The Upside

När En oväntad vänskap kom 2011 blev det en massiv succé i Frankrike och fick en stor spridning även utanför sitt hemland. Den låg etta på biotoppen i tio veckor, ett nytt rekord i Frankrike. När den släpptes i USA spelade den in 10 miljoner dollar och gjorde knappt ett avtryck. I Sydkorea krossade den rekordet Spirited Away tidigare haft. Filmen har spelat in 426 miljoner dollar och är på plats 40 på IMDBs ranking av bästa filmer i skrivande stund.

Cranston och Hart på promenad i New York.

Eftersom amerikaner har svårt för något annat än engelskspråkiga filmer har man valt att göra en remake, The Upside. Regissören Neil Burger har laddat rejält med kända namn som Bryan Cranston, Kevin Hart och Nicole Kidman. Det till trots uppbådas knappt någon kemi eller stuns under de över två timmar som filmer löper. Francois Cluzet och den otroligt karismatiska Omar Sy totalt sopar banan med de amerikanska diton. Visst det finns några lyckade skämt, men desto fler situationer som inte alls sitter och snarare faller platt. Hela filmen går på autopilot och det serveras inga överraskningar.

The Upside serverar bara standardrätter.

Manusförfattaren Joh Hartmere har inte kopierat originalet rakt av, men det finns tillräckligt mycket för att känna igen sig väl. Berättelsen är den samma. Dell (Hart) behöver ett jobb och söker jobbet som personlig assistent till den förlamade och rullstollsburna Phillip (Cranston). Dell är bara på anställningsintervjun för att hämta en påskrift för att visa att han sökt jobb, vilket i sin tur leder till att han får A-kassa. Phillip imponeras av Dells uppriktighet och anställer honom istället för andra kvalificerade sökande.

Cranston, Kidman och Hart i The Upside.

I bägge filmerna använder man sig av klasstillhörighet, etnicitet, privilegier och pengar som skiljer huvudpersoner milsvitt åt, för att skapa dynamik. Trots detta finner de en vänskap som leder berättelsen framåt. Skillnaden är handlaget och skådespelet som gör att originalet flyger medan remaken upplevs mekanisk. Den enda som gör sitt jobb i The Upside är Nicole Kidman trots att hennes karaktär är stereotyp och har begränsad tid på duken.

Omar Sy och Francois Cluzet i En oväntad vänskap.

Det är inte många remakes som lyckas bli lika bra eller till och med bättre än sin förlaga. Inte i det här fallet heller. The Upside är lättsam mellanmjölk när den är som bäst. Det finns egentligen inga skäl alls att göra en remake av En oväntad vänskap. Se originalet istället, den är som balsam för själen.

När En oväntad vänskap kom 2011 blev det en massiv succé i Frankrike och fick en stor spridning även utanför sitt hemland. Den låg etta på biotoppen i tio veckor, ett nytt rekord i Frankrike. När den släpptes i USA spelade den in 10 miljoner dollar och gjorde knappt ett avtryck. I Sydkorea krossade den rekordet Spirited Away tidigare haft. Filmen har spelat in 426 miljoner dollar och är på plats 40 på IMDBs ranking av bästa filmer i skrivande stund. Cranston och Hart på promenad i New York. Eftersom amerikaner har svårt för något annat än engelskspråkiga filmer har…

Review Overview

Betyg

40

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.