The Shape of Water (4K UHD)

Guillermo del Toro är en regissör som både kan skapa magik och synnerligen bleka filmer. Men en sak är säker hans filmer är visuellt väldigt starka. Oftast är det fantastiskt vackra att titta på även resten lämnar en del att önska. Han är ändå mannen som lyckades med att göra Blade II till en sevärd film. För varje The Devil’s Backbone eller Pan’s Labyrinth finns det en Pacific Rim och Crimson Peak. Så var hamnar The Shape of Water?

Det är tidigt 60-tal och den stumma Elisa bor ovanför en biograf i Baltimore. På dagarna jobbar hon som städare på ett topphemligt labb utanför staden. Där finns en av hennes två vänner, hennes kollega Zelda. Hon fungerar också som länk till omvärlden då hon kan tolka Elisas teckenspråk. En dag anländer överste Strickland. Han har varit i Amazonas och fångat ett djur som han tror skall hjälpa dem jakten på att komma först ut i rymden. Men Elisa upptäcker att varelsen är intelligent och kan kommunicera. De bildar en oväntad vänskap men när ryssarna kommer allt närmare att lyckas tänker Strickland utnyttja varelsen även om det tar död på den. En tanke föds i Elisas huvud, om att hjälpa den att rymma.

När denna recension skrivs har det inte varit Oscarsgala ännu men detta är en av de stora favoriterna med flest nomineringar och den har redan vunnit flera andra utmärkelser. Och det är en typisk Oscar-film skulle jag säga, den slår an precis rätt ton som många i juryn älskar. Det innebär inte att det är den bästa filmen som blivit nominerad men den som är mest trolig att vinna. Varför tänker jag så? The Shape of Water är Guillermo del Toros hyllning till det gamla Hollywood, hans kärleksförklaring till 60-talets filmer. Denna film är full av nostalgi och glättigt foto. Det är som alltid när det gäller del Toro förbannat snyggt. Det är också en film om två udda varelser på utkanten av samhälle som finner varandra och kärleken.

Och i mångt och mycket fungerar det på mig. Jag dras med i historien och dess ganska banal handlingen. Just för stunden låter jag filmen skölja över mig och tar in alla intryck. Men när jag lämnar biografen lämnar jag också mycket av filmen bakom mig. Det är en film som levererar, framförallt på en stor duk men det är inget film vi kommer att diskutera om 10 år. Det är ingen Schindler’s List, No Country for Old Men eller 12 Years a Slave filmer som etsar sig fast i folks medvetande. Snarare är The Shape of Water mer likt Argo där man lite förvånat säger ”va vann den bästa film, det har jag glömt”. Skådespelarmässigt är Sally Hawkins bra i huvudrollen och Michael Shannon dominerar i alla scener han är med i. Karln har en makalös förmåga att aldrig göra en dålig roll.

The Shape of Water har blivit hyllad i pressen för sin visuella stil och jag håller med. Men historien är mest en axelryckning om jag skall vara ärlig, det är inget vi inte har sett hundra gånger tidigare och del Toro gör inget unik med historien. Med det sagt, jag tycker att du skall se filmen på bio för det kan vara en av de visuellt mest vackra filmer du kommer att se i år.

Utgåvan: Som Pär skriver ovan är detta en fantastiskt vacker film som skapar ett starkt bestående visuellt intryck. Denna utgåvan av The Shape of Water återger detta på ett stilfullt sätt även om skärpan inte är i klass med de 4k-utgåvorna är som har färdigställts i 4k. Detta är med andra ord en film som har spelats in i högre upplösning digitalt men sedan färdigställts i 2k. Men eftersom filmens visuella intryck främst bygger på fotot, ljuset och färgerna, är detta en utgåva som trots allt får en rejäl uppgradering genom HDR-graderingen. Färgerna känns varmare och djupare än på den medföljande blu-ray-utgåvan. Det är på den sistnämnde utgåvan som du hittar allt extramaterial precis som vanligt. Ljudet levereras på DTS-HD Master Audio 5.1-spår som gör sitt jobb utan att sticka ut avsevärt. (Texten uppdaterades 5/8 av Fredrik Malmquist).

Guillermo del Toro är en regissör som både kan skapa magik och synnerligen bleka filmer. Men en sak är säker hans filmer är visuellt väldigt starka. Oftast är det fantastiskt vackra att titta på även resten lämnar en del att önska. Han är ändå mannen som lyckades med att göra Blade II till en sevärd film. För varje The Devil's Backbone eller Pan's Labyrinth finns det en Pacific Rim och Crimson Peak. Så var hamnar The Shape of Water? Det är tidigt 60-tal och den stumma Elisa bor ovanför en biograf i Baltimore. På dagarna jobbar hon som städare på…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.