The Smurfs 2

-La la la-la la la, Sing a happy song. La la la-la la la, Smurf it all day long! 

The Smurfs 2 tar oss genom olika platser inom smurfarnas universum, i ett äventyr som löst baserats på handlingen i den kommande filmen med samma namn. Gargamel har kidnappat Smurfan och med kontrollen i hand är det nu upp till mig som spelare att springa och hoppa genom skog och mark för att rädda henne ur knipan. Hon är ju trots allt den enda tjejen i Smurfbyn…

The Smurfs 2 är ett klassiskt plattformsspel som, helt skamlöst, stjäl merparten av sina beståndsdelar från andra mer framgångsrika genrekamrater, då mycket känns igen från spel som Super Mario Bros. och Sonic the Hedgehog. Men istället för en rundlätt rörmokare eller ilsnabb igelkott är det smurfarna som får agera hjältar – eller dragplåster för att slå mynt av en aktuell film om ni så vill.

Historien berättas genom en serie av sagoboksliknande stillbilder, illustrerade enligt Peyos traditionella förlaga och ackompanjerade av en inlevelsefull berättarröst. Ett trevligt sätt att presentera äventyret på när berättelsen inte följer filmens dito till punkt och pricka. Tråkigt nog finns det inga svenska röster att tillgå (endast svensk text), vilket hade varit önskvärt med tanke på den målgrupp som spelet främst vänder sig till. The Smurfs 2 är nämligen ett naivt och lättillgängligt plattformsspel som passar allra bäst för unga spelare i åldern 3-7 år.

Banorna är fulla av smaskiga smurfbär, svävande plattformar och fiender som enkelt besegras genom en studs på huvudet. Välbekanta element som är lätta att förstå sig på. Det finns ett antal smurfar att välja mellan, vissa är valbara från start medan andra låses upp allt eftersom. De olika smurfarna har alla sina egna färdigheter som kan utnyttjas för att ta sig an olika situationer. Alla lär säkert hitta sin personliga favoritsmurf och för de som vill går det också utmärkt att uppleva äventyret tillsammans med syskon och kamrater, då spelet låter upp till fyra spelare smurfa runt på skärmen samtidigt. Men allt är inte smurfbär och gröna skogar.

The Smurfs 2 må låta som en trevlig New Super Mario Bros.-kopia, men spelmässigt når man dessvärre inte längre upp än till anklarna på Nintendos frontfigur. Kontrollen är stabil och det finns gott uppgifter att utföra och guldmynt att samla, vilket förlänger speltiden långt bortom de 3-4 timmar det tar mig att rädda Smurfan, fast vad hjälper det när man slarvar med det som är viktigt – underhållningsvärdet. Spelets låga tempo, den bitvis usla bandesignen och en tydlig brist på variation och utmaning gör nämligen att jag aldrig har särskilt roligt under min tid tillsammans med smurfarna. I grund och botten så är The Smurfs 2 är inget uselt spel och det kan kanske vara en lämplig inkörsport för den som ännu inte bekantat sig med tv-spelsvärlden, men jag har svårt att motivera ett köp när det finns andra spel i genren som är så mycket bättre.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.