The Texas Chainsaw Massacre 2

Det har gått 13 år sedan händelserna i den första filmen och polisen har inte hittat huset och mordoffren som kan bevisa den överlevande Sallys berättelse om mördarfamiljen i Texas. Hennes farbror Lefty (Dennis Hopper) är en före detta Texas Ranger som inte gett upp hoppet om att hitta mördarna. När ett par yuppies som ringt upp en radiostation samtidigt som de blir överfallna av en man med motorsåg hittas mördade ber Lefty radioprataren Stretch (Caroline Williams) att spela upp inspelningen av telefonsamtalet i radio en gång i timmen för att locka fram mördarna. När fällan är riggad och klar är Stretch dock ensam och efter sändningen får hon besök av en märklig man beväpnad med galge och tändare.

Den märkliga mannen är Vietnamveteranen Chop Top som ersätter Liftarens roll i den mordiska familjen eftersom han dog i första filmen. Tobe Hooper verkar ha blivit mer än lovligt förtjust i Bill Moseley som spelar Chop Top och ger honom lika många möjligheter att sväva iväg som överskattade Judd Apatow ger skådespelarna i sina filmer. Han är rolig i små doser, men små doser har inte stått på agendan när de gjort denna uppföljare. Om första filmen innebar psykologisk terror med nattsvart humor är det här en grotesk komedi med en hel del riktigt grisiga effekter signerade Tom Savini. Allting, från blod och skrik till överspel, levereras i mängder och trots, eller kanske på grund av, det blir det ganska segt och tjatigt.

Samtidigt som The Texas Chainsaw Massacre 2 ska kännas fräsch och annorlunda jämfört med originalet har Hooper velat reprisera en del av scenerna från första filmen. Såväl middagsscenen som jakten med ett rakblad återkommer. Den förstnämnda filmas bitvis på ett markant annorlunda sätt och blir genom det ganska intressant medan rakladet mest tyder på dålig fantasi. Det är betydligt roligare hur familjen Sawyer, slaktarfamiljen får ett namn den här gången, fått utvecklas. Farfar är så motbjudande att han får mig att skratta högt flera gånger och Kocken, som eventuellt heter Drayton och spelas av Jim Siedow precis som i första filmen, driver en framgångsrik cateringfirma och klagar över hur samhället behandlar småföretagare. Leatherface, mannen med sågen, verkar ha nått någon form av pubertet och använder sin motorsåg för att få utlopp för sina sexuella lustar. I stället för att dra ner byxorna hoppas han att Stretch ska bli imponerad av motorsågen som han juckar med och penetrerar det som kommer i hans väg för att visa sin potens.

Filmens skrikdrottning, Caroline Williams, har jag blandade känslor inför. I början av filmen har hon något väldigt trevligt och mysigt över sig som jag uppskattar medan hon i senare delen av filmen ofta ska vara rädd för att skräcken ska funka och ändå inte framstå som helt sabbad och därmed förstöra humorn. Det blir en svår balansgång som inte alltid lyckas. Om Dennis Hopper spelar över i vanliga fall är det ingenting jämfört med vad han gör här. Han har inte så mycket med de andra att göra utan röjer mest runt för sig själv, beväpnad med motorsågar, medan han skriker att han ska skicka familjen Sawyer till helvetet. Han har hamnat på ett övergivet tivoli där familjen håller till. Detta är en utmärkt miljö för dem och ger upphov till en del läckra kameraåkningar. Precis som första filmen är fotot intressant, men här är det de längre tagningarna som imponerar. Trots att jag sett The Texas Chainsaw Massacre 2 ett flertal gånger och vet exakt vad som kommer att hända finns det några tillfällen som jag hoppar till varje gång jag ser den. Såväl humorn, äcklet och chocksekvenserna funkar. Jag hade bara önskat att man varit lite hårdare mot filmen i klipprummet.

En icke-anamorfisk utgåva av The Texas Chainsaw Massacre 2 släpptes i DVD-ålderns barndom och det är kul att man äntligen kan uppdatera filmen med den här amerikanska utgåvan vid namn ”The Gruesome Edition”. Med den här bilden och ljudet tror jag knappast att det någonsin kommer att bli aktuellt att uppdatera den till Blu-Ray för min del, även om det kanske varit lite roligare med en 5.1-mix, om inte Tobe Hooper gör en directors cut av den. Då hade den troligen blivit ännu längre, men jag är nyfiken på hur den hade sett ut.

I dokumentären The Shocking Truth som finns med på Atlantics senaste utgåva av originalfilmen framstår The Texas Chainsaw Massacre 2 som en film som togs ifrån Tobe Hooper och som han gärna hade klippt om ifall han fått chansen och vetat var materialet fanns gömt. Detta går emot hur han framställer det på kommentarspåret på den här utgåvan. Här han har regissören för ovan nämnda dokumentär, David Gregory, som samtalspartner och låter väldigt belåten med filmen. Hooper är ödmjuk och diplomatisk oavsett vad som diskuteras och det blir ganska utdraget att lyssna på, men till en början fångade det mitt intresse.

Jag struntade i att lyssna på kommentarspåret med Bill Moseley, Caroline Williams och Tom Savini eftersom de kom till tals väldigt mycket i dokumentären It Runs In The Family. Denna är nästan 90 minuter lång och behandlar allt man kan önska om produktionen av The Texas Chainsaw Massacre 2. Tom Savini har bidragit med såväl video och foto till dokumentären och för skräckfantaster som gillar gamla hederliga specialeffekter innebär det säkert en högtidsstund. Personligen föredrog jag den första delen där författaren L.M. Kit Carson ger sin syn på hur hans manus behandlades.

Värt att notera i It Runs In The Family är att klippen från The Texas Chainsaw Massacre 2 presenteras i formatet 1.85:1 när utgåvan i övrigt visar den i 16:9-formatet. Det är inte någon stor skillnad, men ännu ett bevis på att bolagen försöker göra 16:9 till standard på sina utgåvor. När det gäller just 1.85:1-formatet gör det inte så stor skillnad, men det finns exempel på när man kapar även de bredare 2.35:1-filmerna bara för att köpare inte ska behöva störas av några svarta kanter på sin TV. Oacceptabelt!

Förutom en trailer och några stillbilder återstår sedan endast ca 12 minuters bortklippta scener. Dessa verkar komma från en arbetskopia som blivit överförda till VHS och ser riktigt illa ut. Detta kan man stå ut med om innehållet är intressant och en av scenerna är en riktig godbit; under ett nattligt äventy stöter familjen Sawyer på ett gäng fotbollskillar och yuppies i ett garage och Leatherface visar hur en riktig motorsågsmassaker ska gå till. Festligt som tusan.

Ett stort minus för omslaget som vill framställa filmen som nyare än vad den är och inte har någonting med filmen att göra. Man skulle givetvis använt Breakfast Club-postern.

Det har gått 13 år sedan händelserna i den första filmen och polisen har inte hittat huset och mordoffren som kan bevisa den överlevande Sallys berättelse om mördarfamiljen i Texas. Hennes farbror Lefty (Dennis Hopper) är en före detta Texas Ranger som inte gett upp hoppet om att hitta mördarna. När ett par yuppies som ringt upp en radiostation samtidigt som de blir överfallna av en man med motorsåg hittas mördade ber Lefty radioprataren Stretch (Caroline Williams) att spela upp inspelningen av telefonsamtalet i radio en gång i timmen för att locka fram mördarna. När fällan är riggad och klar…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.