The Silent Flute

En actionfilm med manus av bland andra Bruce Lee och James Coburn? The Silent Flute, Circle of Iron eller Järnringen som den också är “känd” som, blev på grund av en mängd oenigheter uppskjuten ett knappt decennium och då var kampsportslegenden redan död. David Carradine köpte rättigheterna och spelade Lees fyra(!) roller.

silent flute 1

När Cord (Jeff Cooper) orättmätigt fråntas segern i en kampsportsturnering förlorar han möjligheten att få guidning till platsen där Alla kunskapers bok finns. Nederlaget stoppar honom dock inte från att själv ge sig ut på jakt efter platsen där trollkarlen Zetan (Christopher Lee) vaktar boken. På vägen möts han av faror och prövningar från Den blinde (David Carradine), Apmannen (Carradine igen), Döden (Carradine återigen) och Changsa (Chansa).

Silent Flute, Christopher Lee

Några fler kända namn dyker upp i den här flummiga och inte särskilt bra filmen. Roddy McDowall från Apornas planet-filmerna är med och Eli Wallach spelar en man som spenderar 10 år i en kruka olja med målet att lösa upp sin penis. Om det låter märkligt så är det inget mot… eller jo, det är märkligare än valet av Jeff Cooper till huvudrollen. Vanligtvis skulle man vilja ha någon som tjejer vill ha och killar vill va, medan Cooper ser ut som att han fått sparken från Mora Träsk. På slutet av 60-talet ville Bruce Lee ha Steve McQueen i rollen, men han ville inte göra Lee till en stjärna genom att spela mot honom. Sedan skrev Coburn om rollen för att passa honom, Lee dog som sagt, och producenterna såg Carradine i rollen men han vill hellre spela Lees roller. Karatemästaren Joe Lewis, betydligt mer attraktiv än Cooper erbjöds då rollen, men han ville inte spela mot Carradine utan blev bara med som stuntman. Så Carradines kompis Cooper fick rollen. Det blev nog enklast så.

Silent Flute 2

David Carradines usla sminkning gör inte heller honom särskilt estetisk tilltalande. Hans apman ser ut som om tidigare nämnda Roddy McDowall hade satt på sig sin Cornelius-dräkt ut och in. Kinesen Changsa är av den typen där man hoppas att det ska framgå att han i alla fall har en kaukasisk förälder, men tyvärr ska nog den tvådelade mustaschen sälja hans ursprung. Som om inte mustaschen vore handikapp nog hamnar peruken på sned under en av filmens pruttklippta kampsportsscener. Gällande Döden har jag inte så mycket att klaga på när det kommer till masken, men där erbjuds magiskt usla animerade specialeffekter istället.

Silent Flute, David Carradine

Manuset är uppbyggt av hälften klyschor och hälften ”härmleken” och lämnar oss att fundera i timmar på bevingade ord som ”dåren är den vises tvilling”. Viaplay presenterar filmen i gammalt gott 1.33:1-format. Det är lite skräpigt men färgerna är bra och skärpan är god. Slutligen vill jag inte avvara er de klipp som återinförts efter att de togs bort till den svenska biografvisningen 1978, och hur de rubricerades då:

0:02:42 En rad karateslagsmål

0:01:26 Slagsmålet mellan den blinde och de anfallande

0:00:15 Självmord med kniv

0:00:33 Slagsmålet mellan Cord och apmannen

0:00:15 Slagsmålet mellan Changsha och negern

0:00:27 Slagsmålet mellan Changsha och negern

0:00:07 Sparkar och slag i ansikten

0:00:00 Sparkar och slag i ansikten

0:00:11 Sparkar och slag i ansikten

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.