The Walk

Runt fyrahundra meter upp i luften balanserade fransmannen Phillippe Petit på en lina mellan World Trade Centers tvillingtorn i New York. Året var 1974 och världen förundrades över hur en ung man ens kunde komma på tanken att göra något så galet. Robert Zemeckis har genom The Walk återberättat en hysterisk historia som många människor idag helt har missat eller delvis glömt bort.

tw12

I The Walk får vi följa hur Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) kommer på tanken att balansera mellan två av världens då högsta byggnader och sedan hur han genomför det. På resan till huvudkaraktärens mål får vi se hur han blir professionell lindansare med hjälp av cirkusartisten Papa Rudy (Ben Kingsley) och hur han träffar sin flickvän Annie (Charlotte Le Bon). Längs vägen får vi också se hur Petit träffar sina vänner och medbrottslingar. Berättelsen är ett spektakel, ett spektakel som förminskar betydelsen av flera av filmens mindre karaktärer. Sidokaraktärerna förblir verktyg för att uppnå berättelsens mål, att göra ett avtryck i världen och att göra något som ingen annan har gjort.

Robert Zemeckis har skrivit filmens manus tillsammans Christopher Brown, baserat på en bok av Philippe Petit själv. Ett manus som är skrivet som en drama- och kuppfilm där brottet är harmlöst för alla involverade utom för huvudaktens stjärna. Lindansaren Petit var även delaktig i skapandet av The Walk genom att återge detaljer om händelserna och omgivningen kring balansakten 1974. Utöver detta så var Petit också tillgänglig för Josesph Gordon-Levitt som i filmen spelar den unge våghalsen till lindansare. Fransmannens medverkan i filmskapandet tillför en extra dimension av trovärdighet till en egentligen helt absurd historia. Manuset och berättelsen fungerar överlag bra och det är tydligt att Zemeckis och hans kollegor har velat skapa en film som gör mer än att bara återberätta historiska händelser. Detta medför att berättelsen är som mest spännande när Petit väl har tagit sig till New York, snarare än första halvan av filmen där huvudkaraktärens bakgrund i Frankrike utforskas. Huvudkaraktärens starkaste relation är till läromästaren Rudy som stannar kvar i Frankrike. Relationen med flickvännen Annie utforskas aldrig helt och fler av sidokaraktärerna får antingen för lite utrymme eller dyker upp för sent i berättelsen.

tw2

Filmens foto är knivskarpt och effekterna är både vackra och effektfulla. Det framgår tydligt varför filmskaparna valde att visa filmen i 3d trots att jag själv enbart har sett den i 2d. Miljöerna och vyerna är fantastiska redan innan vi fått se utsikten ifrån tvillingtornen. När Petit väl tar steget ut på linan mellan byggnaderna så skapas både spänning och magi. Det är enbart vid några enstaka tillfällen som det är uppenbart att det är 3d-animerade miljöer vi tittar på. Detta beror till stor del på att verkliga miljöer har kunnat blandats så sömlöst med specialeffekter. Här menar regissören att Philippe Petit har varit till en stor hjälp eftersom han har spenderat så mycket tid på World Trade Center och kunnat bidra med detaljerad fakta och lokalkännedom.

tw3

The Walk är ett fantastiskt spektakel som kommer att lämna dig både underhållen och svettig om handflatorna. För min egen del är det tur att jag såg filmen i 2d eftersom jag har lätt att få svindel. Samtidigt tror jag att djupet 3d tillför borde fungera ypperligt i filmens sammanhang tack var dess enorma vyer. Skådespelarmässigt är Joseph Gordon-Levitt och Ben Kingsley filmens största behållning och personkemin mellan skådespelarna är helt kanon. Zemeckis har skapat en film om en händelse som fungerar som en hyllning till Philippe Petit, tvillingtornen och New York. Filmen rör vid 2001 års terroristattentat utan att direkt adressera det och blir också mer effektfullt på grund utav det. The Walk är en film för alla, vilket också är en del i Robert Zemeckis storhet som filmskapare.

Runt fyrahundra meter upp i luften balanserade fransmannen Phillippe Petit på en lina mellan World Trade Centers tvillingtorn i New York. Året var 1974 och världen förundrades över hur en ung man ens kunde komma på tanken att göra något så galet. Robert Zemeckis har genom The Walk återberättat en hysterisk historia som många människor idag helt har missat eller delvis glömt bort. I The Walk får vi följa hur Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) kommer på tanken att balansera mellan två av världens då högsta byggnader och sedan hur han genomför det. På resan till huvudkaraktärens mål får vi se hur han blir…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.