The Testament of Sherlock Holmes

Ändå sedan den första novellen 1887 har Sherlock Holmes varit en älskad karaktär som fascinerat och förundrat folk i över 120 år. Det har kommit över 200 filmer med honom och serier som Sherlock och Elementary på tv visar att karaktären är lika populär idag än någonsin tidigare.

Utvecklaren Frogwares har funnits i 12 år och är ett av de få bolagen idag som satsar på renodlade äventyrsspel. Tidigare har deras spel utvecklats till PC, men med The Testament of Sherlock Holmes tar man klivet över till konsol och hoppas vinna nya spelare. Så hur lyckas man då? Riktigt bra faktiskt. Detta är Frogwares sjunde spel i Sherlock Holmes-serien och det märks, detta är ett spel som både har en engagerande historia, kluriga pussel och intressanta gåtor.

Det hela tar sin början 1898 där Holmes löser ett mysterium med ett stulet diamanthalsband. Detta fungerar som en tutorial och lär dig hur du navigerar runt och upptäcker ledtrådar. Snart har du listat ut vem tjuven är och var halsbandet finns någonstans, men det är bara början, Sherlock Holmes har blivit kontaktad av biskopen av Knightsbridge för att hjälpa honom med ett svårlöst problem. Men när Holmes och Watson kommer till biskopens bostad finner de honom död. Någon har torterat honom svårt och det är tydligt att de även har sökt igenom rummet. Snart finner sig de sig indragna i ett fall som kommer att skaka grunden i deras vänskap och få Watson att fundera på hur långt Holmes egentligen är villig att gå för att lösa ett fall.

Det var ett tag sedan äventyrsspel-genren var i ropet och de sista 20 åren har de flesta mer eller mindre dödförklarat genren. Men mindre bolag som Frogwares har hållit liv i genren och spel som The Testament of Sherlock Holmes visar att många går miste om riktigt bra spel. Vad detta spel framförallt lyckas med är att berätta en riktigt bra och spännande historia. Utan att avslöja för mycket tar spelet flera oväntade vändningar och jag ville verkligen veta vad som skulle hända härnäst och vad Holmes skulle komma fram till. Och Holmes framställs som en riktigt osympatisk person som inte drar sig för att gå utanför lagens råmärke för att lösa fallet. Det skapar en intressant dynamik mellan karaktärerna Holmes och Watson, och Frogwares har lyckats riktigt bra i ett skapa en originell och intressant historia. Både manus och röster fungerar riktigt bra och sätter stämningen på ett fint sätt. En snygg sak är att spelare av tidigare spel kommer känna igen karaktärer och händelser. Det är inget som krävs för att kunna följa med i handlingen utan bara en ytterligare dimension för tidigare spelare. En liten bonus från Frogwares till lojala spelare.

Vad det gäller själva spelmekaniken är det traditionell peka och klicka. Du befinner dig oftast i ett rum där det gäller att hitta ledtrådar. Genom att gå runt och finkamma gömmslen och vrår kommer du hitta olika ledtrådar och objekt som leder dig vidare. I vissa fall så kommer du även att gå in mer i detalj, som när man undersöker ett lik. Samma princip gäller här, undersök noga varje del och hitta ledtrådar. När du har hittat tillräckligt många ledtrådar är det dags att dra slutsatser. Genom vad spelet kallar för deduction board gäller det att dra slutsatser kring de ledtrådar du har fått fram och när du har dragit rätt slutsatser kan du gå vidare i spelet. Det finns även logiska pussel som måste lösas för att hitta ledtrådar. De är oftast riktigt kluriga och kräver en hel del tid och hjärna för att lösa. Om du fastnar erbjuder spelet dig dock en möjlighet att fortsätta genom att lösa pusslet åt dig. Mycket av spelet går ut att fundera och klura på de ledtrådar man hittar och hur de passar ihop med varandra. Total speltid är runt 15-20 timmar beroende på hur mycket du tvingas klura med de olika pusslen i spelen.

The Testament of Sherlock Holmes är ett bra och roligt äventyrsspel med en spännande historia som engagerad spelaren.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.