The Water Diviner

Gillar du att se Russell Crowe i hjälteroller som i Gladiator, ska du se The Water Diviner, som är Russell Crowes regidebut från 2014. Som du säkert vet, kommer Crowe från Australien och det har sannolikt lockat honom att regissera en film som handlar om den australiske farmaren som 1919 begav sig till Gallipoli för att leta efter sina tre stupade söner. 

wd3

Farmarens söner stred på britternas sida i det misslyckade försöket att inta Konstantinopel i Osmanska riket 1915. Filmen hade premiär i USA den 23 april 100 år efter  ententens landstigning för slaget vid Gallipoli, som skördade mer än 130 000 människors liv. Den 25 april högtidlighålls i Australien som Anzac Day till minne av alla stupade söner i Australian and New Zealand Army Corps.

Russell Crowe spelar farmaren Joshua Connor, som levde ett spännande familjeliv tills sönerna tog värvning. Han förebrår sig att han inte hejdade sönerna och att han inte förberedde dem tillräckligt för vuxenlivet. Joshua skildras som sagoberättaren, som gav sönerna en spännande och harmonisk uppväxt. Sönernas mamma blir allt mer bräcklig och Joshua ger sig iväg för att ta reda på var de stupade sönerna finns. Joshua lovar att föra hem sönernas kvarlevor att begravas i vigd jord. Water Diviner betyder slagruteman och Joshua Connor har ett sjätte sinne som hjälper honom i letandet.

wd2

Om du vill se stora krigsscener, är det här ingen film för dig. Du får se slag, bataljer och övergrepp men de sticks in i filmens handling. Filmens nyckelord är drama, krig, vackert fotografi och romantik med ett inslag av familjeheder. Joshua Connor träffar Ayshe, den vackra änkan efter en turkisk soldat. Filmen utvecklar sig till ett gammaldags filmäventyr, när Joshua tar sig från Istanbul till Gallipolihalvön, trots att britter och turkar försöker stoppa honom. Arbetet att samla ihop resterna av de stupade pågår och ingen vill ha Joshua Connor på slagfältet. En skådespelare som förtjänar att hyllas och som inte lyfts fram tillräckligt är Yilmaz Erdogan, som spelar turkisk officer. Filmens stora behållning är det fantastiska fotot av den oscarsvinnande fotografen Andrew Lesnie. The Water Diviner blev Lesnies sista film, han dog senare under 2014.

wd1

Jag ger The Water Diviner fyra stjärnor för Andrew Lesnies foto och för Crowes hjältegestaltning av faderskärlek och för att han påminner oss om krigets fasor utan att vi, som redan har livlig fantasi, behöver få mardrömmar efteråt. Filmen blir emellanåt väl kitschig i miljöerna och fånigt romantisk. Men den är en underhållande äventyrsfilm, som ändå ger en bild av krigets fasor.

Gillar du att se Russell Crowe i hjälteroller som i Gladiator, ska du se The Water Diviner, som är Russell Crowes regidebut från 2014. Som du säkert vet, kommer Crowe från Australien och det har sannolikt lockat honom att regissera en film som handlar om den australiske farmaren som 1919 begav sig till Gallipoli för att leta efter sina tre stupade söner.  Farmarens söner stred på britternas sida i det misslyckade försöket att inta Konstantinopel i Osmanska riket 1915. Filmen hade premiär i USA den 23 april 100 år efter  ententens landstigning för slaget vid Gallipoli, som skördade mer än 130 000 människors…

Review Overview

Betyg

80

About Lena Mq

Jag är bibliotekarie och gillar kopplingen mellan film och litteratur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.