntligen den ena haft premiär.

wolverine03

Efter den traumatiska avslutningen i X-Men: The Last Stand har Logan/Wolverine (Hugh Jackman, Les Misérables) dragit sig tillbaka till naturen. Skäggig och långhårig lever han på en klippa där han drömmer om en tillvaro där han inte dödat sin älskade. Han blir ombedd att resa till Japan för att ta farväl av en gammal bekant som ligger för döden. Plötsligt befinner han sig i en släkthärva där han måste kämpa för både sitt eget (ja, faktiskt) och andras liv.

The Wolverine är en ganska trevlig upplevelse. Den knyter an till de tidigare filmerna lagom mycket och räknar med att publiken har sett dessa. Men även om man inte känner till Jean Grey (Famke Janssen, Hemlock Grove) borde man kunna hänga med i detta ganska modiga matinéäventyr. Regissören James Mangold (Walk the Line) vågar dra ut på dramat och hänger inte upp filmen på enbart actionscener som i X-Men Origins: Wolverine. När Wolverine väl slåss, hoppar och hugger känner jag mig engagerad och precis som i The Amazing Spider-Man blev jag mot slutet nästan lite orolig för superhjälten. Det ligger ju i filmernas natur att både Spider-Man och Wolverine ska överleva, men i dessa båda filmer har jag under korta stunder tänkt att det kanske går åt helvete ändå.

wolverine01

The Wolverine är även språkligt modig. Det pratas en hel del japanska i filmen och det är endast i ett fåtal av de engelskspråkiga scenerna som det hade känts mer logiskt med japanskt tal. I Sverige har The Wolverine med all rätt fått 15-årsgräns. Den är väldigt våldsam och innehåller en och annan obehaglig scen. I USA har filmen fått gränsen PG-13 (läs om de amerikanska åldersgränserna här) vilket ofta innebär orealistiskt våld där konsekvenser och blod saknas. Mangold har lyckats filma på ett sådant sätt att jag aldrig kände att han kompromissat i hur våldet framställts. Tvärtom känns det som ett medvetet val att han filmar reaktioner och ansikten i stället för handlingen som troligen inneburit gränsen R i USA. Det blir samtidigt så mycket mer smakfullt på det här sättet.

Jag är glad att Hugh Jackman nöjde sig med att spela Logan den här gången och inte producerade filmen. Andra karaktärer än Wolverine får ta plats den här gången och vid något tillfälle tackar vår polisongprydde hjälte till och med en annan karaktär för hjälpen. Mina största invändningar mot The Wolverine är sådana jag har mot i princip alla actionfilmer: hjärta och karaktärer glöms bort och filmen drivs enbart av en medioker handling, som givetvis måste innehålla en twist (och i just den här filmen är förutsägbar), och actionscenerna har alldeles för många närbilder och snabba klipp av samma typ som var fula att titta på redan innan 3D blev standard för actionfilmer; i 3D blir alla snabba rörelser ett ännu suddigare virrvarr som är olidligt att titta på. Slagsmålet på tåget var det som fungerade bäst. Få fiender och roliga infall gör det till den mest minnesvärda scenen i The Wolverine.

wolverine02

Jag hade önskat att Wolverine hade fått vara det enda övernaturliga i filmen. Varken Viper (Svetlana Khodchenkova, Tinker Tailor Soldier Spy) eller överraskningen som presenteras inför slutstriden känns som naturliga inslag i den japanska omgivningen. Sådant hade gärna fått vänta till X-Men: Days of Future Past nästa år. Och appropå den kommande filmen ska ni inte rusa ut från biosalongen när eftertexterna börjar rulla i The Wolverine. En bonusscen som spöar skiten ur alla andra hemliga scener Marvel brukar placera i sina filmer dyker plötsligt upp. Jag längtar redan efter premiären 18 juli 2014.

Sommaren är den perfekta tiden på året att titta på film. Det är underbart att sätta sig i en sval biosalong och slippa värmen utanför. Därför är det tråkigt att så ointressanta filmer har premiär den här sommaren. The Wolverine och Kick-Ass 2 är undantagen och nu har äntligen den ena haft premiär. Efter den traumatiska avslutningen i X-Men: The Last Stand har Logan/Wolverine (Hugh Jackman, Les Misérables) dragit sig tillbaka till naturen. Skäggig och långhårig lever han på en klippa där han drömmer om en tillvaro där han inte dödat sin älskade. Han blir ombedd att resa till Japan…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.