The Square

The Square må vara prisbelönad på filmfestivalen i Cannes. Men från Golden Globe-galan fick Ruben Östlund gå hem tomhänt. Inatt får vi reda på om Östlund blir första svenska regissör att kamma hem en Oscarsstatyett sedan Ingmar Bergman vann en för Fanny och Alexander 1984. Det är med största sannolikhet ingen tillfällighet att filmen släpptes på dvd och blu-ray i onsdags. I väntan på Oscarsgalan kan ni läsa vad jag tycker om The Sqaure och om det är en potentiell värdig vinnare.

Som konstnärlig ledare på ett museum i Stockholm, är Christian (Claes Bang) stolt över sin nya utställning men särskilt sig själv. Utställningen, The Square, består av en ruta där medmänsklighet och pålitlighet skall råda. Christian tycks sig veta vad ett gott andamål är och han höjer upp sig själv på grund utav det. Men en dag, på väg till jobbet, blir han rånad på både mobiltelefon och plånbok. Christians svar på situationen visar på en karaktär som inte riktigt stämmer överens med den goda självbild han tror sig ha. I tumultet som uppstår verkar Christian dessutom ha låtit museets pressbyrå löpa amok med en youtube-video som kan kosta honom karriären.

Ruben Östlunds The Square är en stilfullt fotograferad satir på modern konst och det samhälle vi lever i idag. Samhällets mest utsatta har en framträdande roll i filmen även om de främst får skymta förbi i bakgrunden. En ständig påminnelse och motpol till det fina yttre Christian försöker förmedla samt hyckleriet som finns däremellan. Bitvis är filmen riktigt rolig och huvudkaraktärens naiva självbild pressas till sin spets i en hysterisk sängkammarscen med skådespelerskan Elisabeth Moss. En annan av The Squares mer minnesvärda scener är när Terry Notary går loss i rollen som apa på en fin middag anordnad för museets sponsorer och donatorer. Filmen lider dock av att ha hyfsat orelaterbara karaktärer som gör att filmens fina foto och välkomponerade scener inte går att penetrera på riktigt.

Östlund har skapat en film som lyckas med konststycket att vara både bättre och sämre än hans tidigare verk. The Squares satir och meddelandet kring hur mycket omänsklighet vi kan skåda innan vi släpper fram vår mänsklighet, är bättre än allt annat regissören hittills skapat. Det Turist hade, som The Square inte har, är relaterbara karaktärer. Skådespelarna levererar minnesvärda insatser som tyvärr faller platt eftersom Östlund inte lyckas engagera mig med vare sig regi eller manus. Resultatet är en film som inte borde vinna en Oscar för bästa utländska film om inte konkurrensen är hyfsat svag. Filmen i sig är dock klart sevärd, om än med sina brister.

The Square må vara prisbelönad på filmfestivalen i Cannes. Men från Golden Globe-galan fick Ruben Östlund gå hem tomhänt. Inatt får vi reda på om Östlund blir första svenska regissör att kamma hem en Oscarsstatyett sedan Ingmar Bergman vann en för Fanny och Alexander 1984. Det är med största sannolikhet ingen tillfällighet att filmen släpptes på dvd och blu-ray i onsdags. I väntan på Oscarsgalan kan ni läsa vad jag tycker om The Sqaure och om det är en potentiell värdig vinnare. Som konstnärlig ledare på ett museum i Stockholm, är Christian (Claes Bang) stolt över sin nya utställning men särskilt sig själv. Utställningen, The…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.